Femton procent får inte alla sina läkemedel direkt på apotek
- Vi kan konstatera att det blivit en försämring jämfört med den undersökning som Sveriges Apoteksförening genomförde för några år sedan, säger Gunilla Rönnholm, biträdande enhetschef på TLV.
Av TLV:s mätning framgår att 92,6 procent av alla efterfrågade läkemedel expedieras direkt (helt eller delvis) men att endast 85,3 procent av alla kunder får alla sina efterfrågade läkemedel vid apoteksbesöket. Direktexpedieringsgraden per kund är lägre för de kunder som efterfrågar många läkemedel.
TLV pekar i sin rapport på att anledningen till att direktexpedieringen sjunkit beror på ökat antal restnoteringar samt att apoteken inte har varan i lager.
- Antalet apotek har ökat successivt under åren och per apotek säljs det färre receptbelagda läkemedel i genomsnitt. Detta är något som påverkar lagerhållningen, säger Gunilla Rönnholm.
TLV föreslår att det sker återkommande mätningar. En fråga som då särskilt behöver analyseras är den framväxande e-handelns påverkan på direktexpedieringen. E-handeln ingick inte i denna undersökning. I TLV:s uppföljning av apoteksmarknaden som publicerades i november framgår att antalet kunder som väljer att köpa sina läkemedel via e-handel ökar. Fortsatt uppföljning av restnoteringars påverkan på direktexpedieringsgraden kan också vara aktuellt för kommande mätningar.
Om kartläggningen
Direktexpedieringsgraden på den svenska apoteksmarknaden mättes på 144 slumpmässigt utvalda fysiska apotek. Information om direktexpedieringsgrad samlades in genom en enkät som fylldes i av expedierande farmaceuter i samband med varje kundbesök vid receptdisken på de utvalda apoteken. Undersökningen genomfördes digitalt, det vill säga enkäten var webbaserad. Undersökningen genomfördes från den 16 till 22 september 2019.
Bakgrund till kartläggningen
I öppenvårdsapotekens grunduppdrag ingår att verka för en god och säker läkemedelsanvändning genom att säkerställa att konsumenten så snart det kan ske får tillgång till förordnade läkemedel och varor, ge sakkunnig och individuellt anpassad information och rådgivning samt att genomföra och upplysa om utbyte av läkemedel.
TLV fick 2018 flera regeringsuppdrag som rör apoteksverksamhet, däribland Förstudie om apoteksindikatorer, Mätning av öppenvårdsapotekens direktexpedieringsgrad samt Förstudie inför försök med farmaceutisk tjänst på öppenvårdsapotek. Apoteksindikatorer ska som komplement till tillsyn mäta apotekens prestation inom grunduppdraget, direktexpedieringsgraden är en viktig del av grunduppdraget och farmaceutiska tjänster definieras som rådgivning och andra insatser utöver grunduppdraget.
Samtliga tre uppdrag avrapporteras under december.
Kontakter
Maria BjuröPressansvarig
Tel:08 56225412 / 070-810 46 11Maria.Bjuro@tlv.seOm
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är en statlig myndighet som beslutar om vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska ingå i läkemedelsförmånerna, som också kallas högkostnadsskyddet. TLV beslutar även vilken tandvård som ska omfattas av högkostnadsskyddet i det statliga tandvårdsstödet. Vi ansvarar också för reglerna för utbyte av läkemedel på apotek och den ersättning apoteken ska få för att expediera receptbelagda läkemedel. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som det offentliga satsar på läkemedel, apotek och tandvård. Det gör vi bland annat genom reglering, ersättning och uppföljning av marknaderna.
Följ Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Tandpriskollen jämför priser på tandvård - Skiljer tusenlappar på samma behandling18.2.2025 08:31:21 CET | Pressmeddelande
Det lönar sig att jämföra tandvårdspriser – bara på de vanligaste behandlingarna skiljer det tusentals kronor. Större städer är generellt dyrare än mindre och dyraste behandlingarna finns i Stockholm. Det visar den oberoende prisjämförelsetjänsten Tandpriskollen, som drivs av myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). – Med ett klick i Tandpriskollen kan man spara tusenlappar. Det kan skilja upp mot 10 000 kronor på samma behandling i samma stad, säger Maria Bjurö, kommunikationschef på TLV.
TLV subventionerar läkemedel mot spinal muskelatrofi24.1.2025 14:53:03 CET | Pressmeddelande
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har beslutat att läkemedlet Evrysdi för behandling av spinal muskelatrofi, SMA, kommer att ingå i högkostnadsskyddet.
TLV lämnar förslag på lagring av läkemedel för att stärka beredskapen10.6.2024 12:02:03 CEST | Pressmeddelande
Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, TLV, har överlämnat en rapport till regeringen om hur lagerhållningen av vissa läkemedel ska fungera för att säkerställa en ökad tillgänglighet till läkemedel i Sverige.
55 apotek får glesbygdsbidrag4.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att bevilja glesbygdsbidrag till 55 apotek som får dela på drygt 16 miljoner kronor för verksamhetsåret 2023. Två apotek får avslag på sina ansökningar.
Kampanj för att stärka tandvårdens patienter29.1.2024 13:19:20 CET | Pressmeddelande
Idag presenterar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, en kampanj för att informera om vilka rättigheter man har som patient i tandvården och vilken skyldighet tandvården har att ge opartisk information om bland annat prissättning och behandlingsalternativ. Kampanjen ”Dina tänder, Dina rättigheter” är en del av en större informationsinsats för att stärka tandvårdens patienter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum