Nytänkare i Göteborg vann Planpriset 2016
”Ett inspirerande föredöme” kallar juryn för årets Planpris Frihamnen. Området är den första delen som ska byggas ut enligt Göteborgs Stads vision Älvstaden. Planerarna gjorde snabbt utvecklingen av Frihamnen känd genom en bastu, byggd med hjälp av frivilliga med delvis återvunnet material, och utomhusbassängen ”Pöl Harbour”. När Göteborg firar 400-årsjubileum 2021 har Frihamnen inte bara dessa badmöjligheter utan också ytterligare 1 000 bostäder och lika många arbetsplatser samt en del av en Jubileumspark.
Frihamnen planeras för social hållbarhet, vilket bland annat innebär variation i bostadsbeståndet. Staden styr vad bostäder får kosta genom att anvisa mark med krav på låga hyror. Tjänstemännen har också en nytänkande dialog med byggherrar så att både små och stora företag kan bygga. Planprocessen innehåller också en nytänkande medborgardialog.
Juryn för Planpriset korar årets bästa samhällsplanering. Den har i år gått igenom ett 30-tal planförslag, processer och projekt och har varit i kontakt med kommuner i hela Sverige. I arbetet har jurymedlemmarna sett en stor kreativitet hos flera kommuner. De sammanlagt fem nominerade är, på sina olika sätt, föredömliga i och med den kunskap och organisation som stöder innovation i planarbetet. Något som leder till många bostäder i bra livsmiljöer.
– Större städer börjar alltmer jobba med nya stadsdelar istället för bara förtätning. Många pratar om social hållbarhet, om att motverka segregation. Medborgardialog som går utöver samrådet har blivit en hygienfaktor, säger Planprisjuryns ordförande Bengt Andrén.
Juryns motivering: ”När sjöfarten flyttar ut mot havet tar Göteborg chansen att göra älven till en tillgång för alla. I planarbetet med Frihamnen har Göteborgs Stad utvecklat ett nytänkande arbetssätt för att bjuda in medborgarna, företagen och de kommunala förvaltningarna att samarbeta kring utvecklingen av en mer socialt och ekologiskt hållbar stad. Ett inspirerande föredöme.”
Förutom Frihamnen är Karlshamns bevarande- och utvecklingsplan, Vallastaden i Linköping, Södra Värtan i Stockholm och Östra Sala Backe i Uppsala nominerade till Planpriset 2016. Priset delades ut av Sveriges Arkitekter på Arkitekturgalan den 29 november på Cirkus i Stockholm.
Kontakta vinnaren:
Hanna Areslätt, Älvstranden Utveckling, tel 0706-959 643, mail hanna.areslatt@alvstranden.goteborg.se
För information kring Arkitekturgalan och samtliga Sveriges Arkitekters priser, kontakta pressansvariga Elisabet Näslund, tel 076-136 77 33, mail elisabet.naslund@arkitekt.se
Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisation för alla arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter. Förbundet har 12 700 medlemmar, varav 2 600 studentmedlemmar. Ett viktigt mål är goda villkor för medlemmarnas yrkesutövning. Det är en grund för hög kvalitet i arkitektur och planering.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder
Dokument
Länkar
Om
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter startar framtidskommission25.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Byggkris, klimatkris, digitalisering och demografiska förändringar. För att arkitekterna ska komma stärkta ur alla förändringar i branschen startar Sveriges Arkitekter en framtidskommission. Det beslutade förbundsstämman i helgen, utifrån styrelsens intention som backades upp av flera motioner.
Tidöregeringen tar pengar från det vackra och hållbara19.9.2024 12:40:47 CEST | Pressmeddelande
I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete för arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten. Regeringen inser inte att arkitektur är verktyget för funktionella, hållbara och vackra bostäder och samhällen i hela landet.
Guldrummet 2024 prisar hantverk bortom trender10.9.2024 12:47:22 CEST | Pressmeddelande
Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2024 går till Hidemark & Stintzing Arkitekter. Kontoret mottar priset för en arkitektgärning som håller hantverket och den gedigna kunskapen om byggnadskonst bortom tillfälliga trender och strävan efter berömmelse. Guldrummet 2024 delades ut den 5 september vid föreningens möte på Konstakademien.
Ny bok sätter ljuset på en möbelkonstens doldis21.5.2024 07:16:00 CEST | Pressmeddelande
Arkitekten Carl-Axel Acking var med om att rita 1900-talets Folkhemssverige. I dag är han mest känd för sina lampor, som blivit eftertraktade och dyra samlarobjekt. En ny bok visar att han är värd att bli ihågkommen för hela sin breda produktion, från ikoniska stolar till eleganta hotell och fartyg.
Möt arkitekterna som skyddar Ukrainas identitet och kulturarv7.5.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Arkitekter samarbetar med ukrainska kolleger kring landets återuppbyggnad efter kriget sedan våren 2022. Nu inleder vi en fas med tolv konkreta projekt inom träbyggande, kulturarv och planering inom ramen för ett EU-program. Målet är att skydda Ukrainas nationella identitet undan den förstörelse som uppstår vid Rysslands bombningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum