Drönare kan kartlägga växthusgaser

Det handlar om utveckling av teknik och nya tjänster där drönare används, som kan ge både samhällsnytta och affärsmöjligheter.
Ett av projekten handlar om en effektiv metod för att med hjälp av drönare kartlägga växthusgasen metan i både industrilandskap och över stora ytor.
Ett annat av projekten ska ta fram en prototyp som kan laddas induktivt i luften via kraftledningars magnetfält. Något som ger möjlighet att flyga långa uppdrag och som kan användas för att genomföra inspektioner av kraftledningar.
Ett tredje exempel är ett projekt som ska utveckla drönarstödd sökteknik som kan användas av fjällräddare och räddningstjänst vid exempelvis lavinräddning.
- Satsningen syftar till att öka utvecklingstakten inom ett nytt innovationsområde där obemannade farkoster används. Det handlar främst om kombinationer av teknik- och tjänsteutveckling, men även aspekter som till exempel infrastruktur och regleringar berörs, säger Erik Borälv, som ansvarar för utlysningen på Vinnova.
Det är 23 projekt som får finansiering med sammanlagt 30 miljoner kronor. Projekten kommer delta i en demonstrationsdag där de nya lösningarna visas upp. Flygdagen hålls preliminärt i maj 2019.
Projekt som får finansiering av Vinnova:
Ground-Based Sense And Avoid, Skysense AB, Kista, 1,2 miljoner
Induktionsladdade drönare för autonoma inspektionsuppdrag av kritisk infrastruktur över stora arealer, Vattenfall AB, R&D Vattenfall AB, Solna, 900 000
Rover MT (drönare som ska minska problem med störningar inom Sveriges järnvägstrafik), Pitchup AB, Mölndal, 600 000
Känslig och snabb kartläggning av växthusgaser från drönare, Linköpings universitet, Tema Miljöförändring, Linköping, 1,3 miljoner
Drönarbaserad dokumentation av brotts- och skadeplatser, Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, Avdelningen för ledningssystem, Linköping, 1 miljon
Laserbird (ska utrota ogräs med hjälp av en laserstråle från en drönare), Uppsala universitet, institutionen för cell- och molekylärbiologi, 1,5 miljoner
Morgondagens skogliga planerare, Stiftelsen Skogsbrukets Forskningsinstitut, Uppsala, 970 000
Drönarstödd sökteknik vid lavinräddning, ÅF-Technology AB, Stockholm, 1,2 miljoner
Transport av lätta laster långa avstånd, RISE Viktoria AB, Göteborg, 1,7 miljoner
Kostnadseffektiv övervakning av kustmiljöer med hjälp av drönare, Göteborgs Universitet, Institutionen för marina vetenskaper, 1,1 miljoner
Drönare i mobil tillämpning för stadsbyggnad, Agency9 AB, Agency9 HQ, Norrköping, 1,3 miljoner
Drönare för kartläggning av marint skräp i Östersjön, Stiftelsen Håll Sverige rent, Stockholm, 490 000
Effektiv drönarinspektion med 3D-verktyg, Spotscale AB, Linköping, 720 000
Drönarmätning för den intelligenta skogen, Katam, Technologies AB , Malmö, 1,1 miljoner
Skogsbruk UAV, Carbon UAV HB, Uppsala, 500 000
Luftbevakning för flygplatssäkerhet, RISE Viktoria AB, Göteborg, 2 miljoner
Digitaliserad skallgång, Linköpings universitet, avdelningen för reglerteknik, 2,4 miljoner
IdentifAI Tomorrow´s Disasters, Globhe Drones AB, Stockholm, 1,9 miljoner
Drone Mission Control, Ericsson AB, Göteborg, 1,2 miljoner
Integrerade och autonoma räddningstjänstdrönare för beslutsstöd, lägesbild och insatsledning, 4C Strategies AB, Stockholm, 1,7 miljoner
Observationsdrönare för utryckande verksamheter, Stiftelsen Chalmers Industriteknik, Göteborg, 1,4 miljoner
Marina drönare med extrem uthållighet för kraftfullare övervakning av den marina miljön, Göteborgs Universitet, Institutionen för marina vetenskaper 2,1 miljoner
Drönare för 3D-modeller av dynamiska händelseförlopp, Spacemetric AB, Sollentuna, 1,5 miljoner
För mer information:
Erik Borälv, 08-473 32 22, erik.boralv@vinnova.se
Kontakter
Daniel Holmbergpressekreterare
Tel:08-4733053daniel.holmberg@vinnova.seBilder
Länkar
Om
Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vårt uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga för att bidra till hållbar tillväxt. Vi skapar möjligheter och drivkrafter för organisationer att arbeta tillsammans för att möta viktiga samhällsutmaningar. Varje år satsar Vinnova ungefär tre miljarder kronor på forskning och innovation.
Följ Vinnova
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vinnova
Pressinbjudan: Framtiden kommer på besök till Universeum27.1.2025 10:44:55 CET | Pressmeddelande
Hur kan vi bli medskapare till framtiden? Universeum och Vinnova bjuder in till vernissage den 31 januari där 28 möjliga framtider inom mobilitets- och matsystemet visas upp. Det är en mötesplats för att uppleva och samtala kring framtidens tänkbara hållbara lösningar och hur vi kan nå dit.
174 insatser för ökad konkurrenskraft7.11.2024 08:23:34 CET | Pressmeddelande
Sveriges stora innovationssatsning Impact Innovation ger resultat. Nu startar 174 insatser för omställning och grön tillväxt. Det genom innovationer inom banbrytande teknik- och samhällsutveckling. Tillsammans investerar staten och insatsernas aktörer 200 miljoner kronor.
Sverige behöver en ambitiös teknikpolitik31.10.2024 12:10:00 CET | Pressmeddelande
Sverige behöver en ambitiös teknikpolitik för att klara framtidens konkurrenskraft, säkerhet och för att ställa om till ett hållbart samhälle. Det skriver Vinnova i en rapport till regeringen och pekar ut sex teknikområden som bör prioriteras.
Vinnova etablerar närvaro i Singapore23.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vinnova etablerar närvaro i Singapore för att stärka banden mellan innovativa företag och forskningsmiljöer i Sverige och Singapore. Singapore är ett regionalt centrum och ett viktigt innovationsland inom flera strategiska och banbrytande tekniker.
Pressinbjudan: Start för Impact Innovation - Sveriges innovationssatsning för 2030-talet8.3.2024 08:56:19 CET | Pressmeddelande
Impact Innovation är Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet som ska öka takten i den gröna omställningen och stärka vår internationella konkurrenskraft. Torsdag 14 mars presenteras de första programmen inom satsningen på Kulturhuset i Stockholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum