Från axelfästen till reflekterande väskor – här är reflexens historia

Trodde du att reflexerna som ser till att fotgängare syns i mörkret är en modern företeelse? Faktum är att de har en lång historia, framför allt hos oss i Norden.
Fastsydda på kläder eller dinglande från fickor och ryggsäckar – reflexen har funnits med oss under lång tid. Men de lärde tvistar faktiskt om vem det egentligen var som uppfann den.
Den klassiska reflexbrickan verkar vara svensk från början. Alvar Thorson brukar få äran för att ha uppfunnit den år 1954 – han blev senare direktör på trafiksäkerhetsföreningen NTF.
Men redan på 1930-talet fanns en annan variant av den personliga reflexen på marknaden i USA: En metallbåge med en liten röd reflex som skulle spännas över axeln. Enligt ett tidningsurklipp var det en trafikpolis som uppfunnit denna pryl som var till för att skydda ”barn och andra fotgängare”.
Men efter detta verkar initiativen främst tagits i Skandinavien. I både Sverige och Finland skedde stora satsningar från och med 60-talet för att fotgängare skulle använda reflexbrickor – vilket också gav genomslag. Stora mängder delades ut i skolor, och företag började förstå att sponsrande av reflexer var ett sätt att synas i ett positivt sammanhang.
På 70-talet startade NTF ”Mamma, pappa, barn i trafiken” – en kurs där skolbarn upp till fjärde klass och deras föräldrar samlades på höstkvällar och tillsammans fick köra 3,5 kilometer i bil förbi uppställda pappfigurer. Vissa av figurerna hade reflexer, andra inte – poängen var att lära sig hur mycket sämre man syns utan reflexer i trafiken. Projektet slog igenom stort och hade tusentals deltagare redan första året – på vissa orter genomförs det fortfarande, 40 år senare.
Under 90-talet fick den klassiska prismafyllda brickan formad som en snöflinga eller katt sedan konkurrens av mjuka och böjbara reflexer som kunde tillverkas i helt nya former och färger.
Men för att en reflex ska fungera är det viktigaste inte hur den ser ut, utan att den faktiskt används.
I Finland står det sedan 1982 i trafiklagen att ”Gående som under mörker rör sig på väg skall i allmänhet använda vederbörlig reflex”. Det betyder dock inte att alla gör det - 40 procent av finnarna säger enligt en färsk undersökning från If att de alltid har reflex på sig i mörkret. Det är samtidigt högre siffror än i Sverige där motsvarande siffra – utan lagstiftning – är 29 procent.
Trots att själva reflexen har minst 80 år på nacken och att trafiksäkerhetsorganisationer och politiker lobbat för att de ska användas är det fortfarande en majoritet i de nordiska länderna som alltid eller ibland går i mörkret utan reflex.
Vi på If vill prata om reflexerna på ett nytt sätt och inspirera de som tycker att de är fula eller opraktiska. Det gör vi genom att samarbeta med klädföretaget Weekday. Läs mer om det här.
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
If uppmanar till försiktighet under sportlovet – knäskador ökar markant13.2.2025 14:13:28 CET | Pressmeddelande
Under sportlovet ökar risken för skador, för såväl barn som vuxna. Några av de vanligaste skadorna under perioden, enligt Ifs skadestatistik, är snedvridet knä och fraktur på knä eller ben. – De flesta av oss ställer sig på ett par skidor endast ett fåtal gånger per år, så var rädd om dig och överskatta inte din förmåga, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum