If Skadeförsäkring

Så packar du semesterbilen säkert

Dela
Tänk på vad du placerar bagaget i bilen när det är dags att packa in familjen och åka på semester. Vid en krock i 100 km/h väger en väska på 30 kg i baksätet plötsligt 4 800 kg. Det är lika mycket som en elefant.

Packar du semesterbilen fel kan bagaget bli en dödsfälla. En väska på 30 kg i baksätet kan väga 1 200 kg om bilen krockar eller tvärstannar vid 50 km/h. Om det händer vid en hastighet av 100 km/h blir den faktiska vikten av väskan 4 800 kg. Det är lika mycket som en afrikansk elefant väger.

- Till och med  mobiltelefoner som ligger löst i bilen kan skada förare och passagerare allvarligt vid inbromsning eller kollision, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Vid en krock i 100 km/h väger en mobiltelefon plötsligt 15-16 kg.

- Undvik att låta lösa föremål som vattenflaskor och liknande ligga slängda i baksätet under bilresan. Det säkraste är stoppa ned dem i exempelvis fickan i stolsryggen eller lägga dem på golvet, säger Dan Falconer.

Det är särskilt då lösa föremål far iväg och träffar huvudet eller halsen som skadan kan inträffa.

Så packar du bilen

När semesterbilen ska packas är det viktigt att göra det på rätt sätt för att skydda passagerarna och se till att bilens köregenskaper bevaras. Tyngdpunkten ska vara så låg som möjligt.

- Lägg alltid de tyngsta sakerna underst och i mitten. Stuva väskorna mot ryggstödet, men låt inte bagaget gå upp över ryggen på sätet. Lägg heller inga hårda saker på hatthyllan.

Har man en kombi eller SUV kan ett bagagenät bidra till extra säkerhet. Om något bagage förvaras inne i kupén ska det ligga på golvet.

Var noga med takboxen

Det är frestande att fylla takboxen. Läs på om vilka viktgränser som tillverkaren anger och undvik att packa tunga saker i boxen. Med bagage på taket kan bilens köregenskaper förändras avsevärt. Se efter i bilens instruktionshandbok vilken maxvikt som gäller för biltaket.

- Säkra lasten i takboxen genom att packa lätta saker mot väggarna, vilket ger stabilitet. Och använd lastremmar så att packningen hålls på plats i boxen, Dan Falconer xx.

Se upp för tjuvar

Något som är lätt att glömma på bilsemestern är att man kör runt med en skattkista på fyra hjul. Fullastade, svenskregistrerade bilar i utlandet är frestande för tjuvar. Man bör därför alltid tömma bilen själv, innan tjuven gör det.

- Undvik att lämna bilen med lockande saker som märkeskläder, surfplattor och dyra solglasögon kvar. Vi får många anmälningar om tjuvar som tömt bilar på bagage i jakt på värdesaker, säger Dan Falconer.

Ett tips om man är på bilsemester är att checka in på sitt hotell så tidigt som möjlig vid dagens slut, och förvara bagaget på rummet. Värdesaker bör man låsa in i säkerhetsskåpet på rummet eller i hotellreceptionens kassaskåp.

- Allmänna parkeringshus är tyvärr inte något bra ställe eftersom tjuvar ofta kan härja ostört.

Ifs tips för hur du packar bilen säkert

·  Lägg de tyngsta sakerna underst och i mitten.

·  Stuva väskorna mot ryggstödet.

·  Låt inte bagaget gå över ryggen på sätet.

·  Lägg inga tunga saker på hatthyllan.

·  Förvara istället saker som behöver finnas till hans under resa på golvet eller i en stolsficka.

·  Har man en kombi eller SUV är det en bra idé att skaffa ett bagagenät.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Sjukskrivningar av stress på rekordnivå – se regionala variationerna21.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar dramatiskt och i slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på flera decennier. Åtta av tio som drabbas är kvinnor, visar Ifs genomgång och regionala kartläggning av Försäkringskassans senaste siffror. ”Denna ökning är oroande. Samhällskonsekvenserna blir stora, och vi vet dessutom att det finns ett mörkertal bland fler än de som syns i sjuktalen”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye