Skräpet – en festmåltid för råttorna
Vårsolen lockar fler människor ut på stan, och med uteserveringar och picknick ökar också mängden skräp i våra städer. Men det vi lämnar efter oss blir en festmåltid för en oönskad gäst – råttan.

Anticimex rapporterade i januari att över en miljon råttor (1 076 148) fångades i Sverige under 2024 – en ny rekordsiffra. Och det finns ett tydligt samband: där det finns skräp, finns det råttor.
En vuxen råtta behöver bara 15–30 gram mat per dag, motsvarande ungefär en matsked. De föredrar energirik föda som spannmål och matrester från sånt vi människor slänger, men i brist på bättre alternativ kan de äta nästan vad som helst.
– Att slänga skräp på marken är som en öppen inbjudan till råttor – och just nu har de fest i våra städer. För att minska råttproblemen måste vi alla ta ansvar. Det kan vara så lätt som att slänga sitt skräp i papperskorgen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Slängda matrester var femtionde meter trottoar
Håll Sverige Rents skräpmätningar från 2024 visar att det längs en trottoar i en medelstor stad finns i snitt en matrest var femtionde meter – i form av slängda pommes frites, fruktskal, nötter eller annat ätbart. Utöver detta kan råttorna också hitta rester i skräpiga förpackningar från take away och snacks. Papperskorgar som är fulla eller saknar lock gör situationen ännu värre, eftersom råttorna lätt kan klättra upp och hämta mat eller äta skräpet som hamnat på marken runtom.
Läs mer om vad för skräp som slängs i våra städer – Skräprapporten 2025
Tre enkla åtgärder för att hålla råttorna borta
- Skräpa inte ner – även små smulor, pommes frites eller fruktskal blir en måltid för råttor.
- Släng matrester i papperskorgar med lock – råttor är mästare på att klättra och ta sig in i öppna kärl.
- Mata inte fåglar på allmän plats – brödsmulor och frön lockar även råttor.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seOm oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Borås först i landet att mäta skräp i år30.4.2025 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
Borås Stad blir först ut i Sverige att genomföra årets skräpmätning för kommuner. Mätningen görs i samarbete med Håll Sverige Rent, med start den 5 maj, och är en del av kommunens långsiktiga arbete för att förebygga nedskräpning. Målet är att nedskräpningen ska halveras till 2030 jämfört med 2022.
Lustgastuber och annan nedskräpning efter Valborgsfirandet29.4.2025 09:15:00 CEST | Pressmeddelande
Valborg är ett tillfälle för fest och gemenskap, men också en tid då våra parker och grönområden ofta lämnas i ett skräpigt skick. Fimpar, pizzakartonger, ölburkar och på senare år även lustgastuber är en vanlig syn morgonen efter. Här kommer tre tips på hur du tar hand om Valborgsskräpet.
Kronprinsessan deltar i Skräpplockardagarna – engagerar sig tillsammans med skolbarn25.4.2025 10:24:23 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 24 april besökte Kronprinsessan Victoria skolan Nya Elementar i Stockholm tillsammans med Stiftelsen Håll Sverige Rent. Besöket genomfördes inom ramen för Skräpplockardagarna, Sveriges största kampanj mot nedskräpning, där just nu över en halv miljon barn och unga deltar i år.
Skräpdykskampen drar igång – nu rensas Sveriges vatten22.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu går startskottet för årets upplaga av Skräpdykskampen, en nationell insats som sätter fokus på det skräp som gömmer sig på havs- och sjöbottnar. Bakom initiativet står Håll Sverige Rent och Svenska Sportdykarförbundet, som uppmuntrar alla dykare och dykklubbar att delta genom att dyka, dokumentera och rapportera in det skräp de hittar.
Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning14.4.2025 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum