Ifs Säkerhetsnål belyser sexuellt självskadebeteende bland unga

Paulina Bengtsson, 33, var med om det man tror bara händer andra. Hon våldtogs och såldes av sin pojkvän, en man som visade sig ha utsatt fler kvinnor än Paulina. Idag sitter han i fängelse, dömd till maxstraffet 14 år.
- Jag startade Novahuset för att hjälpa andra unga som utsatts för sexuella övergrepp, online eller i verkliga livet, säger Paulina Bengtsson. För mig har det varit en lång resa och jag sörjer det jag varit med om, men jag kämpar för att vända det som hänt till något positivt, till ny kraft och nytt hopp för andra som utsatts för övergrepp.
Oroande statistik framkom i den undersökning* om sexuell exponering på Internet samt sexuellt självskadebeteende bland ungdomar, som If lät göra i våras.
Nästan var fjärde tjej, 38 procent, angav i undersökningen att de vid något eller flera tillfällen medvetet har skadat sig själva, i meningen att de med flit gjort sig själva illa fysiskt eller psykiskt. Bland killar är siffran 22 procent. Det innebär att nästan var tredje ungdom någon gång avsiktligt skadat sig själv.
Drygt 6 procent av de kvinnliga respondenterna i undersökningen angav att de använt sex för att skada sig själva. Bland killar var siffran 3 procent. Sammantaget innebär detta att nästan två elever per högstadie- eller gymnasieklass har använt sex för att avsiktligt göra sig själva illa.
Ifs undersökning visar att det finns ett samband mellan självskadebeteende och att ha exponerat sig själv sexuellt. Knappt en av fem av de som deltog har någon gång exponerat sig sexuellt på Internet. Av dessa har knappt hälften exponerat sig för någon de inte kände eller offentligt. En av fyra totalt som exponerat sig själva sexuellt har ångrat sig efteråt. Bland tjejer är siffran betydligt högre än bland killar.
- Dagligen är jag i kontakt med tjejer och killar som mår dåligt efter att ha utsatts för någon form av sexuellt övergrepp - inte sällan har kontakten med förövaren uppstått när man lagt ut sexuella bilder på sig själv online, säger Paulina Bengtsson.
- Frågan om sexuell exponering, ungas självskadebeteende och sambandet däremellan behöver lyftas, säger Caroline Uliana, informationschef på If. Genom att dela ut Ifs Säkerhetsnål till en person som verkar förebyggande mot ungas utsatthet inom det här ämnet belyser vi ett samhällsproblem som vi alla - föräldrar, sjukvård och skola - måste ta ett ansvar för att förhindra.
Utdelningen av Ifs Säkerhetsnål sker under ett gemensamt evenemang där stiftelsen Allmänna Barnhuset samtidigt släpper boken Unga som skadar sig genom sex, med den första forskningen som skett på området i Sverige.
*Undersökningen Om sexuell exponering på Internet samt sexuellt självskadebeteende bland ungdomar genomfördes av analysföretaget Ungdomsbarometern på uppdrag av försäkringsbolaget If i mars 2012. 1 009 ungdomar i Sverige i åldern 15-24 år deltog i undersökningen.
Ifs Säkerhetsnål
Ifs Säkerhetsnål är ett stipendium på 50 000 kronor från försäkringsbolaget If till en ung person som brinner för att stötta och hjälpa andra unga i svåra situationer. Stipendiet delas ut en gång per år. Sök stipendiet här.
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
If uppmanar till försiktighet under sportlovet – knäskador ökar markant13.2.2025 14:13:28 CET | Pressmeddelande
Under sportlovet ökar risken för skador, för såväl barn som vuxna. Några av de vanligaste skadorna under perioden, enligt Ifs skadestatistik, är snedvridet knä och fraktur på knä eller ben. – De flesta av oss ställer sig på ett par skidor endast ett fåtal gånger per år, så var rädd om dig och överskatta inte din förmåga, säger Ifs personskadechef Jenny Grimstig.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum