Svenskt Trä

Fjärde rekordåret i rad för svenskt limträ

Dela
”Undersökning pekar på fortsatt ökning”. Den svenska limträbranschen fortsätter att slå rekord. Ökningen under 2018 var närmare 4 procent jämfört med 2017 som var det tidigare rekordåret. − Sverige bör vara den självklara ledaren i världen när det gäller klimatoptimerad byggteknik, säger Johan Fröbel, chef teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä.

Under 2018 sålde de svenska limträtillverkarna sammanlagt cirka 86 000 kubikmeter limträ. 40 procent såldes via bygghandeln i form av lagerbalkar och 60 procent direkt av producenterna i form av projektbalkar. De senaste årens rekordförsäljning visar på en stabil trend och allt pekar på en fortsatt kraftig ökning av limträbyggandet.

− Allt fler entreprenörer vill bygga miljömässigt hållbart i limträ, inte minst den unga generationen, och limträbranschen kan därför räkna med en långsiktig efterfrågeökning. Det handlar om allt från uterum till ridhus, hallar, broar och flervåningshus byggs i limträ, säger Johan Fröbel.

Den bilden har stöd i bland annat en undersökning som Svenskt Trä genomförde 2018 med 1000 personer i byggbranschen. Av de tillfrågade ansåg hela 65 procent att limträ kommer att fortsätta ta marknadsandelar från stål och betong de närmaste åren.

− Det visar att den ökade efterfrågan på limträ inte är en tillfällig topp, utan resultatet av ett paradigmskifte i byggbranschen, säger Johan Fröbel.

Ett av de starka argumenten för att bygga i limträ är möjligheten att kombinera spännande arkitektur med miljömässig hållbarhet, eftersom limträ är förnybart, vackert, lätt att forma, brandsäkert och ett av de starkaste konstruktionsmaterialen i förhållande till sin vikt.

− Limträ är naturens klimatsmarta svar på betong och stål. Sverige, som är ett traditionellt skogsland och har limträproducenter i världsklass, bör vara den självklara ledaren i världen när det gäller klimatoptimerad byggteknik, säger Johan Fröbel.

Pressbilder

För mer information:
Johan Fröbel, chef teknik och distribution, Svenskt Trä
Tel 070-289 79 68 , johan.frobel@svenskttra.se

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
Tel 072-702 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se

Nyckelord

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye