Sveriges Allmännytta

Ny rapport visar vägen till bostäder för svaga hushåll

Dela
Ansvaret för bostadsförsörjningen ligger på landets kommunledningar. Men för att det ska fungera krävs god organisation och genomtänkta samarbeten. När det är på plats kan övriga aktörer bidra till att svaga hushåll får möjlighet till en egen bostad. Det är en av slutsatserna i rapporten Bostad för alla – vem tar ansvar för att alla får en bostad? utgiven av SABO, SKL, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.

Rapporten bygger på intervjuer med repre­sentanter för kommuner och bostadsföretag, myn­digheter och frivilligorganisationer runt om i landet.

- Vi vill alla ta ansvar för personer som har svårt att ta plats på den ordinarie bostadsmarknaden. I det arbetet är det viktigt att ha kunskap och respekt för varandras roller och ansvar. I rapporten visar vi vad som behövs för att det arbetet ska bli så framgångsrikt som möjligt, säger Lena Johansson, projektledare på SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

I rapporten presenteras fem slutsatser för ett lyckat bostadssocialt arbete:

  • Ansvaret måste ligga på kommunledningsnivå. Möjligheten att få en bostad griper över flera kommunala ansvarsområden, bland annat bostadsförsörjning och socialtjänst. Därmed blir frågan om styrning extra viktig. Det gäller både inom kommunerna och mellan dem. De intervjuade visar även på problemen med den lokala politikens ryckighet. Ibland prioriteras bostadslösa unga, ibland en särskild invandrargrupp, ibland äldre.

  • Det krävs samordning och samarbete för att lyckas. Många kommuner har därför samarbetsavtal med hyresvärdar, någon har ett boendeteam, flera arbetar förvaltningsövergripande och många samarbetar med till exempel kronofogde och störningsjour.

  • Myndigheter, bostadssökande och fastighetsägare bör ha en enda kontaktväg till kommunen. Rapporten visar exempel på hur det kan organiseras.

  • Det behöver byggas fler bostäder. Eftersom bostadsmarknadens gräns sällan är densamma som kommungränsen, ställer det ytterligare krav på samordning av till exempel byggplaner.

  • Regeringen bör utreda frågan om nationella riktlinjer för hur man hanterar boendet vid hot- och våldssituationer. Staten bör förbättra samordningen mellan de bostads- social-, integrations- och arbetsmarknadspolitiska frågorna. Det skulle få stor betydelse för bland annat möjligheten att ordna bostäder till flyktingar. Även utformningen av bostadsbidragen bör ses över.

Bifogas:
Rapporten Bostad för alla – Vem tar ansvar för att alla får en bostad?

Kontakt:
Lena Johansson, projektledare, SABO: 08-406 55 18
Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO: 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye