Sveriges Allmännytta

SABO kommenterar byggkonkurrensutredningen

Dela
– Bristen på konkurrens och prispress i bostadsbyggandet är två faktorer som allvarligt hämmar allmännyttans nyproduktion. Det säger Petter Jurdell på bransch- och intresseorganisationen SABO i en kommentar till utredningen om bättre konkurrens för ökat bostadsbyggande som presenterades idag tisdag.

Tisdag 15 december presenterades betänkandet ”Plats för fler som bygger mer” (SOU 2015:105). Där skriver man bland annat att:

  • Bostadsbyggandet över tid har präglats av ökade byggkostnader och låg produktivitetsutveckling.

– Med dagens låga räntor kan byggbolagen ha vinstmarginaler på 35 procent i sin byggprojektutveckling. Det är anmärkningsvärt stora marginaler. Konkurrensen i Sverige när det gäller bostadsbyggande och byggmaterial måste bli bättre, säger Petter Jurdell, chef för Fastighetsutveckling på SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

  • Marknadskoncentrationen är fortfarande hög inom olika specifika led i byggprocessen och transparensen när det gäller pris på byggmaterial är bristfällig.

– Bra att utredningen lyfter fram de problemen. SABO och våra medlemsföretag möter ofta detta när det är dags att bygga hyresrätter, säger Petter Jurdell.

  • Kommunerna som ägare, markägare och ansvariga för planering bör främja konkurrens och prispress.

– Jag vill se fler aktiva kommunpolitiker som frigör större mängder byggbar mark och ställer högre krav på byggherrarna. Till exempel borde kommunerna som markägare kunna ställa krav på att byggstart ska ske inom en viss tid efter marktilldelning av detaljplanelagd mark, annars ska marken lämnas tillbaka. Det skulle förhindra att man av ekonomiskt taktiska skäl skjuter upp byggandet, vilket sker allt för ofta idag, säger Petter Jurdell.

  • Allmännyttans upphandlingar av bostadsbyggande är viktiga för nyproduktionen av hyresrätter.

– SABOs ramupphandlade Kombohus är ett bevis på att det går att konkurrensutsätta nyproduktionen av flerbostadshus, inte minst när byggbolagen ser att de kan komma upp i stora volymer när de bygger hus till allmännyttan. De totala kostnaderna för att bygga Kombohusen ligger 25 procent under generella marknadspriser, säger Petter Jurdell.

  • Allmännyttans entreprenad- och upphandlingsformer kan utvecklas för att öka konkurrensen.

– Vi är glada över att SABOs Kombohus nu är uppe i 5000 lägenheter och självklart fortsätter vi utveckla stödet till våra medlemsföretag när det gäller upphandling av nyproduktion, säger Petter Jurdell.

Kontakt:
Petter Jurdell, enhetschef Fastighetsutveckling, SABO: 070-585 00 43
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye