Sverige behöver en näringslivsinriktad forskningspolitik

Länder som allt mer satsar på forskning och innovation för att ta marknadsandelar inom kunskapsintensiva och högteknologiska områden. Forsknings- och innovationspolitiken är ett viktigt instrument för att stärka näringslivets långsiktiga konkurrenskraft så att företag, jobb och tillväxtmöjligheter stannar i Sverige.
Tjänstesektorn står för en allt större del av BNP, export och sysselsättning och de kunskapsintensiva tjänsteföretagen har bidragit mycket starkt till en god utveckling på dessa områden de senaste decennierna. Det handlar om teknikkonsulter, IT- och telekomföretag och andra kunskapsintensiva företag som levererar tjänster till såväl till det privata näringslivet som till offentlig sektor.
- Det är innovativa företag som är i stort behov av forskning, utbildning och ett genomtänkt innovationspolitiskt ramverk, enligt Andreas Åström, chef Näringspolitik och kommunikation, Almega.
Tyvärr finns en rad hinder för kunskapsintensiva tjänsteföretags möjligheter att ta del av forsknings- och innovationssatsningar. Ett konkret hinder är att regelverket för så kallade innovationspartnerskap utesluter alla företag som inte har en separat FoU-avdelning, vilket få tjänsteföretag har. Ett annat hinder är att det finns en begränsningsregel kopplad till FoU-avdraget som hindrar konsultföretag att ta del av avdraget när de har forskare som är ute på kunduppdrag.
- FoU-avdraget kan bidra till att göra tjänsteföretagen mer engagerade i forskning och utveckling, men då behöver villkoren anpassas säger Magnus Höij förbundsdirektör Innovationsföretagen.
Sverige utmärker sig negativt i internationell jämförelse genom att ha en relativt låg andel studenter som läser IT-utbildningar. Trots att Sverige står inför en stor digital transformation av samhälle och näringsliv. Den högre utbildningen behöver få en tydligare uppgift att samverka med näringslivet och att ta fram utbildningar som möter behoven på både dagens och morgondagens arbetsmarknad. Bättre villkor för internationell talangattraktion är också nödvändigt. Idag stannar färre än en av tio inresande studenter från länder utanför EU och jobbar i Sverige efter examen. Stipendieprogrammen behöver utvecklas och lärosätena behöver jobba mer tillsammans med näringslivet för att få studenterna att stanna.
- Sverige behöver ta fram fler attraktiva och aktuella utbildningar inom IT, till exempel med inriktning mot AI, säkerhet och digital transformation, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen.
Kontakter
Almegas pressjour
Är du journalist och vill komma i kontakt med någon inom Almega - ring gärna vår pressjour på tel: 08-7627040
Bilder
Om
För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40
Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp bestående av omkring 10 000 medlemsföretag med sammanlagt över 500 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se
Följ Almega
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Almega
Almega FutureTech – ett nytt techforum för tjänstesektorn9.4.2025 09:59:00 CEST | Pressmeddelande
Almega lanserar Almega FutureTech, ett initiativ som syftar till att samla Almegas nio förbund kring frågor rörande digitalisering och artificiell intelligens, AI.
Almega: "Vinstutredningen är ett frontalangrepp på företagsamheten och valfriheten."7.4.2025 12:54:10 CEST | Pressmeddelande
I dag presenterades delbetänkandet ”Skärpta villkor för friskolesektorn”. I utredningen, även kallad vinstutredningen, föreslås begränsningar i rätten att dela ut vinst från fristående skolor och förskolor samt ett batteri av ytterligare åtgärder.
Almega: ”Mycket tuff nivå på märket”1.4.2025 10:25:56 CEST | Pressmeddelande
6,4 procent över 24 månader blev resultatet av industriförhandlingarna. ”För företagen inom den personalintensiva tjänstesektorn kommer löneökningsnivåerna bli mycket tuffa”, säger Almegas Maria Möller.
Tjänsteindikatorn: Det vill sig inte för tjänstesektorn18.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Tjänstesektorn har alltjämt svårt att lyfta. Samtidigt som svensk tillväxt ökade med 2,4 procent i årstakt, växte den privata tjänstesektorn under det förra kvartalet med måttliga 0,4 procent. Den främsta orsaken är den svaga hushållskonsumtionen.
Trög återhämtning för tjänsteföretagen5.3.2025 10:09:19 CET | Pressmeddelande
Bättre konjunktur för tjänsteföretagen, men återhämtningen går långsamt. Detta enligt inköpschefsindex.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum