Skräpdykskampen drar igång – nu rensas Sveriges vatten
Nu går startskottet för årets upplaga av Skräpdykskampen, en nationell insats som sätter fokus på det skräp som gömmer sig på havs- och sjöbottnar. Bakom initiativet står Håll Sverige Rent och Svenska Sportdykarförbundet, som uppmuntrar alla dykare och dykklubbar att delta genom att dyka, dokumentera och rapportera in det skräp de hittar.

Det mesta av skräpet i havet gömmer sig under ytan, där plasten sjunker till botten. Skräpdykskampen, som pågår april till september, görs för att både rensa havs- och sjöbottnar från skräp och samtidigt öka kunskapen och medvetenheten om problemet.
– Det vi ser på ytan eller på stränder är bara en bråkdel av problemet. Skräpdykskampen är viktigt för att synliggöra det dolda skräpet och göra en konkret insats för våra havs- och sjöbottnar, säger Elina Krés, verksamhetsutvecklare för område hav på Håll Sverige Rent.
10 000 kvadrat rensat från 5 ton skräp
Under 2024 deltog 100 dykare och dykklubbar, och tillsammans genomfördes 21 skräpdyk, vilket ledde till att cirka 10 000 kvadratmeter havs- och sjöbotten rensades. Nästan 5 ton skräp togs upp från djupet, där metall (48 %) och plast (23 %) stod för den största delen. Bland de vanligaste skräpföremålen fanns läsk- och ölburkar, porslinstallrikar, koppar, glas och däck. Även mer oväntade föremål som gasflaskor, elsparkcyklar och ett bowlingklot upptäcktes.
"Våra vatten är en soptipp"
En av dykarna som deltog förra året var Albin Kälvesten från Motala kommun. Albin utsågs till Årets skräpdykare 2024 för sitt stora engagemang och insats för att hålla haven rena.
– Våra vatten är verkligen en soptipp. Även fast man inte ser det med blotta ögat så döljer det sig väldigt mycket skräp under ytan. Vättern är dricksvatten för väldigt många människor och det är hemskt att se hur det behandlas. Däck, plast och skrot i mängder ligger och vittrar år ut och år in. Därför är det viktigt att engagera sig, säger Albin Kälvesten, dykare i klubben DK Octopus Motala i Motala kommun.
Här kan du se vilka dykföreningar som utför skräpdyk i din kommun - KLICKA HÄR
Vill du delta i Skräpdykskampen?
Läs mer och nominera årets skräpdykare eller ladda ned appen för att rapportera ditt skräpdyk på hsr.se/skrapdyk.
____________________________
Bakgrund
Håll Sverige Rent ordnar tillsammans med Svenska sportdykarförbundet sedan år 2022 en nationell dyktävling – Skräpdykskampen. Initiativet handlar om att rensa botten från skräp och få bättre kunskap om vilken typ av skräp som finns i hamnar och på grunda bottnar. Dykningarna ger en bild av vilken sorts skräp som slängs i vattnet från land eller från båtar, men resultaten är inte representativa för havs- och sjöbotten som helhet.
Nyckelord
Kontakter
Elina KrésVerksamhetsutvecklare Hav och NaturHåll Sverige Rent
Tel:073-625 87 01elina.kres@hsr.seCecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder

Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Vart tredje barn i Sverige plockar skräp14.5.2025 08:10:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar närmar sig finalen och nu återstår bara tre veckor av årets största miljökampanj för barn och unga. Redan nu har 651 153 deltagare, varav 560 257 barn, över hela landet plockat skräp tillsammans med sina förskolor och skolor. Det motsvarar nästan vart tredje barn i åldern 1–16 år. Kommunerna som är bäst på att engagera barn i skräpplockning är just nu Arjeplog, Vaxholm och Malå.
99 % av skräpet på Västkusten är plast – bidrar till spridning av mikroplaster12.5.2025 09:00:22 CEST | Pressmeddelande
Plastskräpet dominerar i hav och på stränder och bryts långsamt ner till mikro- och nanoplaster som nu hittas i allt från skaldjur till människokroppen. Enligt Håll Sverige Rents senaste skräpmätningar på stränder längs Västerhavet står plast för 99 % av allt skräp som hittats, vilket bidrar till spridning av mikroplaster. Vanligast är plastfragment, snören från fiskeutrustning och förpackningar från chips och godis.
Borås först i landet att mäta skräp i år30.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Borås Stad blir först ut i Sverige att genomföra årets skräpmätning för kommuner. Mätningen görs i samarbete med Håll Sverige Rent, med start den 5 maj, och är en del av kommunens långsiktiga arbete för att förebygga nedskräpning. Målet är att nedskräpningen ska halveras till 2030 jämfört med 2022.
Lustgastuber och annan nedskräpning efter Valborgsfirandet29.4.2025 09:15:00 CEST | Pressmeddelande
Valborg är ett tillfälle för fest och gemenskap, men också en tid då våra parker och grönområden ofta lämnas i ett skräpigt skick. Fimpar, pizzakartonger, ölburkar och på senare år även lustgastuber är en vanlig syn morgonen efter. Här kommer tre tips på hur du tar hand om Valborgsskräpet.
Kronprinsessan deltar i Skräpplockardagarna – engagerar sig tillsammans med skolbarn25.4.2025 10:24:23 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 24 april besökte Kronprinsessan Victoria skolan Nya Elementar i Stockholm tillsammans med Stiftelsen Håll Sverige Rent. Besöket genomfördes inom ramen för Skräpplockardagarna, Sveriges största kampanj mot nedskräpning, där just nu över en halv miljon barn och unga deltar i år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum