Var tredje bil har för dåliga däck i hösttrafiken
– Att så många kör med nedslitna sommardäck långt in på hösten är skrämmande. Slitna däck har sämre bromsförmåga vid halka och ökar risken för olyckor. Vi misstänkte att sifforna skulle vara sämre än de mätningar som genomförs under sommaren, men inte att det skulle se så här bedrövligt ut, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.
Däckmätningarna genomfördes av Motormännens lokalaklubbar på tio orter i landet under slutet av oktober och i början av november. Klubbarna genomförde mätningarna av mönsterdjupet för att undersöka hur stor del av bilisterna som kör på olämpliga eller olagliga däck. Mätningarna syftade framförallt till att ta reda på standarden på sommardäcken, då många antas köra på slitna sommardäck i slutet av säsongen.
Sommardäck ska ha minst 3 millimeter i mönsterdjup, vid mindre än 1,6 millimeter kan polisen ge böter. Vinterdäckens mönsterdjup ska vara minst 3 millimeter enligt lagen, men bör vara minst 5 millimeter för att de ska ge ett bra grepp på is.
– Nu ökar riskerna för halkrelaterade olyckor. Det är mörkt, vägarna är våta och sikten blir sämre. Dessutom finns risk för frost på nätterna i hela landet. För att köra säkert bör man alltid kontrollera sina däck, även om man snart tänkt byta till vinterdäck, säger Erik Kjellin.
När däcken är slitna blir bromssträckan längre och bilens stabilitet reduceras kraftigt vid blött eller moddigt underlag. Även risken för vattenplaning ökar då däckens kontaktyta med vägen minskar dramatiskt vid kontakt med vatten i höga hastigheter.
– Bland olyckor som sker i hastigheter över 70 km/h på hala vägar, där två fordon varit inblandade, är det sex gånger vanligare att fordonet med slitna däck orsakade olyckan jämfört med det andra fordonet. Säkra däck minskar olycksrisken och höjer trafiksäkerheten, så mät mönsterdjupet och byt däck i tid, avslutar Erik Kjellin.
Av de totalt 974 bilar som undersöktes körde 30 procent med olämpliga eller olagliga däck.
- 70 procent (683 st.) Bra däck
- 24 procent (236 st.) Olämpliga däck
- 6 procent (55) Olagliga däck
Av de 974 bilarna hade 61 procent (595 st.) fortfarande sommardäck. 37 procent av dessa körde med underkända däck.
- 63 procent (373 st.) bra däck
- 29 procent (173 st.) olämpliga däck
- 8 procent (49 st.) olagliga däck
Av de 974 bilarna hade 39 procent (379 st.) vinterdäck. 22 procent av dessa körde med underkända däck.
- 82 procent (310 st.) bra däck
- 16,5 procent (63 st.) olämpliga däck
- 1,5 procent (6 st.) olagliga däck
Mönsterdjup för sommardäck
Säkerhetsrekommendationen är minst 3 mm för sommardäck. Sommardäcken är olagliga när de slits under 1,6 mm (när det är vinterväglag och krav på vinterdäck gäller minst 3 mm).
Mönsterdjup för vinterdäck
Säkerhetsrekommendationen är minst 5 mm för vinterdäck. Vinterdäck som ska fungera vid våta, slaskiga eller snöiga förhållanden och samtidigt kunna ge bra friktion på is måste ha ett djupt mönsterdjup. Vinterdäckens mönsterdjup ska vara minst 3 millimeter enligt lagen
Tillåtet med dubbdäck 1 oktober–15 april
Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Dubbdäck får användas även under annan tid, om det är eller befaras bli vinterväglag.
Krav på vinterdäck 1 december–31 mars
Under perioden 1 december till och med 31 mars ställer vi i Sverige särskilda krav på vilken typ av däck en bil ska ha när det är vinterväglag. Kraven gäller såväl lätta och tunga fordon som svensk- och utlandsregistrerade fordon.
För mer information:
Mikael Högskoog, pressansvarig, mikael.hogskoog@motormannen.se
08-690 38 51, 070-343 55 99
Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig, erik.kjellin@motormannen.se
08-690 38 33, 070-355 59 39
Kontakter
Mikael Högskoogpressansvarig
Tel:070-343 55 99mikael.hogskoog@motormannen.seOm
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Orimligt att smitning från viltolycka räknas som jaktbrott9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I nuläget finns ingen statistik över hur många som döms för smitning från viltolycka, det drabbar både jägarkåren och trafiksäkerheten. – När smitning från viltolycka registreras som jaktbrott, inte trafikbrott, saknas kunskap om mängden smitningar, säger Jacob Sidenvall, Riksförbundet M Sverige.
Trängselskattens påminnelseavgift är på tok för hög1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Politikerna kan inte bygga infrastrukturbudgeten på att människor råkar göra fel.
Vägunderhållet helt i Riksförbundets smak27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Riksförbundet M Sveriges arbete för att få politiken att koppla greppet om vägunderhållet ser ut att bära frukt.
Felsökningsavgift trots garanti irriterar26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det går dåligt för många bilföretag och aktörer inom bilhandeln. Konkurserna i branschen duggar tätt, och i det tuffare klimatet upplever allt fler bilköpare att man hamnar i kläm.
M Sverige välkomnar EU:s beslut om A-traktorer25.3.2025 14:30:00 CET | Pressmeddelande
Länge såg det ut som att A-traktorerna skulle få 16-årsgräns, till skillnad från mopedbilen som får köras när man är 15 år. Nu ser det ut som att Sverige får ett undantag från körkortsdirektivet, något som Riksförbundet M Sverige välkomnar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum