ManpowerGroup

Ingenjör toppar listan över svenskarnas drömjobb

Dela
För andra året i rad toppar ingenjör listan över svenskarnas drömjobb, visar Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life. Att nå sitt drömjobb blir allt viktigare, och självförtroendet när det gäller att landa drömjobbet ökar. Var fjärde svensk tror att de kommer nå sitt drömjobb.

– Kompetenskraven på den svenska arbetsmarknaden förändras snabbt och tekniska färdigheter efterfrågas allt mer. Ingenjörsutbildningen utvecklar både tekniska kunskaper och mjuka förmågor, en eftertraktad kombination som bäddar för framtida karriärmöjligheter, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup.

Män vill bli ingenjörer, kvinnor administratörer
Ingenjör kniper förstaplatsen på listan svenskarnas drömjobb för andra året i rad. På andra och tredje plats över svenskarnas drömjobb finns säljare och administratör. Men det finns vissa skillnader mellan könen. På kvinnornas drömjobbslista hamnar ingenjör först på femte plats. I topp tre finns administratör, ekonom och socionom/kurator, medan männens topp tre drömjobb är ingenjör, säljare och programmerare.

– Det är tråkigt att det inte finns fler teknikyrken bland kvinnornas drömjobb, men tack och lov finns många goda initiativ som vill ändra på detta. Och det verkar som att det börjar ge resultat. Unga kvinnor listar både entreprenör, programmerare och ingenjör bland sina drömjobb, säger Mikael Jansson.

Allt fler vill ha och tror att de kan få drömjobbet
Det blir allt viktigare för svenskarna att nå drömjobbet. Sedan 2016 har andelen som tycker att det är viktigt att nå drömjobbet ökat från 26 procent till 40 procent i år. Även självförtroendet när det gäller att nå drömjobbet har ökat under samma period, från 30 procent år 2016 till 41 procent i år.

– Vad drömjobbet innebär varierar från person till person. Börja med att identifiera vad du vill ha ut av jobbet och vad som är viktigt för att du ska trivas på en arbetsplats. Utgå från dessa kriterier, både för att utvärdera ditt nuvarande jobb och när du ser dig om efter nya möjligheter, tipsar Mikael Jansson.

Generellt är det som lockar mest med drömjobbet att det ger möjlighet till personlig utveckling. Undersökningen visar också att de främsta drivkrafterna rör vid teman som bidrag till en positiv samhällsutveckling och personlig flexibilitet. Hög lön och status kommer långt ner på listan över vad som gör drömjobbet attraktivt.

Bilagor
Topplista: Svenskarnas drömjobb 2019, jämförelse med 2018
Topplista: Männen respektive kvinnornas drömjobb 2019
Faktablad: Drömjobbet 2019

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43, helene.belin@manpowergroup.se

Topplista: Svenskarnas drömjobb 2019, jämförelse med 2018

 

Svenskarnas drömjobb 2019

Svenskarnas drömjobb 2018

1

Ingenjör

Ingenjör

2

Administratör

Säljare

3

Säljare

Administratör

4

Ekonom

Projektledare

5

Programmerare

Kommunikatör/Marknadsförare

6

Kommunikatör/Marknadsförare

Ekonom

7

Socionom/Kurator

Programmerare

8

Lastbilsförare

Lärare

9

Maskinoperatör

Maskinoperatör

10

Entreprenör

Managementkonsult

Topplista: Männens respektive kvinnornas drömjobb 2019

 

Männens drömjobb 2019

Kvinnornas drömjobb 2019

1

Ingenjör

Administratör

2

Säljare

Ekonom

3

Programmerare

Socionom/Kurator

4

Lastbilsförare

Kommunikatör/Marknadsförare

5

Maskinoperatör

Ingenjör

6

Kommunikatör/Marknadsförare

Säljare

7

Administratör

Designer/Formgivare

8

Lärare

Entreprenör

9

Controller

Managementkonsult

10

Webbdesigner

Förskolelärare

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under juni 2019 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 1 804 personer har svarat på undersökningen.

Manpower Work Life har i flera år hjälpt oss att vara experter på trender på arbetsmarknaden. Sedan 2007 har ManpowerGroup varje år ställt frågor till svenska folket om deras syn på arbete och karriär, och allt som hör till arbetslivet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta, utveckla och leda talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Våra innovativa lösningar hjälper varje år organisationer att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter människor i arbete. ManpowerGroup™ i Sverige har 12 000 medarbetare på ett 70-tal orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige. Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum