Dödsolyckorna halverades med mobiltelefonförbud
Forskare vid forskningscentret Safetrec vid Berkeleyuniversitet i Kalifornien har på uppdrag av den kaliforniska trafiksäkerhetsmyndigheten OTS jämfört antalet dödsolyckor två år innan förbudet infördes med antalet olyckor efter att förbudet mot handhållen mobiltelefon varit i kraft i två år. Resultatet är tydligt. Efter att lagen infördes har det totala antalet dödsolyckor minskat med 22 procent, medan antalet dödsolyckor med förare som använt handhållen mobiltelefon minskat med 47 procent. Samtidigt minskade antalet skadade under samma period med 50 procent.
– Resultatet visar tydligt att förbud mot att använda handhållen mobiltelefon vid bilkörning har en mycket positiv trafiksäkerhetseffekt och kan minska antalet dödade och skadade i trafiken dramatiskt, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.
OTS har även undersökt trafikanternas inställning till mobiltelefonlagar. Närmare hälften av bilisterna i stater med mobiltelefonlagar använder inte mobiltelefon, handsfree eller handhållen, när de kör bil. I delstater utan förbud pratar 70 procent av förarna i mobiltelefon samtidigt som de kör.
– Mobiltelefonlagar har en tydlig normerande effekt och bidrar till att färre pratar i mobiltelefon när de kör bil. Det resulterar il färre olyckor och skapar en medvetenhet om att mobiltelefonanvändning är trafikfarligt, säger Niklas Stavegård.
I Sverige omkommer varje år 10-20 personer i trafiken på grund av mobiltelefonanvändning. Samtidigt har trenden med smarta telefoner förändrat vårt telefonbeteende, som flyttat med till bilen. Hela 25 procent av förarna sms:ar samtidigt som de kör bil enligt en undersökning från försäkringsbolaget If. Bland yngre förare är det ännu vanligare att sms:a, varannan 18-29-åring sms:ar samtidigt som de kör.
– I samtliga europeiska länder, förutom Sverige, finns lagar för hur mobiltelefoner får användas i trafiken. Det är tydligt att de europeiska trafikministrarna anser att mobiltelefonlagar har ett viktigt signalvärde. Det är synd att ansvariga politiker i Sverige inte inser det, avslutar Niklas Stavegård.
För mer information:
Mikael Höög, pressansvarig, mikael.hoog@motormannen.se
08-690 38 51, 070-343 55 99
Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig, niklas.stavegard@motormannen.se
08-690 38 33, 070- 355 59 39
Kontakter
Mikael Högskoogpressansvarig
Tel:070-343 55 99mikael.hogskoog@motormannen.seOm
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
Vägunderhållet helt i Riksförbundets smak27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Riksförbundet M Sveriges arbete för att få politiken att koppla greppet om vägunderhållet ser ut att bära frukt.
Felsökningsavgift trots garanti irriterar26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det går dåligt för många bilföretag och aktörer inom bilhandeln. Konkurserna i branschen duggar tätt, och i det tuffare klimatet upplever allt fler bilköpare att man hamnar i kläm.
M Sverige välkomnar EU:s beslut om A-traktorer25.3.2025 14:30:00 CET | Pressmeddelande
Länge såg det ut som att A-traktorerna skulle få 16-årsgräns, till skillnad från mopedbilen som får köras när man är 15 år. Nu ser det ut som att Sverige får ett undantag från körkortsdirektivet, något som Riksförbundet M Sverige välkomnar.
Årets däcktest: Flera bra alternativ men även två däck att undvika20.3.2025 13:36:29 CET | Pressmeddelande
Bra däck på bilen är såväl en trafiksäkerhets- som en plånboksfråga. Bra däck är inte bara säkrare och bekvämare, de lönar sig dessutom ofta bättre än billiga och sämre däck som måste bytas oftare, menar Riksförbundet M Sverige som nu presenterar årets stora däcktest.
UPPDATERAT: Nytt krav på gasolkontroll i Tyskland i år17.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Från och med 19 juni gäller ett nytt krav på gasolkontroll i Tyskland. För den som planerar en Europa-semester gäller det att utföra gasolkontrollen, förslagsvis i samband med besiktningen av husbilen eller husvagnen, och att ha kontrollintyget med sig under färd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum