Viktiga vägval för utvecklingen på toppmötet i Nairobi

Representanter från givar- och mottagarländer, näringsliv och civilsamhälle från hela världen möts i Kenyas huvudstad Nairobi under nästa vecka för ett högnivåmöte om utvecklingseffektivitet. Mötet är på många sätt avgörande för att uppnå de nya globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Men trots att det är stora frågor som avgörs är det internationella intresset förvånansvärt lågt för processen, och risken är stor att allt fler länder inte håller vad de tidigare har lovat.
– Vi ser med stor oro på hur EU-länder låter biståndet styras av andra intressen än att bekämpa fattigdomen. Vi vill se att givar- och partnerländer lever upp till sina åtaganden och säkrar att vi får en ambitiös agenda på plats som sätter människor som lever i fattigdom i centrum, säger Diakonias policyrådgivare Penny Davies, som finns på plats under mötet.
Transparens och ansvar
Mötet i Nairobi bygger vidare på den process som startade redan 2005 i Paris när man antog principer för biståndseffektivitet, och fortsatte med nya åtaganden på mötena i Accra (2008), Busan (2011) och Mexiko (2014). Mycket har förändrats under vägen, men de principer som parterna har enats om och vidareutvecklat är fortfarande relevanta. Det handlar bland annat om demokratiskt ägarskap av utvecklingsinsatser i mottagarländerna, att fokusera på resultat, att arbeta i inkluderande partnerskap och att säkra transparens och ansvarsutkrävande av alla aktörer.
Viktig roll
Med tanke på att intresset är svagt från många länder välkomnar Diakonia att Sveriges regering vill stå upp för en stark utvecklingseffektivitetsagenda och att Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, deltar i mötet i Nairobi. Som en av de fristående organisationerna på plats har Diakonia en viktig roll i att bevaka att politikerna håller vad de lovar och att biståndspengarna hamnar där de behövs mest.
Diakonia vill se följande punkter prioriteras på mötet:
- Att en ambitiös agenda antas för att kunna bekämpa fattigdom där alla aktörer tar sitt ansvar. Den privata sektorn spelar en allt större roll i utvecklingssamarbetet och bör därför leva upp till samma effektivitetsprinciper som andra aktörer.
- Att Sverige och EU lever upp till tidigare åtaganden om utvecklings- och biståndseffektivitet: EU bör visa ledarskap genom att anta en konkret och uppföljningsbar färdplan för hur och när effektivitetsagendan ska uppnås.
- Att principen om demokratiskt ägarskap säkras. Demokratiska processer i utvecklingsländerna ska styra mål och prioriteringar, inte givarnas intressen. Mottagarregeringar ska säkra att prioriteringarna tas fram i demokratiska och inkluderande processer.
- Att det civila samhällets möjligheter att arbeta som oberoende aktörer säkras. Det begränsade utrymmet för att verka för mänskliga rättigheter, jämställdhet och att granska makthavare är mycket oroande och hotar möjligheten att genomföra ett effektivt utvecklingssamarbete. Sverige och EU bör därför arbeta för starkare åtaganden och respekt för organisations-, mötes- och yttrandefriheten.
För mer information, vänligen kontakta:
Penny Davies, policyrådgivare för utvecklingsfinansiering
E-post: penny.davies@diakonia.se
Telefon: 08-453 69 35, 0734-21 35 37 (sms:a gärna under mötesdagarna!)
Twitter: @PennyEDavies
Nyckelord
Kontakter
Esther Flores SedmanPressekreterare
Tel:0765-011 747esther.floressedman@diakonia.seBilder


Om
Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.
Följ Diakonia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diakonia
Rekordstor biståndsvilja när USAID läggs ned26.3.2025 08:22:24 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio svenskar vill att regeringen återställer biståndet till en procent av BNI, visar en undersökning genomförd av Verian på uppdrag av Diakonia. Därmed har andelen svenskar som vill se ett ökat bistånd mer än fördubblats under de senaste månaderna. Under samma period har flera EU-länder aviserat sänkningar i biståndet och USA stängt ned världens största biståndsgivare USAID.
Laga god, hållbar mat med kalender från stjärnkocken Paul Svensson och Diakonia2.12.2024 13:19:22 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med den välkände hållbarhetskocken Paul Svensson har Diakonia tagit fram en vacker kalender för 2025. Kalendern, som har fokus på matsäkerhet och odling, innehåller fyra recept som komponerats av Paul Svensson. Intäkterna går till Diakonias verksamhet.
Nödläge i Libanon – Diakonia finns på plats9.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Situationen i Libanon är akut. Över en miljon människor har tvingats lämna sina hem efter Israels attacker. Diakonia arbetar på plats i landet och har startat en särskild insamling för att kunna bistå framför allt kvinnor och barn med skydd, mat och psykosocialt stöd.
Diakonias medarbetare Magnus Walan tilldelas Zaida Catalán-priset 20248.10.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Diakonias mångårige medarbetare Magnus Walan tilldelas 2024 års pris i Zaida Cataláns ära för sitt långa arbete för mänskliga rättigheter.
Inbjudan till pressfrukost: Hur drabbas demokrati och pressfrihet av ett nedmonterat bistånd?3.10.2024 06:35:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till ett seminarium som utgår från rapporten “Demokrati, media och bistånd”, som tagits fram i samarbete mellan biståndsorganisationen Diakonia, Reportrar utan gränser, Medieinstitutet Fojo och Svenska PEN-klubben.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum