Innovatörsduo bakom talldiesel belönas med Polhemspriset

Kemiingenjören Lars Stigsson och kemisten Valeri Naydenov prisas för processen bakom talldiesel, som ingår i världens första och enda Svanenmärkta drivmedel som passar alla dieselmotorer.
– Det är med glädje och stolthet som vi tar emot Polhemspriset. Att få en sån fin utmärkelse för vår tekniska lösning och dess nytta betyder oerhört mycket, säger Lars Stigsson.
Tallolja är en restprodukt vid produktion av pappersmassa, vilket gör det till en förnybar energiresurs från den svenska skogen. Idén om diesel baserat på tallolja föddes 2005 av Lars Stigsson och utvecklades tillsammans med Valeri Naydenov, först i labb och sedermera till en storskalig industriell process. Jämfört med traditionell diesel kan fossila koldioxidutsläpp reduceras med uppåt 90 procent.
– Jag tror att en av framgångsfaktorerna är samarbetet oss emellan. Lars och jag kompletterar varandra väl. Jag har haft molekylfokus, medan Lars haft målfokus, säger Valeri Naydenov.
Utvecklingen av talldieseln, som i nästa steg processas vidare hos Preem till att bli tankfärdig grön diesel, sker i det Piteåbaserade bolaget SunPine. Företaget producerar idag ungefär 100 000 kubikmeter talldiesel per år och håller på att investera i ny anläggning för att öka produktionen med 50 procent till år 2020.
Lars Stigsson är civilingenjör och född 1953 i Nybro, Småland men är numera bosatt i Bjärred. Han är delägare i SunPine och sitter i dess styrelse.
Valeri Naydenov är teknologie doktor, född 1974 i Vidin, Bulgarien. Han bor nu i Luleå och är teknisk utvecklingschef för SunPine.
Prisutdelning sker vid Polhemsfesten den 14 november i Stockholm. Då mottar pristagarna varsin Polhemsmedalj i guld samt prissumman på 250 000 kronor.
Om Polhemspriset
Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och förvaltas av Sveriges Ingenjörer. Instiftades 1876 till minne av Sveriges store uppfinnare Christopher Polhem (1661-1751). Det utdelas för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig.
Bland tidigare pristagare märks bl a Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Håkan Lans för GPS (1995), Laila Ohlgren för ”gröna knappen” på mobiltelefoner (2009), Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013).
Kontaktuppgifter:
Lars Stigsson, Polhemspristagare 2018: 070-533 72 73
Valeri Naydenov, Polhemspristagare 2018: 070-696 96 53
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder




Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Ny rapport: fyra av fem ingenjörer vill ha mer AI-utbildning28.4.2025 06:37:00 CEST | Pressmeddelande
Alldeles för få av landets ingenjörer får den vidareutbildning kring artificiell intelligens, AI, som de behöver och önskar. Det visar en ny enkätundersökning bland Sveriges Ingenjörers medlemmar. Nu behöver företag och högskolor i Ingenjörslandet Sverige storsatsa på AI för att inte tappa mark.
Almegastrejken avvärjd – nya kollektivavtal med arbetstidsförkortning tecknade17.4.2025 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega har tecknat nya kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer som ger drygt 10 000 medlemmar löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Sveriges Ingenjörer drar därmed tillbaka tidigare lagda varsel om strejk.
Budgetkommentar: Vi saknar satsningar på Ingenjörslandet Sverige15.4.2025 08:53:51 CEST | Pressmeddelande
Ingenjörslandet Sverige riskerar att hamna på efterkälken om det inte sker kraftfulla investeringar i kompetens och inom naturvetenskap, matematik och teknik. Regeringens satsningar i vårbudgeten räcker inte på långa vägar, kommenterar fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum