Nytt unikt sätt att återvinna lågvärdig värme i Linköping

I februari började ett nytt tekniskt system användas på Linköpings universitet som Akademiska Hus, Tekniska verken och Bravida ligger bakom. Det handlar om att ta tillvara på lågtempererad lågvärdig värme, som tidigare inte utnyttjats, för att värma universitetets lokaler. Den avancerade tekniken bidrar till att energianvändningen och koldioxidutsläppen minskar och förhoppningen är att fler ska ta efter konceptet.
På Campus Valla vid Linköpings universitet finns ett antal serverhallar som alstrar 20-30°C värme till luften. De stora servrarna behöver kylas för att fungera. Akademiska Hus som äger och förvaltar byggnaderna har efterfrågat en lösning på hur värmen från servarna kan återvinnas. Det har lett till att Tekniska verken tillsammans med Akademiska Hus och Bravida nu har arbetat fram ett unikt resurseffektivt system som ger flera hållbarhetsfördelar.
– Att hitta innovationer som gör vår användning av energi smartare och effektivare är något vi prioriterar. Fastighetsbranschen står för en betydande del av samhällets totala energianvändning och det är en viktig anledning till att vi som ett av Sveriges största fastighetsbolag initierar den här typen av projekt. Att agera långsiktigt och hållbart är självklart för oss, säger Lars Hagman,regiondirektör för Akademiska Hus region Öst.
Sedan tidigare finns ett fjärrkylsystem som nu också används för att ta hand om den värme som alstras från servrarna. Med den nya tekniska lösningen återvinns värmen genom att förvärma luften in till universitetets lokaler när utomhustemperaturen är cirka 6°C eller lägre. Återvinningen sker genom att man tar tillvara returvärmen från fjärrkylsystemet och använder den till att värma upp universitetets lokaler via ventilationssystemet. Systemet gör det möjligt att återvinna den lågvärdiga värmen med minimal elanvändning. Dessutom blir en annan positiv effekt att fjärrkyla produceras när värmen återvinns. Sammantaget bidrar den nya avancerade tekniken till att energianvändningen och koldioxidutsläppen minskar och förhoppningen är att fler ska ta efter konceptet.
– Genom att tänka innovativt tillsammans och utnyttja befintlig infrastruktur skapar vi möjlighet att ta vara på lågvärdig spillvärme som annars skulle gått förlorad. Det nya sättet att återvinna lågvärdig värme är både resurs- och kostnadseffektivt både på lång och kort sikt. Tillsammans bidrar vi till att skapa världens mest resurseffektiva region, säger Mile Elez, teknisk direktör vid Tekniska verken i Linköping AB.
Energieffektiviseringen vid Linköpings universitet är en del av Akademiska Hus strategiska hållbarhetsarbete för att minska mängden köpt energi med 50 procent från år 2000 till 2025 och att eliminera CO2-avtryck från energianvändning vid drift i bolagets byggnader.
För Tekniska verken innebär den unika tekniska lösningen att företaget behöver elda mindre olja och kol och därmed släppa ut mindre koldioxid, uppskattningsvis 144 ton per år. Likaså behövs mindre spetslastproduktion i fjärrvärmesystemet.
För mer information:Lars Hagman, regiondirektör Akademiska Hus region Öst
Tel: 0725-66 45 29
E-post: lars.hagman@akademiskahus.se
Malin Ferm, pressansvarig Akademiska Hus Tel: 0706-16 24 18
E-post: malin.ferm@akademiskahus.se
Mile Elez, teknisk direktör Tekniska verken Tel: 013-20 81 02
E-post: mile.elez@tekniskaverken.se
Lana Brunell, pressansvarig Tekniska verken Tel: 072-700 82 19
E-post: lana.brunell@tekniskaverken.se
Om Akademiska Hus
Vi är ett av landets största fastighetsbolag och med fokus på universitet och högskolor bygger och förvaltar vi hållbara kunskapsmiljöer för hela människan. Vår långa erfarenhet och fokus på trender i den akademiska världen gör att vi kan bygga både innovativt och långsiktigt. Idag har vi ett fastighetsvärde på 66,6 miljarder kronor och en årsomsättning på 5,7 miljarder kronor. För att möta den ökande efterfrågan på kunskapsmiljöer har vi en projektportfölj på 17,5 miljarder kronor. Så bidrar vi till ett klokare Sverige. Fler exempel på hur vi jobbar hittar du på akademiskahus.se
Nyckelord
Kontakter
Lana BrunellPressansvarig
Tel:013-20 91 40lana.brunell@tekniskaverken.seBilder
Om
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats.
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Sveriges största inlöp har invigts – räddar unik fisk15.5.2025 15:36:41 CEST | Pressmeddelande
Idag, torsdagen den 15 maj, invigdes den nya och 125 meter långa fiskvägen vid Laxberg utanför Boxholm. Fiskvägen, som är byggd i form av ett inlöp, förväntas rädda den hotade Sommenöringen och samtidigt även hjälpa en rad andra fiskar och vattenlevande djur att vandra förbi regleringsdammen mellan Sommen och Svartån. Den färdiga fiskvägen utgör det i största inlöpet i landet, och är en frivillig miljöinvestering av ägarbolagen i Motala Ströms Samhällighetsförening (MSS) – Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi och Holmen Energi.
Ett år med nya prismodellen för elnätskunder i Katrineholm – steg i rätt riktning14.5.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I april 2024 införde Tekniska verken en ny prismodell med effektavgift för elnätskunder i Katrineholm. Nu har en mätning gjorts för att se om modellen gett önskad effekt. En av slutsatserna är att det är möjligt att jämna ut sin elanvändning och sänka elnätskostnaden, exempelvis genom att flytta sina effekttoppar från dag till natt. Den största förändringen syns hos en grupp om 450 elbilsägare Tekniska verken haft möjlighet att följa, och som sänkt sin sammanlagda maximala effektanvändning med 10 procent.
Byte av skorsten på Kraftvärmeverket i centrala Linköping9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
På måndag och tisdag 12-13 maj är det dags för KV1:s skorsten på Panna 1 att gå i graven efter att ha gjort sitt jobb i nästan 50 år. Media välkomnas att närvara vid nedmonteringen.
Pressinbjudan: Invigning av fiskvägen i Laxberg – nu får fiskarna fri passage29.4.2025 14:15:48 CEST | Pressmeddelande
Nu är det dags att inviga fiskvägen i Laxberg, där fiskar och andra vattenlevande djur med Sommenöringen i spetsen får fri passage mellan Sommen och Svartån. Fiskvägen är ett initiativ av Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), där Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi ingår. Media välkomnas till invigningen, där man får se fiskvägen i drift samt veta mer om hur den fungerar och varför den är viktig.
Linköpingsborna har halverat avfallet som går till energiåtervinning från återvinningscentralerna17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Plockanalyser i energiåtervinningscontainrarna på Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping visar att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 48 procent sedan 2020.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum