Nyckelfonden firar 30 år och delar ut 8 miljoner till värdefull forskning
Annika Rosdahl poängterar att bidragen inte bara gagnar forskarna i regionen utan även länsinnevånarna som snabbt får del av nya medicinska framsteg. Årets 18 forskargrupper ska bland annat forska om tidig identifiering av sepsis, prostatacancer och infektioner hos patienter med multipel skleros (MS).
Undersöker hur moderkakan påverkar fostrets tillväxt
Robert Kruse som är forskare på kliniskt forskningslaboratorium inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen ska tillsammans med sina forskarkollegor undersöka bakomliggande faktorer som påverkar moderkakans funktioner vid graviditeter med hämmad fostertillväxt. En normal och välfungerande moderkaka är helt avgörande för en kvinnas graviditet och för fostrets tillväxt och utveckling. En onormal fostertillväxt innebär en påtaglig ökad risk för sjuklighet i början av livet samt när barnet blir äldre.
– Genom att på djupet analysera hur moderkakan påverkas av faktorer hos mamman eller i hennes omgivning ges möjlighet att förstå vad som orsakar en tillväxthämning. Tack vare anslaget från Nyckelfonden kan vi med avancerad metodik på djupet analysera cirka 7000 olika proteiner i ett stort antal moderkakor från mödrar med tillväxthämmade barn i syfte att förstå mekanismen bakom avvikande tillväxt, säger Robert Kruse.
Vikten av tidig rörelseträning efter canceroperation
En viktig uppgift för fysioterapeuter som arbetar på en kirurgisk vårdavdelning är rörelseträning med patienter som opererats för cancer. Rörelseträning, mobilisering, är en viktig komponent för en god återhämtning efter kirurgi. I forskningsprojektet undersöks effekter av tidigt insatt rörelseträning, som inleds redan 30 minuter efter att en patient kommer till den postoperativa avdelningen.
– Vi i forskargruppen vill undersöka om det är säkert att börja rörelseträningen så här tidigt och om det leder till positiva effekter för patientens återhämning och mående. Vi kommer att använda vårt bidrag från Nyckelfonden till att genomföra datainsamling och analyser, säger Anette Forsberg, fysioterapeut och verksamhetschef på fysioterapiavdelningen vid Universitetssjukhuset Örebro.
Nyckelfonden ökar anslagen framöver
Under den högtidliga utdelningen av forskarstipendier deltog Nyckelfondens initiativtagare, professor Gunnar Järnerot och före detta sjukhusdirektören Gösta Jedberger. Första utdelningen ägde rum år 1991 då det delades ut 680 000 kronor till åtta forskare. Genom åren har anslagen ökat.
– Tack vare många givmilda givare har insamlingen gått mycket bra. Vår styrelse har därför beslutat att öka anslagen ännu mer framöver, avslutar Annika Rosdahl.
Fakta
Nyckelfonden är en stiftelse som tack vare gåvor och donationer från privatpersoner, organisationer och företag kan finansiera medicinsk forskning vid Universitetssjukhuset Örebro.
Hittills har flera forskningsprojekt om bland annat cancer, hjärtan och mag- och tarmsjukdomar förverkligats. Resultaten kommer till snabb nytta för vården och patienterna.
Läs mer på www.nyckelfonden.se
Vid ytterligare frågor kontakta
Annika Rosdahl
Stiftelseansvarig Nyckelfonden
Mail: annika.rosdahl@regionorebrolan.se
Mobil: 070 - 344 10 03
Robert Kruse
Forskare
Kliniskt forskningslaboratorium
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: robert.kruse@regionorebrolan.se
Telefon: 019 - 602 66 97
Anette Forsberg
Fysioterapeut och verksamhetschef
Fysioterapiavdelningen
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: anette.forsberg@regionorebrolan.se
Telefon: 019 - 602 23 04
Nyckelord
Kontakter
Elin AbelsonKommunikatör
Tel:072-1464995elin.abelson@regionorebrolan.seBilder
Dokument
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Opioider och överviktsoperation - nya insikter om en oväntad utmaning20.12.2024 10:50:00 CET | Pressmeddelande
Överviktsoperationer som gastric bypass är en effektiv metod för viktminskning. ”Resultaten i min avhandling visar en oväntad utmaning, patienter som genomgår operation har en betydligt högre användning av morfinliknande läkemedel både före men framför allt efter ingreppet”, berättar Stefan Wallén, legitimerad apotekare och forskare på Universitetssjukhuset Örebro.
Miljonsatsning från Vetenskapsrådet på forskning om belastningssmärta17.12.2024 09:05:00 CET | Pressmeddelande
Forskare Cathrine Widehammar har tilldelats ett anslag på 1,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att utforska smärtproblematik hos personer med dysmeli eller armamputation. ”Våra studier har som mål att förbättra vården för dessa patienter. Flera regioner samarbetar i detta”, berättar hon.
Från lokala studier till global påverkan - Örebroforskares resa inom prostatacancer28.11.2024 09:05:00 CET | Pressmeddelande
För 47 år sedan inleddes en banbrytande studie om prostatacancer vid Universitetssjukhuset Örebro, som lade grunden för flera betydelsefulla forskningsprojekt. "Vi ville verkligen undersöka nyttan av att operera bort prostatakörteln vid tidig prostatacancer," säger forskaren Sven-Olof Andersson. Tillsammans med professor Jan-Erik Johansson påbörjade han en forskningsresa som kom att påverka behandlingen av sjukdomen.
Barnsmärtforskare axlar ny roll14.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Mats Eriksson har ägnat en stor del av sitt liv åt att forska om smärta hos nyfödda barn och hur man på olika sätt kan minska den, så att de får mindre komplikationer senare i livet. I dag är han en av världens främsta på området och de behandlingsmetoder hans forskning resulterat i används på sjukhus över hela världen. Nu går han in i en ny roll, som ordförande för Nyckelfondens sakkunniggrupp.
Färre timmar hemsyrgas ökar inte risk för dödsfall eller sjukhusvistelse20.9.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande
Resultaten från REDOX-studien, världens största studie om hemsyrgas, visar att patienter kan klara sig utan syrgas i nio timmar varje dag. Den upptäckten har gjort att forskaren Josefin Sundh vid Universitetssjukhuset Örebro och hennes forskarkollegor fått sin studie publicerad i prestigefyllda tidskriften New England Journal of Medicine.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum