Vattenkraftsbolag satsar 10 miljarder i miljöfond

Åtta vattenkraftsföretag, som tillsammans står för 95 procent av Sveriges vattenkraftproduktion, satsar nu 10 miljarder kronor under en 20- årsperiod för att förbättra vattenmiljön i de svenska vattenkraftverken. Vattenkraftens Miljöfond AB, som företagen nu gemensamt bildar, kommer att finansiera miljöåtgärder för att Sveriges vattenkraftverk ska leva upp till moderna miljövillkor. Tekniska verken i Linköping är ett av vattenkraftsföretagen som ingår i den nya miljöfonden.
- Tekniska verken har varit ett avbolagen som drivit arbetet med fonden eftersom vi, som en av landets tio största vattenkraftsproducenter, tycker att det är mycket viktigt att vi är med och tar ansvar för miljöanpassningen av den svenska vattenkraften. Tekniska verken är en av miljöfondens finansiärer, men vi kommer också att få bidrag från miljöfonden för att miljöanpassa våra 38 vattenkraftsstationer, säger Klas Gustafsson, vice vd för Tekniska verken i Linköping.
I kväll, måndagen den 23:e april, skrev de åtta företagen på ett aktieägaravtal och går därmed från ord till handling. Hur Vattenkraftens Miljöfond AB ska fungera, och organiseras har utvecklats i ett projekt som pågått under cirka 1,5 år.
Utgångspunkten för projektet har varit Energiöverenskommelsen som slöts sommaren 2016 mellan fem riksdagspartier och där det beslutades att vattenkraftsbranschen fullt ut ska finansiera kostnaderna för arbetet med att uppnå moderna miljövillkor.
- Den nationella prövningsplanen, som ingår i den proposition som regeringen nu lagt fram angående vattenkraftens framtid, ger en bra ram för det kommande arbetet med att uppnå moderna miljövillkor. Vattenkraftens Miljöfond kommer att bli en av de största finansiärerna av miljöinvesteringar i Sverige, vilket kommer att göra stor nytta för vattenmiljön, säger Christer Ljunggren, Vattenfall som blir Fondens styrelseordförande.
Vattenkraftens Miljöfond kommer att handlägga ansökningar om ersättning, ta in medel från delägarna, sköta utbetalningar och informera om Vattenkraftens Miljöfonds verksamhet. Vattenkraftsproducenter som kommer att åläggas miljöförbättrande åtgärder inom ramen för den nationella prövningsplanen kommer kunna ansöka om ersättning. Det kan handla om installation av faunapassager, intagsgaller och liknande åtgärder. I vissa fall kan det också handla om att en hel anläggning behöver rivas. Det i sin tur kan innebära en rad kostnader som exempelvis återställande av vattendrag.
- Genom en solidarisk finansiering via Vattenkraftens Miljöfond AB minskar de ekonomiska konsekvenserna för enskilda aktörer, vilket säkerställer att miljöåtgärderna kommer till stånd där de gör störst nytta. Vattenkraftens Miljöfond beräknas kunna starta sitt arbete i början av 2019, säger Per Nordlund, Statkraft, ordförande för det projekt som drivits fram till nu.
De bolag som kommer att finansiera Vattenkraftens Miljöfond AB är Fortum, Jämtkraft, Mälarenergi, Skellefteå Kraft, Statkraft, Tekniska verken i Linköping, Uniper och Vattenfall.
http://vattenkraftensmiljofond.se/
För mer information kontakta gärna:
Klas Gustafsson, vice vd, Tekniska verken i Linköping, 013-20 82 17
klas.gustafsson@tekniskaverken.se
Per Nordlund, Statkraft, 070-578 5685
Claes Hedenström, Vattenfall, 070-695 2958
Kontakter
Lana BrunellPressansvarig
Tel:013-20 91 40lana.brunell@tekniskaverken.seBilder
Om
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats.
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Linköpingsborna har halverat avfallet som går till energiåtervinning från återvinningscentralerna17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Plockanalyser i energiåtervinningscontainrarna på Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping visar att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 48 procent sedan 2020.
Pumpstation med resurseffektiv trädgårdsnäring till Linköpingsborna11.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan hemmaodlaren i Linköping skaffa förnybar och lokalproducerad trädgårdsnäring från en pump på återvinningscentralen Malmen i Linköping. Den nya tankstationen är ett exempel på hur sortering av matavfall inte bara leder till ökad biogasproduktion utan också cirkulering av näringsämnen till Linköpingsbornas trädgårdar.
Tekniska verkens vattenkraft bidrar till att balansera elmarknaden20.3.2025 08:05:56 CET | Pressmeddelande
Tekniska verkens vattenkraftverk Malfors utanför Linköping är nu aktivt på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad. Genom att koppla ihop sin elproduktion och sitt elhandelsbolag Bixia med en egenutvecklad digital plattform för handelsoptimering, maximerar koncernen sina resurser för att möta det växande kapacitets- och effektbehovet av el.
60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.
Lagringstankar levereras till Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion5.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Bygget av Tekniska verkens nya anläggning för att fånga in, förvätska och livsmedelscertifiera biogen koldioxid tar nu ett stort kliv framåt. På torsdag och fredag 6-7 mars, lyfts fyra lagringstankar på plats, som totalt kan lagra omkring 280 ton färdigrenad och flytande koldioxid invid den befintliga biogasanläggningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum