Lunds stift, Svenska kyrkan

450 präster samlas till konferens om artificiell intelligens

Dela
Den 30-31 januari kallar biskop Johan Tyrberg Lunds stifts präster till konferens med teologisk analys av artificiell intelligens, AI, som tema. Bland gästerna finns regissören Harald Hamrell, lektorn Maria Hedlund, författaren Kerstin Lundberg Hahn, och professorn Kalle Åström.

Artificiell intelligens är något som berör oss alla på allt fler områden och som skapar positiva förväntningar men kanske också viss oro. Under biskop Johans konferens ska stiftets präster få grundkunskap om AI med fördjupning och diskussioner utifrån ett teologiskt perspektiv och frågeställningar som vad det är att vara människa och vilken inverkan AI kan få på människovärdet.

– Artificiell intelligens är så viktigt att fler än naturvetare och tekniker behöver delta i samtalet. Inte minst behöver alla som talar om människovärdet och om livet på jorden även samtala om framtiden med AI, om dess möjligheter och dess risker, säger biskop Johan.

Media hälsas välkomna till nedanstående programpunkter
Anmälan görs senast 28 januari till pressekreterare Camilla Lindskog, 046-15 55 23, camilla.lindskog@svenskakyrkan.se Plats meddelas i samband med anmälan.

Onsdag 30 januari
13.15-13.55 ”Artificiell intelligens – vad är det och vad används det till?”
Kalle Åström, professor i matematik vid Lunds universitet och en av initiativtagarna till nätverket The Network for Artificial Intelligence and Machine Learning at Lund University.

14.10-14.50 ”Demokratiska och etiska aspekter av artificiell intelligens.”
Maria Hedlund, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet. Hedlunds forskning handlar om förhållandet mellan demokrati och expertis i politiska beslutsprocesser om ny teknik, bland annat demokratiska och etiska aspekter av artificiell intelligens.

15.20-16.00 ”Christian Ethics and Artificial Intelligence”
The Reverend Doctor Malcolm Brown, Director of Mission and Public Affairs, Church of England

16.15-16.55 ”Min hemliga tvilling”
Samtal mellan författaren Kerstin Lundberg Hahn, unga läsare från Fäladsskolan i Lund tillsammans med sin lärare Christina Ulfsparre Robertsson och biskop Johan.

18.30-21.00 Pubkväll
Samtal med Harald Hamrell, regissör för delar av tv-serien Äkta människor. Robotshow av Experimentexpressen och scenframträdande av Prästen och hans vänner.

Torsdag 31 januari 9.00-9.40 ”AI ett varv till - teknikteologi”
Sara Wrige, präst och teknologie doktor

10.10-10.50 Samtal mellan biskop Johan Tyrberg och The Reverend Doctor Malcolm Brown

För mer information:
Stiftsprost Mats Aldén, 046-15 55 54, mats.alden@svenskakyrkan.se

Stiftsadjunkt Karin Sundmark, 046-15 55 46, karin.sundmark@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lunds stift, Svenska kyrkan
Lunds stift, Svenska kyrkan
Box 32
221 00 Lund

+46 155500http://svenskakyrkan.se/lundsstift

Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 148 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Lunds stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum