If Skadeförsäkring

3 av 4 förare struntar i nya mobillagen

Dela
Sedan slutet av förra året är det förbjudet att använda mobilen bakom ratten om det innebär att man kör trafikfarligt. Men den nya lagen har haft liten påverkan på förarnas beteende visar en undersökning från If.

Nu stundar en av de mest olycksdrabbade helgerna i trafiken då många påskfirare är ute på vägarna. Inte sällan är mobilen orsak till att man vänder blicken från vägen och olyckan är framme. Sedan den 1 december 2013 är det dock straffbart att använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning när man kör om det påverkar trafiksäkerheten. Detta är något som har påverkat få förare, visar en undersökning från If med drygt 3 000 respondenter. Endast 26 procent säger sig ha ändrat sitt beteende bakom ratten efter att lagen infördes.

– Vi vet att många har svårt att lägga ifrån sig mobilen medan de kör. Att inte den nya lagen har haft större inverkan på förarna är oroväckande. Jag tror att den måste bli mycket tydligare för att folk ska förstå vad som är tillåtet och inte tillåtet att syssla med under bilkörning, säger Caroline Uliana informationschef på If.

Enligt en tidigare trafikundersökning från If, gjord i mars 2013, sms:ar 22 procent av bilförarna ibland medan de kör. 24 procent använder GPS-funktionen på telefonen under körning. Förare mellan 18 och 29 år är den grupp som sms:ar oftast. Mer än var tredje person i den gruppen, 37 procent, uppger att det händer att de sms:ar bakom ratten.

Tips för säker körning i påsk

Förutom att hålla sig ifrån mobilen medan man kör är det bra att vara ute i god tid och planera resan, större vägar är ofta att rekommendera. Ordentligt avstånd till bilen framför ska hållas och det är viktigt att stanna och vila ofta. Att använda bilbälte, vara nykter och hålla sig till hastighetsbegränsningarna är inte bara lagstadgat utan även en förutsättning för att det ska bli en glad påsk på vägarna.

Undersökningen:

I december 2013 kom en ny lag som innebär att förare som använder mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning på ett trafikfarligt sätt kan bötfällas. Har den nya mobil-lagen påverkat ditt beteende när det gäller att använda mobiltelefonen när du kör bil?

Ja 26 %
Nej 69 %
Kände   inte till lagen 3 %
Vet ej 2 %

Undersökningen gjordes av YouGov på uppdrag av If i feb/mars 2014, 3 026 personer med körkort deltog i undersökningen.

För mer information: Kajsa Svärd, presskontakt If Sverige, 070-883 64 11, kajsa.svard@if.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande

Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.

If uppmanar till försiktighet under sportlovet – knäskador ökar markant13.2.2025 14:13:28 CET | Pressmeddelande

Under sportlovet ökar risken för skador, för såväl barn som vuxna. Några av de vanligaste skadorna under perioden, enligt Ifs skadestatistik, är snedvridet knä och fraktur på knä eller ben. – De flesta av oss ställer sig på ett par skidor endast ett fåtal gånger per år, så var rädd om dig och överskatta inte din förmåga, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye