30-års jubileum för Sigtuna kulturskolas omtyckta skolföreställningar

Kulturskolans lärare Maria Edin har varit med på varenda vecka 12-föreställning sedan starten 1993. Hon säger:
- Det är fantastiskt att komma in i ett rum med 150 positivt inställda och förväntansfulla barn. Det bästa är när barnen är helt lyckliga och fulla av endorfiner efter att ha uppträtt och utsatt sig för det läskiga att gå ut på den stora scenen. Det stärker både gruppkänslan och den egna självkänslan.
Det skriver Anna Grundh, lärare på S:t Pers skola i Sigtuna, under på:
- De flesta växer av att klara av det de inte trodde sig våga. Jag minns särskilt en elev som först sa att hen inte skulle våga uppträda men när klassen gick upp för att göra sin dans så var hen med och gjorde det jättebra. Sådant värmer ett lärarhjärta.
Nästa vecka är det alltså trettionde året i rad som elever från Sigtuna kommuns grundskolor får komma till stora scenen på Kulturumteatern i Märsta för att, tillsammans med kulturskolans lärare, framföra sånger och danser inför skolkompisarna. I år medverkar lågstadieelever från åtta av kommunens skolor. En gång i veckan sedan höstterminens start har andra- och tredjeklassarna fått träffa en pedagog från kulturskolan för att jobba fram en föreställning.
Upplägget kan se lite olika ut från år till år men syftet har alltid varit det samma – att få barnen att växa och utvecklas genom det estetiska uttrycket. Till och med under pandemin fick eleverna tillsammans med kulturskolans lärare skapa sång- och dansnummer, även om de inte fick möjlighet att visa upp dem.
Beata Alving som är chef för Sigtuna kulturskola säger:
- Det handlar om att på ett lekfullt sätt och med flera sinnen låta barnen lära sig mer om sig själva och om att vara en del av en grupp. Att genom att lyssna på musik, röra på kroppen och försöka minnas både text, sång och koreografi utveckla förmågor som vi behöver i skolan.
Varje år har det varit olika tema på föreställningarna, allt från Nils Holgersson och djungeltema till På perrongen, Yrken, Grodan Boll och Under ytan. 2017, när temat utspelade sig på en flygplats, skapade några av eleverna en dans som gestaltade hur resväskor åker på ett bagageband.
Maria Edin, lärare på Sigtuna kulturskola, berättar:
- Jag vet inte om publiken förstod någonting egentligen men barnen fick lära sig precis hur det går till när ett bagage färdas genom hela processen. I år utforskar vi vad temat jubileum betyder. En stor fest, hur dansar man då? Vad är glad dans? Vilken typ av musik dansar man till då?
Det visar sig på Kulturumteatern nästa vecka.
Nyckelord
Kontakter
Anna Jernberg CarlsonPressansvarig Sigtuna kommun
Tel:073-666 53 36anna.jernberg-carlson@sigtuna.seBilder

Om
I Sigtuna kommun bor 50 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.
Följ Sigtuna kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun
Sigtuna kommun planerar att köpa Humlegården7.6.2023 20:03:35 CEST | Pressmeddelande
Läget är unikt längs med Sveriges äldsta gata, Stora gatan. Möjligheterna är många och spännande. Därför föreslår kommunstyrelsen att Sigtuna kommun ska köpa Humlegården i Sigtuna stad.
Senaste teknologin på Nordens största naturligt renade utomhusbad5.6.2023 10:52:26 CEST | Pressmeddelande
Naturligt, miljövänligt – och rent. Den 9 juni planerar Sigtuna kommun att öppna Midgårdsbadets utomhusbassänger för säsongen. Och det efter en helrenovering av det unika reningssystemet som är det enda i sitt slag i Norden.
Förbättrade betyg för företagsklimatet i Sigtuna kommun23.5.2023 09:30:02 CEST | Pressmeddelande
Företagarna i Sigtuna kommun har fått tycka till om företagsklimatet – och de är mer nöjda än tidigare. De flesta betyg har gått upp ett eller flera snäpp och mest ökar omdömet kring Sigtuna kommuns service och bemötande.
Så här ska Sigtuna kommun och polisen samarbeta9.5.2023 09:06:40 CEST | Pressmeddelande
Sigtuna kommun lägger stora resurser på att minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen. Nu har en ny överenskommelse arbetats fram tillsammans med polisen kring hur parterna ska samverka för att nå bästa resultat.
Populär park är årets vinnare av arkitekturpriset4.5.2023 09:53:39 CEST | Pressmeddelande
En mötesplats för alla åldrar. En park som känns välkomnande oavsett tid på året. En trygg och upplyst plats dygnet runt. Så beskrivs Borgmästarängen - som är vinnare av Sigtuna kommuns arkitekturpris. Parken utgör dessutom en stilbildande entré till Sveriges äldsta gata.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum