Första jollen av plastskräp från havet heter Plastimist
– Vi är så glada för alla roliga och innovativa namnförslag som kom in. Juryn tyckte att namnet Plastimist passade vår fina jolle allra bäst, säger Thomas Hansson-Mild projektledare för Svenska Seglarförbundet.
Under våren och sommaren förra året har frivilliga plockat skräp utmed den svenska kusten. En del av den hårdplast som plockats har sedan använts för att bygga optimistjollen av experter på Chalmers och SSPA. Jollen visas nu för första gången på Båtmässan i Göteborg, och döptes under högtidliga former under tisdagen.
En rad olika namnförslag kom in i en tävling i sociala medier, och vann gjorde Madeleine Källmarks förslag Plastimist. Hennes motivering lyder: ”Plastimist är en båt som ser de positiva egenskaperna i plast men genom att använda återvunnen plast gör ett medvetet val.”
Det unika jollebygget sker inom projektet ”Optimist för havet” som drivs av organisationerna Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet med finansiering av Postkodlotteriet.
Syftet med projektet är att visa hur mycket skräp som hamnar i havet och på så sätt bidra till att minska tillförseln – både genom att visa upp jollarna i sig och med ett färskt utbildningsmaterial om problemet med plastskräp i haven.
– Vi hoppas att jollarna ska skapa nyfikenhet och engagemang när vi visar upp dem på våra event, mässor och i våra klubbar i sommar, inte minst hos barn och unga som ju är vår framtid, säger Thomas Hansson-Mild.
För mer information:
Sharon Emanuel, projektledare på Håll Sverige Rent, telefon 070 -723 72 51, sharon.emanuel@hsr.se
Marit Söderström Nord, kommunikatör Svenska Seglarförbundet, telefon 0701-808555, marit@ssf.se
Jessica Nauckhoff, projektledare på Sjöräddningssällskapet, telefon 031-761 40 84, jessica.nauckhoff@ssrs.se
FAKTA
Ca 30 kubik skräp har samlats in av frivilliga personer under våren och sommaren 2018 längs med den svenska kusten. Skräpet har sorterats och den återvinningsbara plasten har skickats till Chalmers. Allmänheten, frivilliga sjöräddare och andra aktörer har varit med och plockat. Sjöräddningssällskapet har optimerat fyra miljöräddningssläp för att underlätta insamlingen av skräpet. Sammanlagt ska fem jollar byggas.
Bygget sker på SSPA Sweden AB av Christian Finnsgård, forskningschef, och John McVeagh, båtbyggare och seglare samt Giada Lo Re, docent vid Chalmers tekniska högskola. Plastskräpet har sorterats, malts ner och kapslats in och härdats.
Optimist för havet är ett treårigt samverkansprojekt som drivs av Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet med finansiering av Postkodlotteriet.
Kontakter
Johanna RagnartzVD
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seBilder
Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Rester efter nyårsfester – så tar du hand om skräpet30.12.2024 08:45:00 CET | Pressmeddelande
Nyårsfirandet är en härlig tradition men som tyvärr lämnar efter sig en hel del skräp – allt från fyrverkerirester och tomtebloss till konfetti och champagneflaskor. För att göra det enkelt att ta hand om allt på rätt sätt har Håll Sverige Rent samlat några återvinningstips som både underlättar och gör gott för miljön.
Så återvinner du julskräpet rätt23.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Julfirandet lämnar ett berg av skräp efter sig – allt från dumpade julgranar och plastgranar till pynt och marschaller. Mycket av julskräpet hamnar i naturen och orsakar problem för både miljö och djurliv. För att minska nedskräpningen har Håll Sverige Rent samlat tips på hur du enkelt kan ta hand om skräpet på rätt sätt.
Här är de bäst i landet på att bekämpa nedskräpning11.12.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka kommuner i Sverige som bäst bekämpat nedskräpning under året. Nacka kommun i Stockholm kniper förstaplatsen och vinner utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024. Gävle kommun som vunnit fyra år i rad blir tvåa och Eskilstuna trea. Sist på listan hamnar Hagfors kommun i Värmland.
Kommunerna som jobbar bäst mot skräpet – nu ska vinnaren utses25.11.2024 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Den 11 december utses Årets Håll Sverige Rent-kommun, och finalisterna är nu klara. I år tävlar Borås, Eskilstuna, Gävle, Nacka, Strängnäs och Vallentuna om det prestigefyllda priset för sitt arbete mot skräpet.
Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska20.11.2024 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum