Privat LSS-verksamhet – bra enligt Socialstyrelsen

– För den enskilde är möjligheten att kunna välja det boende som passar en bäst viktig. Men även att kunna välja bort den verksamhet som inte passar. Personer med funktionsnedsättning ska självklart också kunna känna att det finns valfrihet även för dem. Socialstyrelsens undersökning visar vilken skillnad valfriheten gör och att de privata alternativen håller hög kvalitet, säger Karl Rydå, näringspolitisk expert Vårdföretagarna.
Privata utförare har som exempel i större utsträckning rutiner för hur man ska agera om någon boende eller brukare har utsatts för våld eller övergrepp. Samma sak gäller rutiner för att förebygga missbruk av läkemedel, alkohol och narkotika.
I riket har drygt 3600 enheter deltagit i undersökningen
Läs mer om Socialstyrelsens enhetsundersökning och öppna jämförelser.
För mer information
Anders Manell, presschef Vårdföretagarna
070-314 57 29
Kontakter
Anders ManellPresschef
Tel:+46 70 314 57 29anders.manell@vardforetagarna.seBilder

Om
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Månadens vårdkörapport: Mer än var femte kvinna som söker till specialist inom kvinnosjukvård har tvingats vänta längre än vårdgarantin2.4.2025 15:13:55 CEST | Pressmeddelande
Skillnader mellan regioner i uppfyllande av vårdgarantin för första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård i februari 2025. Tillgängligheten till kvinnosjukvård ser väldigt olika ut beroende på var i landet du bor. Totalt hade 22 procent av kvinnorna som väntade på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar.
Assistansbarometern mars 2025: Kraftig ökning av antalet timmar per vecka – mest hos kommunala utförare31.3.2025 11:24:46 CEST | Pressmeddelande
I mars månads Assistansbarometer konstaterar Vårdföretagarna i månadens specialstudie att det genomsnittliga antalet beviljade assistanstimmar har ökat med 10 timmar per brukare och vecka de senaste tio åren. Det är en ökning med 8 procent. Samtidigt konstaterar man att den största ökningen har skett hos de som har kommunen som utförare.
Patienttoppen 2025: 73 av de 100 vårdcentraler i Sverige som har mest nöjda patienter är privat drivna. Av de 20 mest uppskattade vårdcentralerna drivs 15 i privat regi.10.3.2025 12:39:48 CET | Pressmeddelande
Vårdföretagarna publicerar för fjortonde året i rad Patienttoppen, som är en analys av SKR:s nationella patientenkät för primärvården. Patientenkäten genomfördes i slutet av 2024 och omfattar 845 vårdcentraler i tio av Sveriges 21 regioner. Av dessa är 433 privat drivna, vilket motsvarar en andel om 51 procent.
Grattis John Ahlberk, tillträdande GD på IVO, till ett av Sveriges viktigaste uppdrag3.3.2025 13:10:00 CET | Pressmeddelande
Under en presskonferens presenterade idag sjukvårdsminister Acko Ankarberg en ny generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Vårdföretagarna gratulerar John Ahlberk till det viktiga uppdraget och ser fram emot att inom kort inleda en fördjupad dialog.
Månadens vårdkörapport: 206 000 patienter har väntat längre än vårdgarantin inom specialistvården – här är regionerna där medianväntetiden ökat mest på ett år3.3.2025 11:04:47 CET | Pressmeddelande
I januari väntade 462 000 personer på ett första besök hos specialist, varav 141 000 väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Ytterligare 167 000 väntade på åtgärd eller operation, varav 65 000 väntat längre än vårdgarantin. Läget är i stort sett oförändrat jämfört med samma månad förra året. Detsamma gäller för medianväntetiden, alltså hur länge den typiska patienten sammantaget får vänta på ett första besök hos specialist och därefter på operation/åtgärd. Medianväntetiden skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna, liksom utvecklingen det senaste året.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum