Global definition ska sättas för kvinnoägda företag

– Målsättningen är att ge en övergripande vägledning till näringslivet, offentlig sektor och internationella initiativ om hur definitionen kan användas med syfte att underlätta kvinnors tillträde till marknader och finansiellt stöd. Projektet visar också på att vi genom vårt medlemskap i ISO kan erbjuda nya arbetssätt som samlar många intressenter globalt, säger Annika Andreasen, vd på Svenska institutet för standarder, SIS.
– Om internationella organisationer ska kunna bidra till att öka kvinnors företagande i världen är det viktigt att definitionen är tydlig och fungerar i alla kontexter, så att rätt personer och organisationer finansieras och heller inte riskerar att utestängas från chans till finansiering, säger Niclas Widell, projektledare, SIS.
Den mest använda definitionen som säger att 51 procent måste vara ägt, styrt eller kontrollerat av en eller flera kvinnor, fungerar inte i alla kontexter och länder. Ibland hindrar den till och med utvecklingen internationella organisationer eller andra som arbetar med att stärka kvinnors företagande siktar mot, till exempel kan den också hindra stöd från manliga investerare.
– Problemen kring detta har lett till att det används en mängd olika definitioner, vilket i sin tur innebär svårigheter, till exempel är det svårt att jämföra data och statistik på området. Och utan bra data är det svårt att styra utvecklingen i önskad riktning, säger Maria Gustafsson, projektledare, Svenska institutet för standarder, SIS.
ITC och SIS har nu inlett ett globalt arbete inom ISO med att ta fram en så kallad International Workshop Agreement, med titeln ”Definition of a Women-Owned Business and Guidance on its Use”. Definitionen, som kommer att tas fram av experter från ett antal länder runt om i världen, beräknas vara klar under senare hälften av nästa år och tillhandahållas via SIS och ISO:s andra medlemsorganisationer.
Projektet finansieras delvis av Utrikesdepartementet och inkluderar finansiering för deltagande aktörer från utvecklingsländer. Även ISO deltar bland annat med finansiering för deltagande aktörer från utvecklingsländer.
Nyckelord
Kontakter
Maria GustafssonProjektledare, Svenska institutet för standarder, SIS
Tel:08-555 521 23maria.gustafsson@sis.seNiclas WidellProjektledare, Svenska institutet för standarder, SIS
Tel:08-555 520 12niclas.widell@sis.seBilder
Länkar
Om

Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm
08 - 555 520 00https://www.sis.se
SIS är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.
SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder
och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter
som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta
med hjälp av standarder.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Så ska säkra mensskydd bli tillgängliga för alla13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Frånvaron av standarder för mensprodukter är ett av de största hindren för att moderna, säkra och prisvärda mensskydd ska vara tillgängliga för alla kvinnor och flickor oavsett var i världen man bor. Svenska institutet för standarder, SIS, leder arbetet med att ta fram de första globala standarderna för mensprodukter. Tillsammans med FN:s Sanitation and Hygiene Fund, SHF, samlar vi idag nyckelaktörer i Kenyas huvudstad Nairobi, för att diskutera hur vi säkerställer att de länder där behoven är som störst, antar och använder standarderna när de är klara.
Global överenskommelse klar - ställer krav på särskilda insatser då barn utsatts för övergrepp12.3.2025 13:06:29 CET | Pressmeddelande
Vid mötet för mänskliga rättigheter som pågår i Genève, presenteras idag en internationell överenskommelse för att förbättra insatser till barn som utsatts för våld och övergrepp. Det är Sverige, genom Svenska institutet för standarder, som har lett arbetet i samarbete med isländska Barn- och utbildningsministeriet och Islands standardiseringsorganisation.
Så ska trampolinparker bli säkrare18.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Trampolinparker är populära besöksmål, inte minst nu när många har skollov. Men flera allvarliga olyckor har inträffat, där både barn och vuxna fått huvud-, nack och ryggskador och svåra frakturer på armar, ben och fötter. En standard, som tagits fram på initiativ av Konsumentverket, har nu översatts till svenska och förtydligats, för att underlätta för parkerna att leva upp till lagkrav och förebygga olyckor.
Han tar plats på internationell lista för framtida ledare12.12.2024 09:18:55 CET | Pressmeddelande
Bledar Beqiri, Svenska institutet för standarder, får utmärkelsen PMI Future 50, 2024. Han uppmärksammas för att i sin roll som projektledare driva klimatarbetet framåt genom att utveckla standarder som spelar en viktig roll för den gröna omställningen.
Ny kravstandard ska få företag och organisationer att växla upp innovationsarbetet14.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu har världens första kravstandard för innovationsledning utvecklats. Den ska hjälpa verksamheter inom både privat och offentlig sektor att arbeta systematiskt med innovation och lättare uppnå och redovisa verkliga resultat. Framöver blir det även möjligt för organisationer att certifiera sig inom innovationsledning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum