Ett steg framåt för kycklingarna när Icha-Icha och Kalf & Hansen antar ”European Chicken Commitment”

Icha Icha har sedan starten 2012 haft som mål att sätta en ny, högre standard på bra mat. Att höja kraven på djurvälfärd för den kyckling som serveras är därför ett viktigt steg.
– Icha Icha står för ren mat och ren matglädje och vi tycker att det inkluderar att göra vår del för att kycklingarna ska få det bättre, därför stöder vi European Chicken Commitment, säger Niclas Sellebråten, medgrundare och utvecklingsansvarig på Icha Icha.
Djurens Rätt, som driver kycklingkampanjen 99 miljoner, har tillsammans med ett 20-tal andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer runt om i Europa tagit fram ett antal kriterier som bidrar till att höja djurvälfärdsnivån för kycklingarna. Kriterierna går under namnet European Chicken Commitment och nu uppmanas företag världen över att anta dessa för sin upphandling av kycklingkött.
För Kalf & Hansen är ekologiskt och etiskt hållbart genomgående värdeord som genomsyrar hela verksamheten. Djurvälfärd, är givetvis inget undantag för detta, oavsett om maten serveras på någon av de tre restauranger i Stockholm eller i någon av SJs alla bistrovagnar. Om du frågar en av medgrundarna Rune Kalf-Hansen så är det “en självklarhet att alla kycklingar ska ha rätt till utevistelse”.
Under flertalet tillfällen har Djurens Rätt bjudit in branschorganisationen Svensk Fågel till en dialog för att diskutera hur svensk kycklingindustri kan anpassas efter kriterierna i European Chicken Commitment, intresset har dock varit svalt.
– Det är väldigt glädjande att Icha Icha och Kalf & Hansen tar ställning för kycklingarna. När Svensk Fågel fortsätter hålla dörren stängd för djurskyddsförbättringar så är det extra viktigt att restaurangbranschen går före och visar att de står på kycklingarnas sida. Icha Icha och Kalf & Hansens beslut visar vägen för hur andra företag också kan vara med och bidra, säger Sara Aall Campbell som arbetar med företagsrelationer på Djurens Rätt.
European Chicken Commitment innebär bland annat att kycklingarna får mer plats att röra sig på, att kritiserade slaktmetoder avvecklas och att kycklingarna ska vara så kallade långsamväxande. I dagsläget får kycklingarna bara leva i 35 dagar innan de slaktas, under den tiden har de ökat sin vikt med hela 5 000 % vilket leder till stora hälsoproblem. Fler kycklingar ska också ha möjlighet till utevistelse, vilket mindre än 1 % av kycklingarna har idag.
Andra företag som antagit European Chicken Commitment är bland annat Paradiset, Pret A Manger, Nestlé och Compass Group)
Nyckelord
Kontakter
Moa Richter HagertKommunikationsansvarig och presskontakt
Tel:070 649 20 41press@djurensratt.seSara Aall CampbellFöretagsrelationer
Tel:08- 555 914 04sara.aall.campbell@djurensratt.seBilder

Länkar
Om
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
Förbud mot pälsdjursuppfödning på väg: "Äntligen!"20.3.2025 14:18:45 CET | Pressmeddelande
Under dagen har regeringen tillsatt en utredning om hur förbud mot pälsdjursuppfödning ska införas i Sverige. Detta efter ett löfte som gavs hösten 2023 och på grund av ”djuretiska diskussioner” som har letts av Djurens Rätt i över 50 år. Djurens Rätt firar denna framgång och uppmanar till att utredningen sker skyndsamt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum