UMO.se

Vad kan du göra för jämställdhet?

Dela
Unga är allt mer engagerade i samhällsutvecklingen, visar senaste Ungdomsbarometern. UMO.se, som får ca 700 000 besök i månaden och många frågor från unga om relationer, sex och kroppen, tipsar vad man kan göra för ökad jämställdhet.
Illustratör: Cecilia Birgerson Nordling
Illustratör: Cecilia Birgerson Nordling

På UMO.se kan man läsa mer om jämställdhet, vad du kan göra själv och ta del av en film om kön och diskriminering. På sajten youmo.se finns dessutom tips och råd om jämställdhet på de vanligaste språken som talas av unga nyanlända.

Du kan göra mycket för att motverka sexism och öka jämställdheten. Till exempel gå med i en organisation eller engagera dig på din skola eller arbetsplats. För att bättre förstå varför sexism uppstår, fundera gärna på hur du själv tänker eller pratar om andra. Många vill försöka göra något åt sexism. Du kan till exempel:

Fundera över hur du tänker och pratar om killar och tjejer

Det är bra att börja fundera över hur du själv tänker, tycker och uttrycker dig om killar och tjejer. Finns det skillnader? Vad kan det i så fall bero på?

Att fundera över sånt kan vara ett bra sätt att förstå dig själv bättre. Men också för att förstå varför andra har sexistiska åsikter eller inte ser saker på samma sätt som du själv.

Lära dig mer

Ofta är det lättare att bemöta och diskutera sexism och jämställdhet om du har bra argument. På nätet finns olika sajter som jobbar mot sexism och försöker visa på hur och varför det uppstår. Ett bra första steg är att lära dig mer, och diskutera med andra.

Säga ifrån om du märker att någon säger sexistiska saker, och reagera om någon behandlas illa

När du säger ifrån är det bra att vara tydlig med hur du upplever vad som händer. Till exempel kan du säga ”lägg av med att säga så där om andra”.

Om du tycker att det känns svårt att tydligt och bestämt säga ifrån, kan du göra det på andra sätt. Du kan säga ”oj, det trodde jag aldrig att du skulle säga?” eller ” det där låter väl inte så genomtänkt”. På så sätt visar du att det som personen säger inte är okej.

Det kan vara smart att gå ihop med andra och säga ifrån tillsammans. Om det sker i skolan kan ni ta hjälp av en lärare.

Om det är för svårt eller läskigt att säga ifrån precis när det händer kan du ändå hjälpa den som utsatts genom att ge stöd efteråt.

Engagera dig på sin skola eller arbetsplats

Genom att engagera dig i en elevkår eller ett elevråd kan du arbeta mot sexism och för jämställdhet på din skola. Till exempel kan du se till att det anordnas temadagar eller att det på andra sätt tas upp i undervisningen.

Alla skolor har ett uppdrag att arbeta mot sexism i skolan. De måste ha en plan för hur alla elever ska kunna ha lika rättigheter och möjligheter.

Även många arbetsplatser har liknande planer. Om det inte finns kan du ställa krav på sin chef att en sån ska göras. Genom att engagera dig fackligt på din arbetsplats kan du hjälpa arbetskamrater som utsätts för sexism eller annan diskriminering.

Gå med i en organisation

Det finns många organisationer som arbetar mot sexism och för jämställdhet. Du kan också engagera dig i en tjej- eller killjour på nätet eller där du bor.

Inom politiska ungdomsförbund brukar det också finnas många som är intresserade av jämställdhetsfrågor. Saker du kan göra är till exempel att anordna debatter eller prata på skolor om det.

Engagera dig på nätet eller i medier

Du kan blogga, skriva i sociala medier eller på andra sätt föra fram dina åsikter.

Demonstrera

Du kan delta i eller anordna demonstrationer eller andra aktiviteter för jämställdhet och mot sexism.

Kontakter

Bilder

Illustratör: Cecilia Birgerson Nordling
Illustratör: Cecilia Birgerson Nordling
Ladda ned bild

Om

UMO.se
UMO.se
Hornsgatan 20
118 82 Stockholm

https://www.umo.se/

UMO.se är en webbplats om sex, hälsa och relationer för unga mellan 13 och 25 år. UMO.se är det självklara valet när unga söker information och dialog om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. Det är de ungas perspektiv som står i fokus, ungas möjlighet att med kunskap skapa ett större handlingsutrymme för att fatta bra beslut om saker som rör det som känns viktigt i livet och som påverkar den egna hälsan.

UMO.se är en trygg plats där innehållet är faktagranskat och kvalitetssäkrat i flera led. Verksamheten drivs utan kommersiella intressen och därför finns ingen reklam eller sponsring på webbplatsen.

UMO.se drivs av Inera AB på uppdrag av alla Sveriges regioner.

Följ UMO.se

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från UMO.se

Sexnoveller är UMO:s julklapp till unga!15.12.2020 09:36:30 CET | Pressmeddelande

Torsdag 17 december klockan 10 blir det paketöppning i sociala medier när UMO presenterar elva nya sexnoveller. Novellerna har kommit in genom en tävling där unga själva har skrivit och skickat in sina bidrag. Åtta av novellerna är också inspelade och går att lyssna på som podd. Sexnoveller är bland det mest lästa och lyssnade på UMO.se. Kanske blir de ännu populärare nu när vi ska hålla fysisk distans till andra.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye