Vattenkraftens Miljöfond öppnar för finansiering av miljöåtgärder

Vattenkraften i Sverige ska både anpassas till moderna miljövillkor och samtidigt möjliggöra omställningen till ett elsystem baserat på 100 procent förnybar energi. Därför har åtta vattenkraftsföretag bildat Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB som tar ansvar för att finansiera nödvändiga miljöåtgärder för omställningen av vattenkraftsverksamheter.
Huvudsyftet med Miljöfonden är att finansiera de vattenkraftsverksamheter som ingår i den nationella planen för att uppnå moderna miljövillkor. Regeringen kommer att ta beslut om denna plan i slutet av 2019. Där kommer det att framgå när respektive vattenverksamhet ska prövas i domstol och ansökningar om finansiering kan skickas in till Miljöfonden 2-3 år före det år då prövningen ska ske. Miljöfonden erbjuder ersättning för eventuella utredningar, domstolsprocessen, genomförande av miljöåtgärder samt eventuella produktionsförluster.
Inledningsvis öppnar Miljöfonden för verksamhetsutövare som fått ett föreläggande om att söka tillstånd och inlett prövning i domstol tidigast 1 december 2015. Dessa är välkomna att ansöka om finansiering från och med 1 februari 2019.
- Vi är glada att ingå i Vattenkraftens Miljöfond där vi kan hjälpa till att anpassa vattenkraften till moderna miljökrav, som kommer att gynna både stora och små vattenkraftsföretag. Det kommer att skapa avsevärd lokal miljönytta i våra vattendrag där lokala miljöintressen ska balanseras mot andra samhällsnyttor som reglering av vattendrag, byggnadshistoriska värden och inte minst utsläppsfri elproduktion, säger Klas Gustafsson, vice vd Tekniska verken i Linköping.
Utgångspunkten för fonden har varit dels en dialog mellan myndigheter, miljöorganisationer och branschen, dels Energiöverenskommelsen som slöts sommaren 2016 mellan fem riksdagspartier.
- Genom en solidarisk finansiering via Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB minskar de ekonomiska konsekvenserna för enskilda aktörer, vilket säkerställer att miljöåtgärderna kommer till stånd. Vi ska också medverka till att miljöåtgärder genomförs där de gör störst nytta, säger Claes Hedenström, tf vd för Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB.
De bolag som finansierar Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB är Fortum, Jämtkraft, Mälarenergi, Skellefteå Kraft, Statkraft, Tekniska verken i Linköping, Uniper och Vattenfall.
För mer information kontakta gärna:
Klas Gustafsson, vice vd Tekniska verken i Linköping AB, 013-20 82 17
klas.gustafsson@tekniskaverken.se
Claes Hedenström, tf vd Vattenkraftens Miljöfond Sverige AB
070-695 29 58
Mer information om Vattenkraftens Miljöfond, där Tekniska verken är en av grundarna, finns här
Fakta om Tekniska verkens vattenkraft
Tekniska verken äger och driver 38 mindre vattenkraftstationer i Östergötland, Sörmland och Småland. Stationerna är byggda mellan 1906 och 1997. Tillsammans producerar Tekniska verkens vattenkraftsstationer omkring 330 GWh (miljoner kilowattimmar) under ett normalår.
Nyckelord
Bilder
Om
Tekniska verken är en del av 240 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Linköpingsborna har halverat avfallet som går till energiåtervinning från återvinningscentralerna17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Plockanalyser i energiåtervinningscontainrarna på Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping visar att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 48 procent sedan 2020.
Pumpstation med resurseffektiv trädgårdsnäring till Linköpingsborna11.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan hemmaodlaren i Linköping skaffa förnybar och lokalproducerad trädgårdsnäring från en pump på återvinningscentralen Malmen i Linköping. Den nya tankstationen är ett exempel på hur sortering av matavfall inte bara leder till ökad biogasproduktion utan också cirkulering av näringsämnen till Linköpingsbornas trädgårdar.
Tekniska verkens vattenkraft bidrar till att balansera elmarknaden20.3.2025 08:05:56 CET | Pressmeddelande
Tekniska verkens vattenkraftverk Malfors utanför Linköping är nu aktivt på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad. Genom att koppla ihop sin elproduktion och sitt elhandelsbolag Bixia med en egenutvecklad digital plattform för handelsoptimering, maximerar koncernen sina resurser för att möta det växande kapacitets- och effektbehovet av el.
60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.
Lagringstankar levereras till Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion5.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Bygget av Tekniska verkens nya anläggning för att fånga in, förvätska och livsmedelscertifiera biogen koldioxid tar nu ett stort kliv framåt. På torsdag och fredag 6-7 mars, lyfts fyra lagringstankar på plats, som totalt kan lagra omkring 280 ton färdigrenad och flytande koldioxid invid den befintliga biogasanläggningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum