Håll Sverige Rent

Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning

Dela

Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.

Nästan 600 000 personer är redan med i Skräpplockardagarna.
Nästan 600 000 personer är redan med i Skräpplockardagarna. Foto: Delta Studios

Skräpplockardagarna är Sveriges största miljökampanj för barn och unga. Efter bara sex veckor är 578 983 personer anmälda, och fler ansluter för varje dag.  

– Att plocka skräp kan leda till ett livslångt ansvarstagande för vår gemensamma natur och miljö. Därför är vi är stolta och glada att så många barn är med i år. Vi ser ett enormt engagemang hos barnen, och det smittar av sig på hela samhället, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

Arjeplog i Norrbottens län toppar just nu listan då 88 % av alla barn i kommunen, åldern 116 år, deltar i Skräpplockardagarna. Stockholms kommun har 37 % deltagande, Göteborg 28 % och Malmö 21 %. Det är bara ett fåtal kommuner i Sverige som inte har några deltagande barn alls. Skräpplockardagarna pågår fram till sista maj.

I Skräpplockardagarna får barn och unga lära sig om nedskräpningens konsekvenser och genom att vara med och plocka skräp får de en möjlighet att gemensamt agera och visa på handlingskraft. 

– Vår förhoppning är att deltagandet påverkar både barnen och omgivningen positivt och att det bidrar till att färre skräpar ner i framtiden, säger Johanna Ragnartz. 

Sverigetoppen – kommunerna som just nu är bäst i Sverige på att engagera barn och unga i skräpplockning 

Beräkningen baseras på den procentuella andelen barn i åldern 1–16 år i varje kommun som är anmälda till Skräpplockardagarna, i förhållande till det totala antalet barn i kommunen.

Kommun Anmälda barn Anmälda vuxna Procent av alla barn i kommunen (ålder 1-16 år) som är anmälda
Arjeplog 325 371 88%
Nynäshamn 4011 5692 70%
Aneby 944 1340 70%
Malå 378 537 70%
Laxå 618 880 70%
Fagersta 1636 2502 65%
Bjurholm 270 416 65%
Sävsjö 1512 2390 63%
Vaxholm 1319 2193 60%
Kinda 1080 1805 60%

Här kan du se andel deltagande barn som är anmälda i alla Sveriges kommuner – KLICKA HÄR
Här kan du se totalt antal deltagare och anmälda verksamheter i alla Sveriges kommuner – KLICKA HÄR

Vill du veta mer om hur Skräpplockardagarna går till?  

Mejla eller ring oss på Håll Sverige Rent och håll gärna koll på våra nyhetsutskick här i pressrummet där vi löpande uppdaterar med statistik över deltagandet. Läs mer om Skräpplockardagarna på hsr.se/skrapplockardagarna 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nästan 600 000 personer är redan med i Skräpplockardagarna.
Nästan 600 000 personer är redan med i Skräpplockardagarna.
Foto: Delta Studios
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR

Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye