Umeå kommun

Mat & klimat utsedd till Sveriges bästa klimat-kokbok

Dela
Mat & klimat har valts ut till Sveriges bästa kokbok inom kategorin Klimat i Gourmand Awards 2019. Den är även nominerad till världens bästa inom samma kategori, där den tävlar mot sex andra länders bidrag.

Tillsammans med ett antal restauranger från Umeås restaurangnätverk för hållbarhet har Umeå kommun skapat en kokbok med fakta om matens klimatpåverkan och vegetariska recept från några av nätverkets restauranger och skolkök.

− Det känns verkligen fantastiskt att vårt hållbarhetsarbete synliggörs genom nomineringen till Gourmand Awards. Förhoppningsvis kommer kokboken inspirera fler restauranger till att jobba med matens klimatpåverkan, säger Märta Streijffert, projektsamordnare för Hållbara restauranger, som tillsammans med Anna Gemzell och Jennie Vennberg från Umeå kommun har skrivit kokboken Mat & Klimat.

Climate Change och Food Waste är två nya kategorier i Food Culture Gourmand Awards 2019. Där Umeå kommun tävlar för Sverige med boken Mat & Klimat tillsammans med rapporten Understanding why people waste food från Stockholm Enviroment Institute.

Läs mer om nätverket Restauranger för hållbarhet: www.umea.se/hallbararestauranger

Läs mer om kokboken Mat & Klimat: www.umea.se/matochklimat

Pressmeddelande från Gourmand Awards 2019: http://www.mynewsdesk.com/se/pelle-agorelius-ab/pressreleases/gourmand-awards-sverige-sveriges-baesta-kokboecker-2019-2946865

Ett urval av andra nominerade kokböcker från Sverige i Gourmand Awards 2019 är:

  • Tunnbrödet: en läcker historia, Anki Berg, Marcus Bodin (Tunnbröds Akademin) (Umeå)
  • Från skog till bord, Gabriel Jonsson (Bonnier Fakta)
  • HÄVVI, Elaine Asp, Anna-Britta Ståhl (med stöd av Sametinget och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling)

För mer information:

Märta Streijffert
Projektsamordnare Hållbara restauranger
Umeå kommun
090 16 66 73
marta.streijffert@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye