Svenska husägare är inte rustade för extremväder
De flesta svenska husägare saknar beredskap för att skydda sitt hus mot oväder – trots att extremväder blir allt vanligare. Enbart tre av tio husägare har funderat på hur de kan skydda sitt hem om ett oväder är på väg. Det visar en ny Sifo-undersökning bland 1 000 svenska husägare som Verian har genomfört på uppdrag av If.

Extremväder orsakat av klimatförändringar blir allt vanligare. I takt med detta ökar även antalet skador på hus i Sverige, orsakade av oväder. Under 2023 anmäldes över 23 000 skadeärenden orsakade av oväder i Sverige, enligt statistik från Svensk försäkring. Dessa har hittills lett till ersättningar på över 1,5 miljarder kronor.
Men trots den ökande risken för skador orsakade av oväder visar en Sifo-undersökning som Verian har gjort på uppdrag av If gjort bland 1 000 husägare, att över hälften av de svenska husägarna inte oroar sig för att deras hus inom de närmaste tio åren kommer att drabbas av väderskador. 57 procent av de tillfrågade svarar ”nej” på frågan om de är oroliga för att bostaden inom de kommande tio åren ska drabbas av exempelvis storm eller översvämning.
Låg beredskap för oväder bland husägare
Svenska husägare är dessutom dåligt förberedda på kraftiga oväder. 65 procent av de tillfrågade husägarna svarar att de i låg utsträckning funderat på vilka skadeförebyggande åtgärder de kan vidta om de får veta att deras bostad riskerar att utsättas för om 24 timmar. Ett exempel för förberedelse man som husägare kan göra är att flytta möbler och andra föremål upp från källaren för att undvika vattenskador.
Endast 28 procent av de tillfrågade husägarna har i hög utsträckning funderat på vilka skadeförebyggande och/eller skadebegränsande åtgärder de kan vida.
– Det här är mycket intressanta siffror, som visar att beredskapen bland husägare i Sverige är alldeles för låg, med tanke på de senaste årens alltmer extrema väder. Jag tror att många husägare tänker att ”det här händer inte mig” och dessutom kan det finnas en stor okunskap om hur man kan förbereda sig ifall en storm eller ett kraftigt skyfall är på väg, säger Ifs försäkringsexpert Jenny Rudslätt.
”Vi lever med en ny typ av extremväder”
Skador orsakade av vatten och översvämningar var den vanligaste och även dyraste typen av skada under 2023, enligt Svensk försäkring. Samtidigt varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att det varmare klimatet kommer att leda till ännu fler översvämningar i framtiden. Men de väderskador som husägare i högst grad uppger att de är oroliga för att deras bostad ska drabbas av är storm (24 procent), följt av översvämningar (13 procent).
- Extremväder orsakat av klimatförändringarna är här för att stanna och det måste såväl samhälle, det vill säga myndigheter och beslutsfattare, som husägare förbereda sig för. Vi lever nu med en ny typ av extremväder, som kräver att vi skyddar våra hus bättre, säger Ifs försäkringsexpert Jenny Rudslätt.
Jenny Rudslätt pekar på vikten av en diskussion kring klimatanpassning och klimatrustning på en samhällsnivå, men det finns fortfarande mycket man kan göra själv för att förbereda sig inför till exempel ett kraftigt skyfall.
– Många vattenskador som uppstår i samband med kraftigt regn beror på dåligt underhållna hus. Det här kan man som husägare själv förebygga, till exempel genom att se till att taket är tätt och kontrollera att stuprör, brunnar och dräneringsrör är rensade, säger Jenny Rudslätt.
Resultat från undersökningen
Hela landet:
· Mer än varannan husägare (57 procent) uppger att de inte är oroliga för att bostaden ska drabbas av storm, översvämning, frysskador eller skred.
· De väderskador som husägare i högst grad uppger att de är oroliga för att deras bostad ska drabbas av är storm (24 procent), följt av översvämningar (13 procent).
· Majoriteten av husägarna (65 procent) har i låg utsträckning funderat över vad för skadeförebyggande och/eller skadebegränsande åtgärder man kan vidta om bostaden inom 24 timmar riskerar att utsättas för väderskador. 28 procent av de tillfrågade husägarna har i hög utsträckning funderat på vilka skadeförebyggande och/eller skadebegränsande åtgärder de kan vida.
· Om huset skulle få väderskador så tror de flesta husägare att det skulle ske genom att ett träd välter över huset (28 procent) följt av läckage från taket (25 procent).
Stockholmsområdet:
· Hälften av husägarna i Stockholm (49 procent) uppger att de inte är oroliga för att deras bostad inom 10 år ska drabbas av någon väderskada.
· 62 procent av de tillfrågade husägarna i Stockholm uppger att de i låg utsträckning har funderat över skadeförebyggande eller skadebegränsande åtgärder som de kan vidta.
Västsverige:
· I Göteborg med omnejd är oron som störst för att ens bostad ska drabbas av väderskador - sex av tio husägare uppger att de är oroliga för någon form av väderskada.
· Över hälften av husägarna uppger att de är oroliga för storm (56 procent) vilket är betydligt högre än genomsnittet av husägare i Sverige (24 procent).
· I Göteborg med omnejd är det endast två av tio husägare som i hög grad har funderat över skadeförebyggande och skadebegränsande åtgärder de kan vidta om bostaden inom 24 timmar riskerar att utsättas för väderskador. Tre av fyra uppger att de i låg grad har funderat över detta.
Malmö med omnejd:
· Två tredjedelar av de tillfrågade husägarna uppger att de inte upplever någon oro för att deras hus ska drabbas av väderskador på något sätt inom de kommande 10 åren.
· I Malmö med omnejd har var tredje (33 procent) av husägarna i hög grad funderat över skadeförebyggande eller skadebegränsande åtgärder som man kan vidta om huset inom 24 timmar kommer att drabbas av oväder. Detta är i paritet med övriga landet.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Verian (tidigare Kantar Public/Sifo) på uppdrag av If i den riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade sifo-panelen. Totalt samlades det in 1 032 svar på webb-enkäten. Urvalet kommer från bakgrundsfrågor om boendeform och respondenterna screenades fram genom en inledande kontrollfråga för att säkerställa att de som svarar på enkäten äger sin villa/radhus. Målgrupp, svenska husägare 18–79 år. Resultatet i undersökningen är vägt på kön, ålder och region. Fältperioden för undersökningen är 10 – 15 oktober 2024.
Läs mer:
Så kan du skydda ditt hus mot storm och minska risken för skador Storm | Tips som skyddar huset vid stormvarning - If
Så kan du skydda ditt hus mot kraftigt skyfall och minska risken för skador: Översvämning vid skyfall | 5 tips för att undvika vattenskador - If
För mer information, vänligen kontakta:
Josefin Berglund Belani, presschef If, Sverige: 070-270 14 88, josefin.berglund.belani@if.se
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder


Om oss
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
If uppmanar till försiktighet under sportlovet – knäskador ökar markant13.2.2025 14:13:28 CET | Pressmeddelande
Under sportlovet ökar risken för skador, för såväl barn som vuxna. Några av de vanligaste skadorna under perioden, enligt Ifs skadestatistik, är snedvridet knä och fraktur på knä eller ben. – De flesta av oss ställer sig på ett par skidor endast ett fåtal gånger per år, så var rädd om dig och överskatta inte din förmåga, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum