Naturvetarna besöker Region Östergötland för dialog om patientfokus och medarbetarutveckling

- Med ökad digitalisering och nya biologiska verktyg kan vården förbättras – det kommer att i framtiden gå att ställa säkrare diagnoser och skräddarsy behandlingarna för varje patient, säger Marita Teräs, utredare på Naturvetarna och projektledare för förbundets satsning på hälso- och sjukvård.
- Men för att det ska bli möjligt krävs en annorlunda personalpolitik som inkluderar och omfattar alla professioner inom vården - inte minst naturvetare som många gånger har specialistfunktioner och gör avgörande insatser som inte alltid syns.
10 000 naturvetare inom vården. Inom svensk hälso- och sjukvård är cirka 10 000 naturvetare verksamma. De arbetar bland annat som biomedicinska analytiker, sjukhusfysiker, cytodiagnostiker eller dietister. I framtiden kommer fler naturvetare att arbeta i sektorn.
En majoritet av Naturvetarnas medlemmar arbetar i de kliniska labben, där många av de nya arbetssätten att bedriva vård och ge behandling utvecklas. Genetisk screening, dataanalys, automatisering och ständigt uppkopplade patienter är bara några exempel.
Kompetensutveckling och forskning på arbetstid. Naturvetares kompetens tas inte tillvara på ett optimalt sätt. Om svensk hälso- och sjukvård vill dra fördel av alla de möjligheter som digitaliseringen ger, krävs ett annat synsätt hos arbetsgivarna. Region Östergötland har till exempel skapat en struktur som möjliggör kompetensutveckling och forskning på arbetstid för all hälso- och sjukvårdspersonal.
- Bättre villkor för kompetensutveckling, karriärutveckling och lön leder i sin tur till en högre kvalitet i hälso- och sjukvården. Naturvetare skapar framtidens hälso- och sjukvård, säger Marita Teräs.
Universitetssjukhuset i Linköping. Vid sitt besök i dag på Universitetssjukhuset i Linköping träffar Naturvetarna medlemmar på deras arbetsplatser. Naturvetarna bjuder också till ett lunchseminarium om förbundets arbete för naturvetare inom hälso- och sjukvården.
Lunchseminariet är kl 12.00-13.00 i rum Vättern, plan 14 i sjukhusets huvudblock. Media är välkommen att deltaga vid seminariet.
Naturvetarnas satsning på hälso- och sjukvård. I sin satsning på hälso- och sjukvårdssektorn för att synliggöra vikten av naturvetares kompetens besöker Naturvetarna landets regioner. Förbundet för dialog med medlemmar (naturvetare), arbetsgivare och verksamhetsföreträdare samt regionpolitiker.
I filmen Så tar naturvetare fajten mot cancer berättar Naturvetarna om hur naturvetare i olika professioner är med och skapar framtidens hälso- och sjukvård:
Så tar naturvetare fajten mot cancer
För vidare information, v.v. kontakta:
Marita Teräs, utredare och projektledare Naturvetarnas hälso- och sjukvårdsprojekt, tfn 073-366 24 81
Nyckelord
Kontakter
Johan AhlgrenChef Kommunikation och påverkan
Tel:08-466 24 05 / 073-366 24 05johan.ahlgren@naturvetarna.seMarita Teräsutredare, Avdelningen för Kommunikation och påverkan
Tel:073-366 24 81marita.teras@naturvetarna.seBilder
Om
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Större fokus på kompetensutveckling i nytt kollektivavtal1.4.2025 07:08:51 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att kompetensutveckling kommer att spela en större roll i kommande löne- och utvecklingssamtal. Det är resultatet av förhandlingarna under årets avtalsrörelse mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Detta stärker arbetstagare, näringsliv och svensk innovations- och konkurrenskraft, menar Naturvetarna.
Efter förhandlingar: nyblivna föräldrar kan se fram emot föräldralön när den gör som mest nytta.1.4.2025 07:08:08 CEST | Pressmeddelande
Det blir lite lättare ekonomiskt för nyblivna föräldrar under sin föräldraledighet, efter förhandlingar mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare. Framöver kommer den så kallade föräldralönen att betalas ut löpande under föräldraledigheten, till skillnad från idag där föräldralönen betalas ut i två klumpsummor, i början av ledigheten och efter återkomsten till arbetet.
Doktorander inom matematik/fysik har högst löneutveckling 202413.3.2025 11:22:04 CET | Pressmeddelande
Doktorander har en löneutveckling på 7,6 procent enligt senaste lönestatistiken från fackförbundet Naturvetarna. Verksamma inom matematik/fysik har sett en löneutveckling är på 5,4 procent, att jämföra med övriga arbetsmarknaden vars löner ökade med enbart 3,9procent. Bäst löneutveckling hade privat sektor medan kommunsektorn halkat efter.
Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande
Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.
Doktorandlöner ökar mest i ny lönekartläggning13.3.2025 11:00:09 CET | Pressmeddelande
Doktorander inom life science (inklusive hälso- och sjukvården) har ökat sin lön med i genomsnitt 7,1 procent enligt fackförbundet Naturvetarnas årliga lönestatistik. Det är mer än andra naturvetare i branschen och mer än arbetsmarknaden generellt som enbart når upp till 3,9 procent. Även biomedicinska analytiker har fått en ökning i lönekuvertet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum