”Svensk byggmarknad behöver Spotifys nytänkande”
I takt med att bostadsbristen blir allt mer skriande, ökar också engagemanget för att bidra med lösningar. Nu agerar även de som inte jobbar i bostadsbranschen. Det är bra. Det senaste exemplet är det öppna brev som Daniel Ek och Martin Lorentzon, grundare av Spotify, skrivit där de konstaterar att ”Vi måste agera eller bli omsprungna!” Jag som företräder 300 allmännyttiga bostadsföretag i hela landet håller helt med. Vi måste jobba aktivt för att bygga fler hyresrätter så att växande företag kan rekrytera. Utan en fungerande bostadsmarknad bromsas Sveriges tillväxt och utveckling.
Spotify revolutionerade musikbranschen och det entreprenörskapet och nytänkandet skulle vi behöva även på den svenska byggmarknaden. Vi behöver företagare som tänker nytt och utmanar konservativa, dominerande bolag för att råda bot på det som idag är vårt största hinder för ökat bostadsbyggande: Sveriges höga byggpriser.
Mig veterligen finns det inga oberoende analyser som bevisar hur en friare hyressättning skulle leda till ökad nyproduktion av bostäder. Det som byggs idag har redan tyvärr ofta hyror som långt ifrån alla inkomsttagare har råd med. Det vill säga, många nybyggda hyresrätter ligger redan idag på den maxnivå i hyra som marknaden, det vill säga möjliga hyresgäster, kan acceptera.
Det finns myter i dagens bostadsdiskussioner som vevas om och om igen. En av dom är att en förändrad hyressättning skulle leda till ökat byggande. Ännu har ingen bevisat hur det skulle gå till. Djävulen sitter i detaljerna. Vem skulle ha råd att bo i nybyggda bostäder med ännu högre hyra än det som finns idag i många nya hyresrätter? På vilket sätt skulle en ”friare” hyressättning ge bostadsbolag morot att pressa de svenska byggpriserna som idag ligger i topp i EU? Vilken kommunpolitiker är villig att avsätta större summor till bidrag till låg- och medelinkomsttagare för att bostadsbolagen ska få ta ut högre hyror i en tid av kraftig bostadsbrist? För att ge några exempel.
Det är helt fritt att sätta vilka priser som helst på bostadsrätter och äganderätter, ändå byggs det inte tillräckligt. Sverige har idag på grund av ett för litet bostadsbyggande Europas största prisuppgång på bostäder, vilket tvingar regeringen att reglera lånevillkor och lagstifta om amorteringskrav.
När Daniel Ek och Martin Lorentzon skriver om skattestrukturen och regelverken så har de på fötterna. Den statliga bostadsbeskattningskommittén visar till exempel mycket konkret hur dagens skattesystem gör att en nyproducerad hyresrätt är cirka 3000 kronor dyrare i månaden än en bostadsrätt eller egna hem. Det är fakta. Och det går det att göra något åt - om politikerna vill. Och till detta: Siffror från Eurostat visar att Sverige har högst byggpriser i EU. Så välkomna alla modiga och nytänkande entreprenörer som vill revolutionera den svenska byggmarknaden. Vi behöver er för att sätta kunden i fokus, pressa byggpriserna och bota bostadsbristen!
Kurt Eliasson, vd för SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag)
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seOm
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum