Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador.
Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.

Naturskador, orsakade av väder, medför stora kostnader för försäkringsbolagen, husägare, kommuner och myndigheter. Klimatförändringar väntas bland annat leda till fler extrema regn och översvämningar i Norden, vilket kan orsaka stora och kostsamma skador på bostäder.
Många urbana miljöer och kustnära samhällen är extra sårbara för översvämningar från vattendrag och intensiv nederbörd.
Klimatanpassning medför ofta en kostnad. I de flesta fall är investeringar i skadeförebyggande åtgärder dock betydligt billigare i ett längre perspektiv, jämfört med att ta kostnaderna för skador i efterhand.
I september 2023 inleddes ett nytt forskningsprojekt med syfte att identifiera de mest hållbara åtgärderna som kan förebygga skador orsakade av extremregn och skyfall.
Fyra olika åtgärder har granskats
Projektet har letts av CICERO, Center for International Climate Research, som genomfört projektet i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet, med finansiering av If samt Stiftelsen Institutet för vatten- och luftvårdsforskning (SIVL). If har utöver finansieringen bidragit i projektet med skadedata och insikter om hur översvämningar och läckage oftast sker.
Syftet med projektet har varit att identifiera hållbara åtgärder som kan förebygga skador orsakade av extremregn och skyfall.
I projektets studie har fyra olika skyddsåtgärder granskats:
- Installation av backventil för att förhindra att avloppsvatten tränger in.
- Tidigt byte av dräneringssystem för att minska risken för vatteninträngning.
- Omledning av stuprör till en regnrabatt via en grävd svacka.
- Omledning av stuprör till dagvattenkassetter via nedgrävda rör.
I projektet har forskarna, med hjälp av livscykelanalys och kostnadsnyttoanalys, bedömt de fyra olika åtgärderna utifrån deras inverkan på utsläpp av växthusgaser samt utifrån ett privatekonomiskt perspektiv.
Resultaten visar att flera av dessa fyra åtgärder kan vara mycket effektiva, särskilt i områden där extrema regn är återkommande. De analyser som gjorts i studien visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp. En backventil installeras i avloppsrör för att förhindra att avloppsvatten flödar tillbaka in i byggnaden.
Kostsamma skador
En backventil kan, visar studien, minska utsläppen en fastighet står för på ett betydande sätt, jämfört med de utsläpp som uppstår vid sanering av skador i fastigheten.
– Baktrycksskador, det vill säga skador som uppstår på grund av baktryck i rörsystem, kan vara mycket kostsamma, med genomsnittliga utbetalningar på flera hundratusen norska kronor per skada, enligt studiens datamaterial. Även om ventilen bara förebygger en relativt liten baktrycksskada under 30 år, ger installationen lägre utsläpp än de utsläpp som uppstår vid reparation av skador. Den är också ekonomiskt lönsam med ganska konservativa antaganden om hur många skador som förebyggs, säger Sofie Skjeflo, seniorforskare vid CICERO.
Hon understryker samtidigt att backventiler kan påverka vattenflödet i närliggande avloppssystem och potentiellt öka risken för baktrycksskada hos grannar.
– Detta understryker behovet av holistiska lösningar där flera åtgärder kombineras, där installation av backventil bara är en åtgärd, för att hantera dagvattenutmaningar på en större samhällelig systemnivå, säger Sofie Skjeflo.
Värdefullt resultat för ökad kunskap
Som en del av projektet har If tillhandahållit skadedata från verkliga händelser, vilket har gjort det möjligt att koppla resultaten till faktiska kostnader och klimatpåverkan. Denna forskning är ett exempel på hur If aktivt arbetar för att bidra till ett mer klimatanpassat samhälle.
– Vi arbetar hela tiden med att utveckla vårt skadeförebyggande arbete för att kunna stötta våra kunder på bästa möjliga sätt. Skadeförebyggande åtgärder kan minska risken för skada och medföra både lägre ekonomiska kostnader och mindre miljöpåverkan. Resultaten från det här forskningsprojektet är värdefulla för att öka kunskapen om klimatanpassning av fastigheter. Det hjälper oss vidareutveckla vårt skadeförebyggande arbete och samtidigt stärka samhällets motståndskraft, säger Philip Thörn, hållbarhetschef på If.
Hela rapporten från CICERO-studien finns att ta del av här.
LÄS MER: Svenska husägare är inte rustade för extremväder
LÄS MER: Endast två av fem husägare litar på kommunens åtgärder för extremväder
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seOm oss
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
If uppmanar till försiktighet under sportlovet – knäskador ökar markant13.2.2025 14:13:28 CET | Pressmeddelande
Under sportlovet ökar risken för skador, för såväl barn som vuxna. Några av de vanligaste skadorna under perioden, enligt Ifs skadestatistik, är snedvridet knä och fraktur på knä eller ben. – De flesta av oss ställer sig på ett par skidor endast ett fåtal gånger per år, så var rädd om dig och överskatta inte din förmåga, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum