Musikalisk skräpföreställning till Lycksele

Det stora sopäventyret är en svängig familjemusikal om skräpet och hur det förstör djurlivet och vår miljö. Vännerna Pricksan, Labbe och Mulle ger sig ut på ett äventyr med luftballong. De möts av allt annat än en vacker naturupplevelse när de havererar i Vithavet där sopbergen växer och djuren behöver hjälp.
– Det känns väldigt kul att nå ut till barn i Sveriges alla hörn och förhoppningsvis ge hopp om framtiden och inspirera med en spännande saga, riktigt bra musikalnummer och ett viktigt budskap, säger Mette Geiger Fischer, koreograf och initiativtagare till föreställningen.
I samband med föreställningen finns också möjlighet att besöka Skräplabbet. Skräplabbet är en satsning från organisationen Håll Sverige Rent som syftar till att lära barn och unga om nedskräpning. Skräplabbet är en interaktiv utställning där barnen får upptäcka och utforska allt som handlar om nedskräpning, och lära sig om vad man kan göra för att minska den.
- Nedskräpningsfrågan engagerar och det är fantastiskt att se hur barn och unga triggas av de lekfulla uppdragen i Skräplabbet. Vi hoppas att de blir så medvetna om problemet att vi kan bygga vanor som varar hela livet, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent.
Det stora sopäventyret presenteras av Folkets Hus och Parker i samarbete med Geiger Fischer Productions och Stiftelsen Håll Sverige Rent.
Turnéplan och mer information om tid och plats
Medverkande: Therese Frimansson, Mette Geiger Fischer och Karl Noremo
Kostym/scenografi, koreografi och idé: Mette Geiger Fischer
Manus och sångtexter: Gunilla Bergerham
Musik och sångarrangemang: Ceca Wadstein
Musikproduktion: Jan Radesjö
Teknik och ljussättning: Niklas Fischer
Regi-öga: Charlotte Zettergren
Kontakter
Kristina Bjerka, ansvarig för Skräplabbet på Håll Sverige Rent,
070-363 43 27, kristina.bjerka@hsr.se
Bilder
Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning14.4.2025 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.
Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR
Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.
Så hög är kommunernas nota för skräpstädning24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Senast den 31 mars ska alla Sveriges kommuner rapportera in sina kostnader för att hantera nedskräpningen. Detta enligt en förordning som bygger på principen att förorenaren betalar. Nu ska de som producerar vissa engångsplastprodukter stå för sin del av skräpnotan. Den senaste rapporteringen visar att kostnaderna för nedskräpning översteg en halv miljard kronor. Här kan du se vad skräpet kostar i varje kommun.
Hundbajs och nedskräpning – vad säger lagen?18.3.2025 08:35:00 CET | Pressmeddelande
Våren är här, och med den smältande snön dyker mindre trevliga överraskningar upp längs våra gator och promenadstråk – hundbajs och slängda bajspåsar. Ett återkommande problem varje år som påverkar både trivsel och miljö. Det många inte vet är att det räknas som nedskräpning och kan ge böter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum