Svenskt Trä

Rot och sänkta räntor möjlig vändning för träindustrin

Dela

Leveranserna av trävaror till svensk byggsektor har varit de lägsta sedan 1990-talskrisen och sågverken pressas samtidigt av höga kostnader. Möjligen kan ett höjt rotavdrag och sänkta räntor vara början på en försiktig återhämtning. Det visar Skogsindustriernas nya marknadsrapport Så går det för skogsindustrin, som även belyser hur handelskriget kan påverka träindustrin.

Lastning av timmer.
Lastning av timmer. Foto: Emil Nordin/Skogsindustrierna

Att byggandet i Sverige inte har tagit fart som förväntat blir tydligt i rapporten Så går det för skogsindustrin. Träindustrins lönsamhet pressas av ett fortsatt högt kostnadsläge och ansträngd råvarutillgång, vilket har lett till ett flertal produktionsneddragningar. Trots att produktpriserna generellt ligger på en högre nivå än normalt, har de haft svårt att hålla jämna steg med kostnadsökningen i vissa segment.

– Det har varit en utmanande tid för trävarusektorn, som hittills räddats av en fortsatt stark export. Nu sätts förhoppningen till att räntesänkningarna och det tillfälligt höjda rotavdraget ska bidra till återhämtningen på den svenska marknaden, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna. 

Framöver finns skäl att hålla ett extra öga på valutan. En stärkt krona skulle kunna förändra konkurrenssituationen gentemot andra europeiska tillverkare. Men även i Centraleuropa finns tecken på att kostnadsläget är högt, vilket mildrar eventuella negativa effekter.

Även Trumps tullkrig kan komma att få effekter för träindustrin, framför allt om det påverkar globala handelsflöden. Trävaror är än så länge undantagna från USA:s nya tullar, men en specialutredning om att säkerställa tillgången på råvara har inletts. Resultatet och eventuella nya tariffer för trävaror väntas i november. USA anser att trävarusektorn är av nationellt säkerhetsintresse och har tagit ett policybeslut om att öka den inhemska produktionen.

– Att USA skulle bli självförsörjande på trävaror inom en rimlig tid är inte realistiskt. Däremot sätter ambitionen fokus på skogsvärdekedjornas strategiska betydelse för ett lands försörjningsförmåga och det värde som den svenska skogssektorn har för Sverige och Europa på den globala spelplanen, säger Christian Nielsen.

Om Så går det för skogsindustrin 
Marknadsrapporten Så går det för skogsindustrin redogör för och analyserar den ekonomiska och marknadsmässiga utvecklingen inom svensk skogsindustri. Skogsindustrin i Sverige är en av världens största exportörer av papper, massa och trävaror och sysselsätter cirka 140 000 personer. 

Rapporten ges ut av Skogsindustrierna och publiceras 3-4 gånger per år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lastning av timmer.
Lastning av timmer.
Foto: Emil Nordin/Skogsindustrierna
Ladda ned bild
Christian Nielsen, marknadsanalytiker trävaror Skogsindustrierna/Svenskt Trä
Christian Nielsen, marknadsanalytiker trävaror Skogsindustrierna/Svenskt Trä
Foto: Björn Leijon / Skogsindustrierna
Ladda ned bild

Dokument

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye