Region Uppsala

Från hembesök till vårdavdelning – utan att passera akuten

Dela

Mobila närvårdsteam får nu möjligheten att lägga in patienter som är i behov av Akademiska sjukhuset resurser utan att behöva gå via akutmottagningen. Tidigare har dessa patienter behövt besöka akutmottagningen för en andra bedömning. Uppskattningsvis rör det sig om cirka fem patienter i veckan som nu slipper denna mellanlandning, en vinst både för patienten och akutmottagningen.

Den 23 oktober 2017 driftsattes Mobila närvårdsteam (MNT), som är flera team, där varje team består av en läkare med specialistkompetens samt en sjuksköterska. MNT arbetar länsövergripande inom Uppsala län och ska i första hand behandla patienter, på primärvårdsnivå, som har svårighet att ta sig till sin reguljära vårdcentral. Syftet med MNT är att genom tidiga insatser i hemmet ge vård på rätt vårdnivå, i ett tidigt skede av sjukdomsförloppet. På det sättet ska man undvika onödiga inläggningar, besök och återinskrivningar till sjukhus.

- Det är mycket bra att vi på detta sätt, genom snabbare beslut om insatser, förstärker vården av de svårast sjuka som är i behov av mer omfattande sjukvård, säger Malena Ranch (MP), ordförande i vårdstyrelsen.

Mobila närvårdsteam har tidigare haft möjlighet att lägga in patienter direkt på närvårdsavdelningarna i Uppsala och Östhammar, samt i viss mindre omfattning även på geriatriken vid Akademiska sjukhuset. Nu öppnas alltså även möjligheten till direktinläggning på avdelningar med mer högspecialiserad vård. Beslut om att lägga in patienten tas i samråd mellan Mobilt närvårdsteams läkare och läkare på Akademiska sjukhuset.

- Samarbetet leder till att rätt patient kommer till rätt vårdplats i rätt tid. Därigenom utnyttjas Mobilt närvårdsteams specialistkompetens i ännu högre grad. Detta gagnar inte bara de patienter som slipper långa väntetider på akutmottagningen, utan även personalen på akutmottagningen, säger MNT:s enhetschef Mattias Taflin.

- Att inte behöva passera akutmottagningen är en stor fördel för patienter som redan bedömts av en specialist i hemmet och inte behöver träffa ytterligare läkare. Samtidigt frigörs tid för personalen att snabbare kunna ta sig an övriga vårdsökande patienter. Det nya arbetssättet innebär även ett effektivt resursutnyttjande av Region Uppsalas resurser, säger Anette Skoglund, verksamhetschef för akutsjukvård och internmedicin, Akademiska sjukhuset.

Fakta:

Möjligheten till direktinläggning gäller från den 3 september.

Direktinläggningarna gäller patienter som redan är bedömda av en specialist i hemmet, vilket gör att det är onödigt för patienten att behöva träffa ytterligare läkare på akutmottagningen.

Rutinen gäller dagtid för patienter som behöver vård på en medicinsk vårdavdelning

För mer information:

Malena Ranch (MP), ordförande vårdstyrelsen: 070 – 495 03 11

Mattias Taflin, enhetschef MNT: 018 – 611 71 72

Anette Skoglund, verksamhetschef för akutsjukvård och internmedicin, Akademiska sjukhuset: 076-721 94 88

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 25 mars25.3.2025 15:05:54 CET | Pressmeddelande

Upphandling av barnmorskeledd förlossningsenhet initieras Vid sitt möte fastställde regionstyrelsen en genomförandeplan för hemförlossning och en barnmorskeledd förlossningsenhet. Dessutom initierades en upphandling inom lagen om offentlig upphandling (LOU) för drift av en barnmorskeledd förlossningsenhet. Upphandlingen innehåller även en option om hemförlossning. Bakgrunden till beslutet är ett tidigare beslut om att Region Uppsalas förlossningsvård ska utvecklas genom att erbjuda förlossningsvård på flera nivåer. Syftet med detta är, enligt ärendets handlingar, att tillmötesgå kvinnor med en tidigare komplikationsfri förlossning bakom sig, och som har en önskan om att få välja födelseplats för att på detta sätt främja det fysiologiska födandet. Regionstyrelsen beslutade i maj 2024 att en barnmorskeledd förlossningsenhet och regionfinansierade hemförlossningar ska införas inom Region Uppsala senast under 2026. Upphandlingen innefattar drift av en barnmorskeledd enhet med bemanning åre

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye