”Internet är ett öppet spjäll”

Antalet bedrägerier på nätet fortsätter att stiga i takt med ökad internetanvändning och den tekniska utvecklingen. Under 2015 anmäldes omkring 185 000 bedrägeribrott. I nästan hälften av fallen där privatpersoner lurats på pengar eller värdesaker handlar det om någon form av bedrägeri via internet, enligt Nationella trygghetsundersökningen.
Nätbedragare försöker komma åt personnummer och kontouppgifter för att med kapade identiteter beställa produkter på faktura, teckna abonnemang och ta lån i offrets namn.
- Internetbedrägerier till följd av identitetsstölder är ett ökat problem i samhället. I många fall räcker enbart ett personnummer för att bedragaren ska få tillgång till stora delar av din privatekonomi, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If.
Och det är inte svårt att komma åt en persons identitet. I Sverige finns personuppgifter lättillgängliga i ett stort antal sökbara register på webben. De går också att få fram från Skatteverket.
- Man ska vara medveten om att det är lätt att luras. Internet är som ett öppet spjäll. Förutom att man kan få fram mycket genom en snabb googling, så kan vem som helst beställa en tjänst hos kreditupplysningsföretag mot en viss avgift och på så vis få tag i en annan persons uppgifter, säger Anders Lindstrand.
Samtidigt som antalet internetbrott fortsätter att öka så minskar förmågan att klara upp just dessa. 90 procent av fallen förblir olösta, visar en kartläggning som försäkringsbolaget If gjort av Brås helårsstatistik för 2015.
Människors oro för den här typen av brott skapar en marknad för oseriösa aktörer som säljer dyra spärrtjänster.
- Om man tecknar id-skydd så ska man alltid se efter vad som ingår. Hur ser villkoren ut om något skulle hända? Vilken typ av hjälp kan jag få? säger Anders Lindstrand.
Det går inte helt att skydda sig mot dessa bedrägerier, men i bland annat Ifs hemförsäkring ingår idag juridisk hjälp för att till exempel avvisa olika krav samt rådgivning för att begränsa skadan och förebygga problem.
Regeringen föreslår i ett nytt lagförslag, som väntas börja gälla från och med 1 juli 2016, att id-kapning ska bli olagligt. Men för tillfället klassas det inte som ett brott att kapa någons identitet.
Tips på hur du minskar risken för att drabbas:
- Lämna aldrig ut personnummer om du inte vet vad det ska användas till.
- Var uppmärksam på bekräftelser via mejl eller brev, i samband med köp.
- Betala inte räkningar över något som du inte har köpt. Bestrid bluffakturor omgående.
- Kontrollera dina kontoutdrag regelbundet.
- Sätt ett ordentligt lås på brevlådan.
- Om du tappat t.ex. körkort eller pass, se snabbt till att spärra det.
- Ha inte ditt födelsedatum synligt på Facebook och andra sociala nätverk.
- Anmäl alla bedrägerier till Polisen.
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
If uppmanar till försiktighet under sportlovet – knäskador ökar markant13.2.2025 14:13:28 CET | Pressmeddelande
Under sportlovet ökar risken för skador, för såväl barn som vuxna. Några av de vanligaste skadorna under perioden, enligt Ifs skadestatistik, är snedvridet knä och fraktur på knä eller ben. – De flesta av oss ställer sig på ett par skidor endast ett fåtal gånger per år, så var rädd om dig och överskatta inte din förmåga, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum