Universitetssjukhuset Örebro

Forskning om hudcancer kan bana väg för framtida behandlingar

Dela

Örebroforskaren Sara Prosén visar i sin avhandling att basalcellscancer skiljer sig något från andra cancerformer. ”Transportproteinet vi studerat verkar inte så viktigt för tumörcellernas tillväxt och delning vid basalcellscancer utan mer av betydelse för tumörcellens överlevnad i områden med tuff mikromiljö”, berättar hon.

Sara Prosén, överläkare inom Verksamhetsområde hud- och reumatologi vid Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Maria Bergman / Region Örebro län.
Sara Prosén, överläkare inom Verksamhetsområde hud- och reumatologi vid Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Maria Bergman / Region Örebro län.

Basalcellscancer är den vanligaste typen av hudcancer. Skivepitelcancer är en annan form av hudcancer. Tillsammans drabbar de över 60 000 personer i Sverige varje år, och antalet fall fortsätter att öka. Det finns inte så mycket forskning på området och alla de 59 personer som ingick i studien var patienter på hudkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

– I min avhandling har jag undersökt skillnader mellan normal hud, basalcellscancer och skivepitelcancer i syfte att hitta nya angreppssätt för behandling, säger Sara Prosén, överläkare inom Verksamhetsområde hud- och reumatologi vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand vid Örebro universitet.

Transportproteinet LAT1 kan spela en nyckelroll

Genom att analysera transportproteiner som påverkar cellens metabolism och testa hämning av transportproteinet LAT1, har hon identifierat att vissa tumörceller har ökad mängd av LAT1 som kan ha betydelse för att överleva i ogynnsamma miljöer. Det öppnar upp för nya behandlingsmetoder där fokus ligger på att påverka tumörcellernas överlevnad snarare än deras tillväxt.

– Det är fascinerande att se hur komplicerat samspelet är både i och utanför tumörcellen. Det är också starkt motiverande att dagligen träffa patienter med just basalcellscancer samt skivepitelcancer i huden och sedan genom forskningen försöka att hitta ännu bättre behandlingsmetoder för framtiden, säger hon.

– Forskningen är fortfarande på en grundläggande nivå, men resultaten ger viktiga insikter som kan bidra till framtida behandlingar och förbättrad vård för patienter, avslutar hon.

Faktaruta

  • För att upptäcka basalcellscancer gäller det att vara uppmärksam på avvikande hudförändringar. Det är en växande, ibland glansig knuta som emellanåt blöder och huden kan kännas skrovlig. Det är vanligt att få den i ansiktet men den sprider sig inte. För att ta bort hudtumören skrapar, bränner, opererar eller fryser man bort den på hudkliniken. Vårdcentraler kan också behandla patienter med hudtumörer men där skärs den bort. Ibland får patienten en kräm att smörja hemma själv och den aktiverar immunförsvaret genom att attacker tumörcellerna.
  • Hur kan man upptäcka basalcellscancer? Främst på kroppens solexponerade områden såsom ansikte, armar och ben. Det kan vara så att man söker läkarvård för att man har ett sår som inte läker eller en röd fläck som inte försvinner.
  • Basalcellscancer är en cancer som växer långsamt.
  • Det finns tre olika typer av hudtumörer – basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom.
  • Transportproteinet LAT1 är ökat vid basalcellscancer och kan ha en betydelse för cellens överlevnad i en tuff mikromiljö i tumörens centrum.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sara Prosén, överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Maria Bergman / Region Örebro län.
Sara Prosén, överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Maria Bergman / Region Örebro län.
Ladda ned bild
Sara Prosén, överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Maria Bergman / Region Örebro län.
Sara Prosén, överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Maria Bergman / Region Örebro län.
Ladda ned bild

Länkar

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Örebroforskning upptäcker biomarkörer för cancer i blodet18.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Molekylärbiologen Alvida Qvick har i sin forskning gjort framsteg i användningen av biomarkörer i blodet, så kallade cirkulerande biomarkörer, för att förbättra cancerbedömning och behandling. Genom att analysera ämnen som frisätts i blodet när tumören växer, har hon visat hur dessa biomarkörer kan användas inom olika områden av cancervården. ”Det gör att vi kan skräddarsy behandling och effektivisera uppföljning av våra patienters hälsa”, berättar hon.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye