UMO.se

Youmo.se – om hälsa och jämställdhet för unga nyanlända på flera språk

Dela

Idag lanseras Youmo.se, den nya webbplatsen om hälsa och jämställdhet för unga som är nya i Sverige. Youmo kommer finnas på arabiska, dari, somaliska och tigrinska, samt lätt svenska och inom kort även på engelska. Uppdraget att utveckla webbplatsen kommer från regeringen och MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor).

Youmo innehåller texter, illustrationer, bildspel och filmer som besvarar frågor om kroppen, om kärlek och vänskap, psykisk hälsa, sexualitet och jämställdhet. UMO, ungdomsmottagningen på nätet, har tagit fram webbplatsen i nära samarbete med unga.

-Vi har utgått ifrån de behov som unga själva har uttryckt. Många har flytt från länder som inte har fungerande skolsystem, än mindre undervisning om sex och samlevnad, jämställdhet och hälsa. Vi vill stärka deras kunskap och självkänsla och ge dem bättre förutsättningar att bli del i det svenska samhället, säger Lotta Nordh Rubulis, projektledare för Youmo.

UMO fick förra året uppdraget att titta på behoven av information om kropp, sex, rättigheter och skyldigheter, jämställdhet och psykisk hälsa hos unga nyanlända och hur behoven skulle kunna tillgodoses. I juni fick UMO uppdraget från MUCF att med medel från regeringen ta fram en digital plattform med information inom de här områdena på arabiska, dari, somaliska och tigrinska samt på lätt svenska.

-Youmo är efterlängtad. Sverige har tagit emot många ensamkommande barn och unga på kort tid. Regeringen önskar att mottagandet blir så bra som möjligt och där är utbildning en viktig del. Jag hoppas att den här webbplatsen kommer att öka kunskapen om jämställdhet, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, och Migrationsverket visar hur många unga det är som kan behöva informationen på de fyra vanligaste språken hos unga som är nya i Sverige (arabiska, dari, somaliska och tigrinska). I hela landet handlar det om ungefär 77 000 personer.

För många blir det första gången de får ta del av grundläggande information om sexualitet jämställdhet, rättigheter och skyldigheter, psykisk hälsa och om de sociala koder som gäller i det svenska samhället.

Frågor gällande jämställdhetsminister Åsa Regnér, vänligen kontakta hennes pressekreterare Joanna Abrahamsson, joanna.abrahamsson@regeringen.se, 072-543 84 89

Länk till behovsanalysen http://www.umo.se/nyanlanda

Länk till regeringsuppdraget http://www.regeringen.se/regeringsuppdrag/2016/04/uppdrag-om-informationsinsatser-rorande-halsa-och-jamstalldhet-for-nyanlanda-och-asylsokande-barn-och-unga/

Kontakter

Bilder

Om

UMO.se
UMO.se
Hornsgatan 20
118 82 Stockholm

https://www.umo.se/

UMO.se är en webbplats om sex, hälsa och relationer för unga mellan 13 och 25 år. UMO.se är det självklara valet när unga söker information och dialog om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. Det är de ungas perspektiv som står i fokus, ungas möjlighet att med kunskap skapa ett större handlingsutrymme för att fatta bra beslut om saker som rör det som känns viktigt i livet och som påverkar den egna hälsan.

UMO.se är en trygg plats där innehållet är faktagranskat och kvalitetssäkrat i flera led. Verksamheten drivs utan kommersiella intressen och därför finns ingen reklam eller sponsring på webbplatsen.

UMO.se drivs av Inera AB på uppdrag av alla Sveriges regioner.

Följ UMO.se

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från UMO.se

Sexnoveller är UMO:s julklapp till unga!15.12.2020 09:36:30 CET | Pressmeddelande

Torsdag 17 december klockan 10 blir det paketöppning i sociala medier när UMO presenterar elva nya sexnoveller. Novellerna har kommit in genom en tävling där unga själva har skrivit och skickat in sina bidrag. Åtta av novellerna är också inspelade och går att lyssna på som podd. Sexnoveller är bland det mest lästa och lyssnade på UMO.se. Kanske blir de ännu populärare nu när vi ska hålla fysisk distans till andra.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye