De fem viktigaste frågorna för djuren just nu

Djurens dag är en internationell temadag som sedan 1931 uppmärksammar djurens situation. Som Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation, etablerad redan 1882, har Djurens Rätt under lång tid satt dagordningen för vilka djurfrågor som är mest angelägna just nu.
I samband med Djurens dag 2019 är detta de fem frågor som organisationen anser är mest prioriterade just nu.
1. Halvera köttkonsumtionen till 2030
Bara i Sverige dödas närmare 100 miljoner landlevande djur varje år för att bli mat. Genom att minska framförallt kycklingkonsumtionen görs störst skillnad för de djur som är flest och som har det sämst. Men ansvaret ligger ytterst inte på konsumenterna. Politiska beslutsfattare och aktörer inom offentlig och privat sektor spelar en avgörande roll för en omställning till mer växtbaserat, vilket krävs för att nå målet om en halverad köttkonsumtion till år 2030.
2. Inga hönor ska hållas i burar
All storskalig äggproduktion är dålig för hönorna, men det är i burarna som hönorna har minst möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. I Sverige hålls närmare en miljon hönor i burar, så små att de inte ens kan sträcka ut sina vingar. Sverige bör avveckla burhållning av hönor, något regeringen lovade Astrid Lindgren att göra redan 1988. Burhållning av hönor hör inte hemma i ett modernt samhälle.
3. Handlingsplan för utfasning av djurförsök
Hundratusentals djur utsätts för djurförsök i Sverige varje år. Det satsas årligen många miljarder på forskning, men bara en bråkdel av detta läggs på utveckling av djurfria metoder, forskningsmetoder som gagnar den vetenskapliga utvecklingen och skonar djur från lidande. För att komma framåt behöver Sverige anta en nationell handlingsplan för utfasning av djurförsök.
4. Mer pengar till djurfri forskning
För att en djurfri forskning ska bli verklighet måste arbetet med att ta fram djurfria metoder ges tillräckligt med stöd. Idag läggs 13 miljoner kronor i statsbudgeten på utveckling av djurfria metoder, en summa som bleknar i jämförelse med de miljarder som läggs på forskning i stort. Summan behöver minst tiodubblas, till 150 miljoner kronor per år, för att det ska ge någon effekt.
5. Avveckla minkfarmningen i Sverige
Pälsdjursfarmning är redan förbjudet i många andra europeiska länder, men ännu inte Sverige - trots att åtta av tio svenskar är för en avveckling. Att föda upp minkar i kala gallerburar är inget som kan accepteras i ett land som skryter om en av världens bästa djurskyddslagar.
Nyckelord
Kontakter
Linn BleckertKampanjkoordinator
Ansvarig för Djurens Rätts kampanjer
Bilder



Om
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Fjäderfria kommuner 2025 – här är hela listan14.4.2025 08:12:03 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 283 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 98 procent av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2025.
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum