If Skadeförsäkring

Från axelfästen till reflekterande väskor – här är reflexens historia

Dela

Trodde du att reflexerna som ser till att fotgängare syns i mörkret är en modern företeelse? Faktum är att de har en lång historia, framför allt hos oss i Norden.

Fastsydda på kläder eller dinglande från fickor och ryggsäckar – reflexen har funnits med oss under lång tid. Men de lärde tvistar faktiskt om vem det egentligen var som uppfann den.

Den klassiska reflexbrickan verkar vara svensk från början. Alvar Thorson brukar få äran för att ha uppfunnit den år 1954 – han blev senare direktör på trafiksäkerhetsföreningen NTF.

Men redan på 1930-talet fanns en annan variant av den personliga reflexen på marknaden i USA: En metallbåge med en liten röd reflex som skulle spännas över axeln. Enligt ett tidningsurklipp var det en trafikpolis som uppfunnit denna pryl som var till för att skydda ”barn och andra fotgängare”.

Men efter detta verkar initiativen främst tagits i Skandinavien. I både Sverige och Finland skedde stora satsningar från och med 60-talet för att fotgängare skulle använda reflexbrickor – vilket också gav genomslag. Stora mängder delades ut i skolor, och företag började förstå att sponsrande av reflexer var ett sätt att synas i ett positivt sammanhang.

På 70-talet startade NTF ”Mamma, pappa, barn i trafiken” – en kurs där skolbarn upp till fjärde klass och deras föräldrar samlades på höstkvällar och tillsammans fick köra 3,5 kilometer i bil förbi uppställda pappfigurer. Vissa av figurerna hade reflexer, andra inte – poängen var att lära sig hur mycket sämre man syns utan reflexer i trafiken. Projektet slog igenom stort och hade tusentals deltagare redan första året – på vissa orter genomförs det fortfarande, 40 år senare.

Under 90-talet fick den klassiska prismafyllda brickan formad som en snöflinga eller katt sedan konkurrens av mjuka och böjbara reflexer som kunde tillverkas i helt nya former och färger.

Men för att en reflex ska fungera är det viktigaste inte hur den ser ut, utan att den faktiskt används.

I Finland står det sedan 1982 i trafiklagen att ”Gående som under mörker rör sig på väg skall i allmänhet använda vederbörlig reflex”. Det betyder dock inte att alla gör det - 40 procent av finnarna säger enligt en färsk undersökning från If att de alltid har reflex på sig i mörkret. Det är samtidigt högre siffror än i Sverige där motsvarande siffra – utan lagstiftning – är 29 procent.

Trots att själva reflexen har minst 80 år på nacken och att trafiksäkerhetsorganisationer och politiker lobbat för att de ska användas är det fortfarande en majoritet i de nordiska länderna som alltid eller ibland går i mörkret utan reflex.

Vi på If vill prata om reflexerna på ett nytt sätt och inspirera de som tycker att de är fula eller opraktiska. Det gör vi genom att samarbeta med klädföretaget Weekday. Läs mer om det här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Ny nordisk undersökning bland 4 000 personer bekräftar oroande ökning av stress14.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny nordisk undersökning från försäkringsbolaget If visar att stressen sprider sig i hela Norden. 51 procent av befolkningen i Norden upplever att deras arbetsförmåga har påverkats negativt av stress. ”Vi ser tydliga paralleller mellan den upplevda stressnivån och sjukskrivningstalen. Utvecklingen går åt fel håll”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

If presents record-high growth and large interest in personal health7.5.2024 08:54:14 CEST | Pressmeddelande

“Today, If presents the highest topline growth yet for the first quarter (7.6%). We improved our profit before taxes (6.5%), supported by strong investment return. Personal insurance is growing the fastest, but even more encouraging is the steady growth in all business areas. Wide growth demonstrates the strength of our geographical footprint and diversified portfolio. The impact of the severe Nordic winter we’ve experienced this year weights down the combined ratio, but the underlying performance is strong”, If’s CEO Morten Thorsrud comments when presenting the results of the first quarter of 2024.

If presenterar en rekordhög tillväxt och stort intresse för personhälsa i första kvartalet7.5.2024 08:53:17 CEST | Pressmeddelande

”If presenterar i dag den högsta tillväxten någonsin för det första kvartalet (7,6%). Vi förbättrade vårt resultat före skatt (6,5%), med stöd av en stark investeringsavkastning. Personförsäkringar växer snabbast, men ännu mer lovande är den stadiga tillväxten inom alla affärsområden. Bred tillväxt visar styrkan i vår geografiska närvaro och diversifierade portfölj. Effekterna av den stränga nordiska vintern vi upplevt i år tynger totalkostnadsprocenten, men den underliggande utvecklingen är stark”, säger Ifs koncernchef Morten Thorsrud, i en kommentar till resultatet för första kvartalet 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye