UMO.se

Fler killar borde testa sig för klamydia

Dela
Tre gånger fler 16-19-åriga tjejer har erfarenhet av att testa sig för klamydia jämfört med killar, enligt Folkhälsomyndighetens studie UngKAB. Det är viktigt att fler – inte minst killar - vet när man ska testa sig för klamydia, vart man ska vända sig och hur det går till.

UMO.se, ungdomsmottagningen på nätet, hjälper unga som behöver råd och hjälp kring bland annat klamydia. Läs mer på UMO:s webbplats om klamydia.

I UMO:s podd får vi den här veckan följa med när 19-åriga Adrian besöker en ungdomsmottagning. Vi får bland annat höra när han testar sig för klamydia. Inslaget finns här.

– Det var pirrigt att gå dit och jag var nervös inför att prata om mitt könsorgan, men efteråt kände jag mig mer vuxen, säger Adrian i podden.

I UMO-podden diskuterar unga viktiga frågor kring sex, kroppen, relationer och hälsa. På mindre än ett år har podden haft nära 60 000 lyssningar. I varje avsnitt medverkar också en sjuksköterska, sexualupplysare eller barnmorska som är expert på ämnet.

-Det vore härligt om fler killar förstod hur välkomna de är på ungdomsmottagningen och hur bra det är att gå dit. Att ta ansvar för sin sexuella hälsa gäller alla, oavsett kön, och på ungdomsmottagningen får alla unga ett fantastiskt fint bemötande, säger barnmorskan Sofia Alsing, som svarar på frågor på UMO.se.

För att se det här innehållet från res.cloudinary.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

På UMO.se kan unga också hitta närmaste ungdomsmottagning eller läsa om hur man beställer ett klamydiaprov att göra hemma.

Fakta om klamydia från UMO.se

  • Klamydia är en vanlig könssjukdom.
  • Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom.
  • De vanligaste symtomen är att det svider när du kissar eller att du får flytningar. Men ofta får du inga symtom alls.
  • Klamydia behandlas med antibiotika.

Statistik om klamydia från Folkhälsomyndigheten och UngKAB-undersökningen

  • Det rapporteras ca 36 000 fall per år.
  • 11 procent av unga uppger att de haft klamydia
  • Tre gånger fler 16-19 åriga tjejer testar sig för klamydia jämfört med killar
  • En högre andel tjejer (79 procent) än killar (63 procent) ansåg att det är viktigt att testa sig när man är i en sexuell relation.

UngKAB är en studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16–29 år om hälsa och sexualitet bland unga i Sverige.

Kontakter

Om

UMO.se
UMO.se
Hornsgatan 20
118 82 Stockholm

https://www.umo.se/

UMO.se är en webbplats om sex, hälsa och relationer för unga mellan 13 och 25 år. UMO.se är det självklara valet när unga söker information och dialog om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. Det är de ungas perspektiv som står i fokus, ungas möjlighet att med kunskap skapa ett större handlingsutrymme för att fatta bra beslut om saker som rör det som känns viktigt i livet och som påverkar den egna hälsan.

UMO.se är en trygg plats där innehållet är faktagranskat och kvalitetssäkrat i flera led. Verksamheten drivs utan kommersiella intressen och därför finns ingen reklam eller sponsring på webbplatsen.

UMO.se drivs av Inera AB på uppdrag av alla Sveriges regioner.

Följ UMO.se

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från UMO.se

Sexnoveller är UMO:s julklapp till unga!15.12.2020 09:36:30 CET | Pressmeddelande

Torsdag 17 december klockan 10 blir det paketöppning i sociala medier när UMO presenterar elva nya sexnoveller. Novellerna har kommit in genom en tävling där unga själva har skrivit och skickat in sina bidrag. Åtta av novellerna är också inspelade och går att lyssna på som podd. Sexnoveller är bland det mest lästa och lyssnade på UMO.se. Kanske blir de ännu populärare nu när vi ska hålla fysisk distans till andra.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye