Hornhinnekirurgi i toppklass

Redan på 1960-talet utfördes den första hornhinnetransplantationen i Örebro. Sedan dess har verksamheten utvecklats och förstärkts med avancerad teknisk utrustning och skickliga operatörer som behärskar de allra senaste operationsmetoderna.
Sjukdomar i hornhinnan
Den vanligaste orsaken till transplantation är endoteldystrofi, en sjukdom som främst drabbar äldre. Det tunna, innersta cellskiktet i hornhinnan försämras och åldras i förtid vilket leder till svullnad och försämrad syn. Den andra stora patientgruppen är unga personer där hornhinnans form förändras, så att den buktar ut och förtunnas mer och mer. Det kallas keratokonus och ger ett kraftigt brytningsfel som ofta är svårt att korrigera med glasögon eller linser. Ungefär 150 patienter per år genomgår hornhinnetransplantation på USÖ. Antingen byter man hela hornhinnan eller enbart det skikt som är påverkat av sjukdom.
Ny metod
Förr transplanterade man alltid hela hornhinnan, vilket bara i bästa fall gav full syn och med en lång läkningstid på upp till två år. Numera används en ny metod för de patienter som har sjukdom i endotelet, det innersta skiktet av hornhinnan. Endast det 10 µm tunna skiktet byts ut istället för att byta hela hornhinnan. (Som jämförelse kan man säga att ett hårstrå är ca 100 µm tjockt). Det är bara ett fåtal kirurger i Sverige som behärskar tekniken och tre av dem finns i Örebro.
– Den här metoden ger bäst resultat eftersom hornhinnans form och ljusbrytning är mer normal när man bara byter ut en liten del av den. Redan efter en vecka kan man bedöma resultatet och de flesta får tillbaka full syn om ögat i övrigt är friskt. Det är en överlägsen operationsmetod som slår ut allting som funnits tidigare, säger Eydís Ólafsdóttir som är överläkare och ansvarig för hornhinneverksamheten.
Extrem precision
De som har ärrbildningar eller förändringar i flera av hornhinnans skikt behöver andra typer av ingrepp.
– Vi hoppas kunna minska behovet av transplantation med hjälp av andra tekniker för patienter med keratokonus. Det främsta exemplet på det är cross-linking (CXL), som är en metod för att förstärka hornhinnan och motverka formförändringar. Trots det behövs ibland transplantation och tekniken kring dessa ingrepp har förbättrats betydligt sedan vi fick den utrustning som kallas femtosekundlaser, säger Eydís Ólafsdóttir.
– Den skär i hornhinnan med extremt hög precision och har en inbyggd teknologi för mycket noggrann avbildning av ögats vävnader, OCT (Optical Coherence Tomography). Med hjälp av OCT kan man ta bilder i genomskärning och direkt se hur tjock varje del av hornhinnan är, för att sedan programmera lasern att skära mycket exakta snitt, säger Dan Öhman som är Sektionschef för Ögonklinikens Kirurgiska Enhet.
Ny teknologi
Ögonkliniken vid USÖ har som enda klinik i Norden två toppmoderna operationsmikroskop med inbyggd OCT, som gör det möjligt att ytterligare förfina den mest högspecialiserade kirurgin.
Optiker i teamet
För att bedöma om en transplantation skulle förbättra synen hos patienter med hornhinnesjukdomar, är det otroligt värdefullt att kunna kontrollera det med hjälp av en kontaktlins. Numera ingår en av landets mest erfarna optiker i hornhinneteamet, med mycket stor kunskap om alla typer av kontaktlinsutprovningar.
– Har man tillgång till en duktig optiker så kan man få en bättre uppfattning av patientens synpotential. Det ger bättre kvalitet på undersökningarna före och efter kirurgi för våra patienter, och vi har möjlighet att ge dem bättre syn, säger Dan Öhman.
För mer information, vänligen kontakta:
Dan Öhman, sektionschef
Tel: 070-246 62 63
E-post: dan.ohman@regionorebrolan.se alt dan.ohman@telia.com
Nyckelord
Kontakter
Maria BergmanFotograf
Tel:019-6021597maria.bergman@regionorebrolan.seBilder

Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Forskning om hudcancer kan bana väg för framtida behandlingar4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Örebroforskaren Sara Prosén visar i sin avhandling att basalcellscancer skiljer sig något från andra cancerformer. ”Transportproteinet vi studerat verkar inte så viktigt för tumörcellernas tillväxt och delning vid basalcellscancer utan mer av betydelse för tumörcellens överlevnad i områden med tuff mikromiljö”, berättar hon.
Forskning belyser kemikalier i barns vardagsmiljö28.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Ny miljömedicinsk forskning sätter fokus på barns exponering för ämnen som flamskyddsmedel och mjukgörare som återfinns i material och produkter i inomhusmiljöer. Vissa av dessa ämnen har hormonstörande effekter. ”Barn är extra känsliga för dessa effekter eftersom deras tillväxt och utveckling styrs av hormoner”, förklarar miljöhygieniker Ylva Sjöström.
Örebroforskning upptäcker biomarkörer för cancer i blodet18.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Molekylärbiologen Alvida Qvick har i sin forskning gjort framsteg i användningen av biomarkörer i blodet, så kallade cirkulerande biomarkörer, för att förbättra cancerbedömning och behandling. Genom att analysera ämnen som frisätts i blodet när tumören växer, har hon visat hur dessa biomarkörer kan användas inom olika områden av cancervården. ”Det gör att vi kan skräddarsy behandling och effektivisera uppföljning av våra patienters hälsa”, berättar hon.
Forte finansierar nätverk för dövblindforskning14.2.2025 11:30:00 CET | Pressmeddelande
Forskaren Moa Wahlqvist inom Region Örebro län har beviljats 437 000 kronor från Forte. Anslaget ska användas för att stärka och utveckla nätverket Dövblindforskning i ett mångvetenskapligt perspektiv.
Ny kunskap om biologiska läkemedel vid behandling av IBD28.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom att studera svenska patientdata har Örebroforskaren Isabella Visuri funnit nya mönster i hur biologiska läkemedel påverkar patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Resultaten kastar nytt ljus över behandlingseffekter, säkerhet och möjligheten att förutsäga vilka patienter som har störst chans att lyckas med sin behandling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum