Starkt konjunkturläge för ingenjörstäta företag

- Ingenjörernas lägesbedömning är ett bra formbesked från näringslivets högteknologiska verksamheter. Det märks även i flera av företagens resultatrapporter för det tredje kvartalet som redovisar fortsatt god ekonomisk utveckling, säger Ellinor Bjennbacke, chef Politikutveckling och opinion på Sveriges Ingenjörer.
Bland Sveriges Ingenjörers förtroendevalda i landets ingenjörstäta företag anser närmare nio av tio (86 procent) att den ekonomiska situationen i företaget är tillfredsställande eller god. I fyra av åtta undersökta branschområden spår de svarande ett oförändrat eller bättre läge de närmsta sex månaderna. De stora undantagen är stål- och metallindustrin samt skogsindustrin där tongångarna kring framtiden är dystrare.
I rapporten undersöks även halvårsbokslut från Sveriges 19 största industribolag, och det speglar en god omsättnings- och vinstutveckling. Under första halvåret 2019 redovisade 17 av företagen omsättningsökningar. Bokslutsgenomgången pekar ut företagens satsningar inom hållbar utveckling och klimatanpassade produkter och tjänster som en framgångsfaktor.
- Industriföretagen levererar fina resultat trots upptrappning av handelskonflikter, Brexitkaos och en generell oro på världsmarknaden. En viktig delförklaring är att man genom sina ingenjörer ligger långt fram i utveckling av hållbarhetslösningar. I den globala klimatomställningen ger det win-win med både minskad miljöpåverkan och möjligheter till ökad lönsamhet säger Ellinor Bjennbacke, chef Politikutveckling och opinion på Sveriges Ingenjörer.
Rapportresultaten i korthet
- Det ekonomiska läget i de ingenjörstäta företagen hösten 2019 är bra – 86 procent av de förtroendevalda ingenjörerna bedömer det som gott eller tillfredsställande
- I 4 av 8 undersökta branschområden spår de förtroendevalda ingenjörerna ett oförändrat eller bättre läge kommande halvår
- Hållbarhet och utveckling är framgångsfaktorer - en genomgång av de stora svenska industriföretagens halvårsbokslut pekar ut klimatanpassade produkter och tjänster som en viktig anledning till företagens marknadsframgångar
- 4 av 5 företag saknar en långsiktig plan för att underhålla och stärka sina anställdas kompetens
Om Innovations och konjunkturrapporten hösten 2019
Sveriges Ingenjörer har undersökt det ekonomiska läget för de ingenjörstäta företagen i det svenska näringslivet. Undersökningen bygger på svar från de fackligt förtroendevalda i företagens akademikerföreningar som har plats i företagens styrelse och representerar 92 000 yrkesverksamma medlemmar. Totalt har 645 förtroendevalda fått enkäten och svarsfrekvensen låg på 59 procent.
Enkäten genomfördes under september 2019.
För mer information
Ellinor Bjennbacke, chef Politikutveckling och opinion, Sveriges Ingenjörer: ellinor.bjennbacke@sverigesingenjorer.se / 076-801 00 88
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Dokument
Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Almegastrejken avvärjd – nya kollektivavtal med arbetstidsförkortning tecknade17.4.2025 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega har tecknat nya kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer som ger drygt 10 000 medlemmar löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Sveriges Ingenjörer drar därmed tillbaka tidigare lagda varsel om strejk.
Budgetkommentar: Vi saknar satsningar på Ingenjörslandet Sverige15.4.2025 08:53:51 CEST | Pressmeddelande
Ingenjörslandet Sverige riskerar att hamna på efterkälken om det inte sker kraftfulla investeringar i kompetens och inom naturvetenskap, matematik och teknik. Regeringens satsningar i vårbudgeten räcker inte på långa vägar, kommenterar fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer varslar om strejk inom Almega9.4.2025 17:19:35 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer och Unionen varslar Innovationsföretagen och Utbildningsföretagen inom Almega om strejk den 23 april. Orsaken är att arbetsgivarorganisationen avvisar förslag om löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Totalt berörs runt 1 000 ingenjörsmedlemmar på Kiwa, Tyréns, Sweco och Academedia support – främst i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.
Klart med löneökningar och arbetstidsförkortning inom industrin1.4.2025 09:12:38 CEST | Pressmeddelande
Nu är avtalsförhandlingarna inom industrin klara med en av de högsta nivåerna i industriavtalets historia: 6,4 procent på två år. Nu har alla kollektivavtal inom industrin avsättning till arbetstidsförkortning, och befintliga tidbanker har fått utökad arbetstidsförkortning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum