Säkrare livsmedelshantering med ny upplaga av ISO 22000
Den globala ledningssystemstandarden ISO 22000 kan användas av alla företag som hanterar livsmedel, bland annat foder- och primärproducenter, tillverkare av ingredienser och färdiga livsmedel, detaljhandeln och cateringföretag. Standarden hjälper till att identifiera, förebygga och minska livsmedelsburna faror genom hela livsmedels- och foderkedjorna.
– Konsekvenserna av osäkra livsmedel kan vara förödande, både för konsumenter och företag över hela världen. Med många av dagens livsmedelsprodukter som regelbundet reser över nationsgränserna är den nya upplagan av ISO 22000 viktigare än någonsin för säkerheten i den globala livsmedelsförsörjningskedjan, säger Lorena Olivares, projektledare SIS.
SIS, Swedish Standards Institute, har under nästan fyra års tid tillsammans med svenska intressenter på området deltagit i det internationella arbetet med att ta fram ISO-standarden. En svensk version kommer att publiceras efter sommaren.
– Det har varit spännande att vara delaktig i uppdateringen av standarden och vi är mycket nöjda med resultatet av gruppens arbete, säger Charlotte Davidson, vd, ProSanitas Certifiering och expert i den svenska SIS-kommittén.
– Från svenskt perspektiv har det varit viktigt att förenkla och förtydliga begreppen och sambanden mellan styrbara grundförutsättningar, styrande åtgärder och kritiska styrpunkter. Eftersom risker för livsmedelssäkerhet kan införas i vilket skede av processen som helst, måste alla företag i livsmedelskedjan utöva tillräckliga riskhanteringar. Det har varit en balansakt i att vilja förnya och förenkla, utan att förvilla med nya begrepp och samtidigt hålla sig i linje med andra definitioner i branschen som regelverket Codex Alimentarius, säger Charlotte Davidson.
ISO 22000: 2018 upphäver och ersätter ISO 22000: 2005. Organisationer som är certifierade enligt den äldre utgåvan har tre år från datum för offentliggörande till övergång till den nya versionen.
Några exempel på förbättringar i den nya versionen är:
- Antagande av ”High Level Structure” som är gemensam för alla ISO-ledningssystemstandarder och gör det lättare att kombinera dem.
- Ett nytt riskperspektiv som ett viktigt begrepp inom livsmedelsbranschen, som skiljer mellan risker på operativ nivå och ledningsnivå.
- Starka kopplingar till Codex och regelverket Codex Alimentarius*.
* Codex (CAC) är en mellanstatlig organisation bildad av FN-organ för att ta fram internationella regler - standarder - för säkrare livsmedel. Regelverket som standarderna samlas i kallas Codex Alimentarius.
Nyckelord
Kontakter
Charlotte Davidsonvd, ProSanitas Certifiering AB
Tel:031-360 70 20lotta@bmgprosanitas.seLorena OlivaresProjektledare SIS, Swedish Standards Institute
Tel:08-555 520 68lorena.olivares@sis.seLänkar
Om

Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm
08 - 555 520 00https://www.sis.se
SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.
SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Global överenskommelse klar - ställer krav på särskilda insatser då barn utsatts för övergrepp12.3.2025 13:06:29 CET | Pressmeddelande
Vid mötet för mänskliga rättigheter som pågår i Genève, presenteras idag en internationell överenskommelse för att förbättra insatser till barn som utsatts för våld och övergrepp. Det är Sverige, genom Svenska institutet för standarder, som har lett arbetet i samarbete med isländska Barn- och utbildningsministeriet och Islands standardiseringsorganisation.
Så ska trampolinparker bli säkrare18.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Trampolinparker är populära besöksmål, inte minst nu när många har skollov. Men flera allvarliga olyckor har inträffat, där både barn och vuxna fått huvud-, nack och ryggskador och svåra frakturer på armar, ben och fötter. En standard, som tagits fram på initiativ av Konsumentverket, har nu översatts till svenska och förtydligats, för att underlätta för parkerna att leva upp till lagkrav och förebygga olyckor.
Han tar plats på internationell lista för framtida ledare12.12.2024 09:18:55 CET | Pressmeddelande
Bledar Beqiri, Svenska institutet för standarder, får utmärkelsen PMI Future 50, 2024. Han uppmärksammas för att i sin roll som projektledare driva klimatarbetet framåt genom att utveckla standarder som spelar en viktig roll för den gröna omställningen.
Ny kravstandard ska få företag och organisationer att växla upp innovationsarbetet14.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu har världens första kravstandard för innovationsledning utvecklats. Den ska hjälpa verksamheter inom både privat och offentlig sektor att arbeta systematiskt med innovation och lättare uppnå och redovisa verkliga resultat. Framöver blir det även möjligt för organisationer att certifiera sig inom innovationsledning.
Ökat behov av standarder – Svenska institutet för standarder förstärker med vice vd12.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska institutet för standarder, SIS, rekryterar Carl Mörch som vice vd och CFO, en ny roll för att stärka SIS i den utveckling som verksamheten genomgår.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum