Så återvinner du julskräpet rätt
Julfirandet lämnar ett berg av skräp efter sig – allt från dumpade julgranar och plastgranar till pynt och marschaller. Mycket av julskräpet hamnar i naturen och orsakar problem för både miljö och djurliv. För att minska nedskräpningen har Håll Sverige Rent samlat tips på hur du enkelt kan ta hand om skräpet på rätt sätt.
– En skräpfri jul är en riktigt bra julklapp till naturen, djuren och faktiskt alla du bryr dig om. Med små, enkla val kan vi alla bidra till att hålla Sverige rent, även under högtider, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Julgranar
Släng inte granar i naturen. Det tar lång tid för dem att brytas ner om de är behandlade eller har rester av pynt. Att dumpa en gran utanför porten eller i närmsta skogsbryn är dessutom ett nedskräpningsbrott som kan leda till böter.
Julgranar ska lämnas på kommunens insamlingsställe för trädgårdsavfall eller särskilda julgransinsamlingar. I många kommuner kan de även sorteras som grovavfall. Kolla vad som gäller i just din kommun.
Har du en gammal plastgran du vill göra dig av med? Bege dig då till en återvinningscentral. Har plastgranen en metallstomme ska den sorteras som metall, men är merparten plast sorteras den som brännbart eller plast beroende på i vilken kommun du bor.
Julgranspynt och julgransglitter
Pynt som är av plast eller metall slängs hemma i hushållssoporna eller som brännbart restavfall på en återvinningscentral. Julgransglitter består ofta av plast och aluminium och ska också slängas i hushållssopor eller brännbart. Återanvänd gärna pynt som är i bra skick i stället för att kasta.
Presentpapper och snören
Presentpapper kan läggas i återvinningen för pappersförpackningar. Ta bort tejp och snören först, de förstör pappersmassa och pappersmaskin.
Plastband och plastsnören ska slängas i hushållssoporna eftersom de inte kan återvinnas. Om de slängs i återvinningen kan de fastna i maskinerna och orsaka problem.
Marschaller och värmeljus
Lämna tomma metallkoppar från marschaller i metallåtervinningen. Om det finns kvar stearin eller paraffin ska det slängas i i hushållssoporna eftersom de inte kan återvinnas.
Värmeljus ska sorteras som metallskrot på en återvinningscentral, eftersom de inte räknas som en förpackning. Vekeshållaren och metallkoppen ska separeras från varandra, annars kommer den dyrbara aluminiumkoppen att följa med den magnetiska vekeshållaren och brinna upp i stålets smältprocess.
Tomtebloss
Använda tomtebloss och deras pinnar slängs i hushållssopor eller brännbart restavfall, eftersom de ofta har metallbeläggningar som inte går att återvinna. Se till att de är helt avsvalnade innan du slänger dem.
Med dessa tips kan du bidra till att göra julfirandet både härligt och mer hållbart!
Nyckelord
Kontakter
Johanna RagnartzVDHåll Sverige Rent
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seOm oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Här är de bäst i landet på att bekämpa nedskräpning11.12.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka kommuner i Sverige som bäst bekämpat nedskräpning under året. Nacka kommun i Stockholm kniper förstaplatsen och vinner utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024. Gävle kommun som vunnit fyra år i rad blir tvåa och Eskilstuna trea. Sist på listan hamnar Hagfors kommun i Värmland.
Kommunerna som jobbar bäst mot skräpet – nu ska vinnaren utses25.11.2024 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Den 11 december utses Årets Håll Sverige Rent-kommun, och finalisterna är nu klara. I år tävlar Borås, Eskilstuna, Gävle, Nacka, Strängnäs och Vallentuna om det prestigefyllda priset för sitt arbete mot skräpet.
Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska20.11.2024 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.
Håll Sverige Rent nominerade till Signumpriset14.11.2024 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Signumpriset uppmärksammar varje år det nordiska företag som utmärker sig i sitt långsiktiga arbete med att vårda och förvalta sitt varumärke – både kommunikativt och juridiskt. Signumpriset är instiftat av Groth & Co och delas 2025 ut för 30:e gången. Håll Sverige Rent är en av de nominerade till priset.
Den vita prillan – ny miljöbov12.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Fimpar och snus är det vanligaste skräpet i stadsmiljö. Nya mätningar från Håll Sverige Rent visar att mängden skräpiga fimpar minskar medan snusprillor ökar. Det är det vita snuset som står för störst del av snusskräpet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum