Ny rapport: Brister i europeiska länders skatteflyktspolitik

Rapporten Tax Games: the Race to the Bottom, Europe's role in supporting an unjust global tax system 2017, som Diakonia varit med och tagit fram, betygsätter arton europeiska länders politik kopplat till företags och individers skatteflykt. Även EU-parlamentets och EU-kommissionens politik granskas. Helhetsbilden visar att regeringarna inte har den politik på plats som krävs för att stoppa de återkommande skatteflyktsskandalerna. Tvärtom visar rapporten hur europeiska länder gör det möjligt för företag att förflytta vinster till skatteparadis och områden med låg skatt.
– Europeiska regeringar har planer på att peka ut andra länder i en svart lista över skatteparadis. Men vår rapport visar att de behöver städa rent i eget hus och göra sig av med skadliga upplägg som gör skatteflykt och aggressiv skatteplanering möjlig, säger Penny Davies, policyrådgivare i skattefrågor på Diakonia.
Medborgares rätt till insyn och att utkräva ansvar
Rapporten tar upp flera brister i de initiativ till politiska lösningar som länderna tagit samt att politiken inte tar hänsyn till utvecklingsländers prioriteringar. Det handlar inte minst om medborgarnas rätt till insyn och därmed möjligheter att utkräva ansvar. Rapporten visar bland annat att:
- det finns motstånd bland regeringarna att inom EU enas om att multinationella företag ska öppet redovisa vilka vinster de gör och vilka skatter de betalar i varje land de är verksamma. En majoritet, tio av arton, är emot offentlig redovisning.
- hälften av de granskade länderna har olika typer av skadliga upplägg som kan användas av företag för att undvika att betala skatt.
- tolv av de arton länderna har skatteavtal med utvecklingsländer som kraftigt begränsar dessa länders möjligheter att beskatta multinationella företag.
– Skatteflyktsskandalerna visar att bristen på insyn är ett problem. Det är därför beklagligt att Sverige och så många andra europeiska länder inte arbetar för att multinationella företag ska öppet redovisa sina vinster och skatter. Medborgare, inte minst i utvecklingsländer som drabbas hårdast, har rätt att veta om företagen betalar den skatt de bör, säger Penny Davies.
Sverige får inte godkänt på tre av fem områden
Sverige är överlag bra på att stötta utvecklingsländers kapacitetsbyggnad på skatteområdet, men missar att analysera hur den egna politiken påverkar de som lever i fattigdom, enligt rapporten. Sverige får inte godkänt på tre av de fem områdena som ligger till grund för betygsättningen. Sverige ges rött ljus för
- sitt motstånd mot offentlig land-för-land-redovisning för multinationella företag
- sina skatteavtal med utvecklingsländer
- att inte ge stöd till utvecklingsländers förslag att upprättat ett forum inom FN kring skattefrågor för att möjliggöra deras deltagande på lika villkor.
– Sverige måste se över den egna politiken, inklusive sina skatteavtal med utvecklingsländer, för att försäkra sig om att politiken utgår från ett rättighets- och fattigdomsperspektiv, avslutar Georg Andrén, generalsekreterare på Diakonia.
För intervjuer och mer information, vänligen kontakta:
Penny Davies, policyrådgivare i skattefrågor, Diakonia
Tel: 08-453 69 35, e-post: penny.davies@diakonia.se
Nyckelord
Kontakter
Esther Flores SedmanPressekreterare
Tel:0765-011 747esther.floressedman@diakonia.seBilder

Dokument
Om
Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.
Följ Diakonia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diakonia
Rekordstor biståndsvilja när USAID läggs ned26.3.2025 08:22:24 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio svenskar vill att regeringen återställer biståndet till en procent av BNI, visar en undersökning genomförd av Verian på uppdrag av Diakonia. Därmed har andelen svenskar som vill se ett ökat bistånd mer än fördubblats under de senaste månaderna. Under samma period har flera EU-länder aviserat sänkningar i biståndet och USA stängt ned världens största biståndsgivare USAID.
Laga god, hållbar mat med kalender från stjärnkocken Paul Svensson och Diakonia2.12.2024 13:19:22 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med den välkände hållbarhetskocken Paul Svensson har Diakonia tagit fram en vacker kalender för 2025. Kalendern, som har fokus på matsäkerhet och odling, innehåller fyra recept som komponerats av Paul Svensson. Intäkterna går till Diakonias verksamhet.
Nödläge i Libanon – Diakonia finns på plats9.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Situationen i Libanon är akut. Över en miljon människor har tvingats lämna sina hem efter Israels attacker. Diakonia arbetar på plats i landet och har startat en särskild insamling för att kunna bistå framför allt kvinnor och barn med skydd, mat och psykosocialt stöd.
Diakonias medarbetare Magnus Walan tilldelas Zaida Catalán-priset 20248.10.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Diakonias mångårige medarbetare Magnus Walan tilldelas 2024 års pris i Zaida Cataláns ära för sitt långa arbete för mänskliga rättigheter.
Inbjudan till pressfrukost: Hur drabbas demokrati och pressfrihet av ett nedmonterat bistånd?3.10.2024 06:35:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till ett seminarium som utgår från rapporten “Demokrati, media och bistånd”, som tagits fram i samarbete mellan biståndsorganisationen Diakonia, Reportrar utan gränser, Medieinstitutet Fojo och Svenska PEN-klubben.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum