Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken välkomnar nytt lagförslag om vattenkraft

Dela

I fredags presenterade regeringen ett förslag till ny lagstiftning för vattenkraft och andra vattenverksamheter. Sammantaget ger det goda möjligheter att balansera lokala miljöintressen mot andra samhällsnyttor som reglering av vattendrag, byggnadshistoriska värden och inte minst utsläppsfri elproduktion.

Förslaget är väl i linje med Tekniska verkens uppfattning kring ambitioner och inriktning för framtidens svenska vattenkraft.

Vårt första intryck av förslaget är mycket positivt. Med denna inriktning kommer den svenska vattenkraften efterhand få moderna miljötillstånd, samtidigt som det vid tillståndsprövning går att fullt ut använda de möjligheter till undantag och lägre ställda krav som EU-rätten medger, säger Klas Gustafsson, vice vd Tekniska verken i Linköping.

Vattenkraften står idag för omkring hälften av den svenska elproduktionen. Vattenkraftens unika egenskaper med hög reglerbarhet och förmåga att lagra energi, samtidigt som produktionen är helt utsläppsfri, gör den till en särskilt värdefull komponent i det Nordeuropeiska elsystemet. Genom vattenkraften möjliggörs också den svenska elexport som idag tränger ut fossilbaserad elproduktion från elmarknaden på kontinenten.

Tekniska verken är en av grundarna av Vattenkraftens miljöfond som kommer att stå för huvuddelen av kostnaderna för miljöprövning av äldre vattenkraftverk utan moderna miljötillstånd. Under den kommande 20-årsperioden kommer fonden att finansiera miljöåtgärder för sammanlagt cirka 10 miljarder kronor. Den blir därmed en av de största finansiärerna av miljösatsningar i Sverige genom tiderna. Övriga kostnader, sammanlagt cirka 5 miljarder kronor finansieras av de enskilda kraftverksägarna.

Genom Vattenkraftens miljöfond kommer de största företagen i branschen solidariskt ta ansvar för vattenkraftens miljöanpassning. Det kommer gynna såväl stora som små vattenkraftsföretag och samtidigt skapa avsevärd lokal miljönytta i våra vattendrag, säger Klas Gustafsson.

Det nya lagförslaget grundar sig på det arbete som bedrevs i den så kallade Vattenkraftsdialogen som leddes av generaldirektörerna för Havs- och Vattenmyndigheten, samt Energimyndigheten. I dialogen deltog Tekniska verken som ett av vattenkraftsbolagen tillsammans med ett antal miljöorganisationer.

För mer information kontakta gärna: Klas Gustafsson, vice vd Tekniska verken i Linköping AB, 013-20 82 17, klas.gustafsson@tekniskaverken.se

 

Fakta
Tekniska verken äger och driver 38 mindre vattenkraftstationer i Östergötland, Sörmland och Småland. Stationerna är byggda mellan 1906 och 1997. Tillsammans producerar Tekniska verkens vattenkraftsstationer omkring 330 GWh (miljoner kilowattimmar) under ett normalår.

Kontakter

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Sveriges största inlöp har invigts – räddar unik fisk15.5.2025 15:36:41 CEST | Pressmeddelande

Idag, torsdagen den 15 maj, invigdes den nya och 125 meter långa fiskvägen vid Laxberg utanför Boxholm. Fiskvägen, som är byggd i form av ett inlöp, förväntas rädda den hotade Sommenöringen och samtidigt även hjälpa en rad andra fiskar och vattenlevande djur att vandra förbi regleringsdammen mellan Sommen och Svartån. Den färdiga fiskvägen utgör det i största inlöpet i landet, och är en frivillig miljöinvestering av ägarbolagen i Motala Ströms Samhällighetsförening (MSS) – Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi och Holmen Energi.

Ett år med nya prismodellen för elnätskunder i Katrineholm – steg i rätt riktning14.5.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

I april 2024 införde Tekniska verken en ny prismodell med effektavgift för elnätskunder i Katrineholm. Nu har en mätning gjorts för att se om modellen gett önskad effekt. En av slutsatserna är att det är möjligt att jämna ut sin elanvändning och sänka elnätskostnaden, exempelvis genom att flytta sina effekttoppar från dag till natt. Den största förändringen syns hos en grupp om 450 elbilsägare Tekniska verken haft möjlighet att följa, och som sänkt sin sammanlagda maximala effektanvändning med 10 procent.

Pressinbjudan: Invigning av fiskvägen i Laxberg – nu får fiskarna fri passage29.4.2025 14:15:48 CEST | Pressmeddelande

Nu är det dags att inviga fiskvägen i Laxberg, där fiskar och andra vattenlevande djur med Sommenöringen i spetsen får fri passage mellan Sommen och Svartån. Fiskvägen är ett initiativ av Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), där Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi ingår. Media välkomnas till invigningen, där man får se fiskvägen i drift samt veta mer om hur den fungerar och varför den är viktig.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye