Sigtuna kommun

”Förebyggande arbete när det är som bäst”

Dela

Sigtuna kommun arbetar för en tryggare skola med bättre arbetsro. Ett nära samarbete mellan skolpersonal, vårdnadshavare och socialtjänst är en av framgångsfaktorerna.

Tegelbyggnad i bakgrunden, två kvinnor står i förgrunden.
Sex av Sigtuna kommuns skolor har socialarbetare på plats för att fånga upp elever tidigt och, tillsammans med vårdnadshavare och skolpersonal, kunna ge barnen rätt stöd. Emma Sjöblom och Gisela Appelgren är två av socialarbetarna som arbetar i skolorna. Foto: Sigtuna kommun

För en del barn kan skoldagen vara fylld av hinder. Kanske är det svårt att hantera känslor eller att koncentrera sig. Sådana svårigheter kan innebära att barnet inte kan tillgodogöra sig undervisningen eller inte ens vill gå till skolan. Dessutom kan ett utåtagerande eller störande barn kan göra så att andra barn upplever skolan som otrygg.

Johan Henrikson (M), ordförande i utbildningsnämnden, säger: 

- Vi har tagit fram ett tiopunktsprogram i syfte att skapa en lugnare och tryggare skola för våra elever och pedagoger. Ett stökigt klassrum är ingen bra läromiljö eller arbetsplats, utan skapar onödig stress och oro. Problemet är mångfacetterat, vilket innebär att vi måste arbeta på flera fronter samtidigt. Att stärka samarbetet med socialtjänsten är därför en viktig pusselbit, och närvaron av socialarbetare på plats kommer skapa goda förutsättningar för en lugnare skolmiljö för alla.

Sedan i höstas kan sex låg- och mellanstadieskolor i Sigtuna kommun ta hjälp av socialarbetare, som finns på plats på skolorna och därmed snabbt kan sätta igång arbetet med att hjälpa barnet. Socialarbetarna jobbar proaktivt tillsammans med vårdnadshavare och skolpersonal och släpper inte taget förrän barnet har en mer fungerande tillvaro på skolan.

Genom att teamet runt barnet kan komma in tidigt, kan problemen hanteras innan dessa hinner bli för stora. Emma Söderholm, samordnare för socialtjänstens skolteam på Sigtuna kommun, säger:

- Om ett barn har svårt att fungera i skolan kan det bli större utmaningar när de blir äldre. Nu kan vi jobba nära och intensivt med vårdnadshavarna och skolpersonalen under en period tills barnet klarar av skoldagen igen. Det här är förebyggande arbete när det är som bäst. 

Sex av kommunens skolor - Eddaskolan, Sagaskolan, Centralskolan, Sätunaskolan, Norrbackaskolan och Tingvallaskolan – har tillgång till stödet från socialarbetarna.

- Vad vi vet är det här ett ganska unikt sätt att jobba på för en kommun. Vi har hittat ett sätt att samarbeta som fungerar väl och ett halvår efter starten jobbar vi redan med femton ärenden. Det är vi jätteglada för, fortsätter Emma Söderholm.

Att skolan kan lyfta ett behov direkt till sin socialarbetare utan att det först krävs ett myndighetsbeslut, gör att resurserna som behövs kring varje barn kan sättas in fortare. I sommar träder den nya socialtjänstlagen in som innebär ett större fokus på förebyggande insatser, något som alltså Sigtuna kommun redan arbetar med.

Jessica Ljungwall, rektor på Tingvallaskolan, säger:

- Vi på skolan ser ju direkt när barn har svårt att klara skoldagen av olika skäl. När vi redan har prövat andra vägar men inte kommer framåt, kan vi nu ta hjälp av vår socialarbetare som har ett bredare perspektiv och kan förklara föräldrarnas perspektiv för skolan och tvärtom. Det är så värdefullt!

Nyckelord

Kontakter

Om oss

I Sigtuna kommun bor 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye